PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
498 articole 1 2 3 4 ..... 11121314151617 18 19 20 INAINTE ›
Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti

Psihologia isi propune in primul rand sa te ajute sa fii propriul tau terapeut odata ce, prin intermediul psihologului obtii instrumentele necesare realizarii acestui lucru. Daca beneficiezi de un ajutor din partea unui specialist bine pregatit, astazi tulburarile mentale si emotionale ca si: depresia, anxietatea, atacurile de panica, dependentele, problemele de alimentatie, comportamentul obsesiv-compulsiv, dificultatile sexuale

continuare
Cum sa te autodisciplinezi Cum sa te autodisciplinezi

Disciplina nu înseamnă frustrarea gratificărilor imediate ci folosirea inteligentă a acestora - ca mijloc, nu ca scop în sine. Mănânci prăjitura preferată DUPĂ ce ai începlinit sarcina propusă - nu înainte, nu în timpul activităţii.

continuare
Insomnia - ce este si cum o poti trata Insomnia - ce este si cum o poti trata

Somnul joacă un rol esenţial în dezvoltarea organismului uman (şi nu numai) şi în menţinerea în parametri optimi a acestuia. În timpul somnului, majoritatea sistemelor (imun, nervos, osos, muscular) funcţionează în mod anabolic, proces metabolic ce stă la baza "construcţiei" ţesuturilor şi organelor.

continuare
Ce nevoi au copiii? Rolul părinţilor în satisfacerea acestor nevoi Ce nevoi au copiii? Rolul părinţilor în satisfacerea acestor nevoi

Atunci când întrebăm părinţii ce nevoie are copilul lor, mulţi părinţi răspund: are nevoie de hrană, de atenţie, are nevoie ca ambii părinţi să fie lângă el, are are nevoie de disciplină. A înţelege care sunt nevoile copiilor şi a ne ocupa de satisfacerea acestora înseamnă nu numai o responabilitate a părinţilor

continuare
Hipnoza pentru tratamentul durerilor Hipnoza pentru tratamentul durerilor

Hipnoterapia este recomandată în tratamentul durerii cronice. În acest articol, vom explora felul în care hipnoza poate produce efecte de anestezie şi analgezie pentru a vă permite fie să reduceţi substanţial medicaţia analgezică, fie pentru a o elimina.

continuare
33 mijloace de a marca puncte in ochii unei femei 33 mijloace de a marca puncte in ochii unei femei

Exista multe feluri prin care barbatul poate marca puncte fara a trebui sa faca cine stie ce efort. Este doar o problema de redirectionare a energiei si a atentiei pe care oricum le consuma. Cei mai multi barbat cunosc deja multe din aceste lucruri, dar nu-si bat capul cu ele fiindca nu realizeaza cat de importante sunt pentru femei gesturile marunte

continuare
Fobia sociala - un model de terapie cognitiv comportamentala Fobia sociala - un model de terapie cognitiv comportamentala

Fobia socială se caracterizează prin anxietate şi evitarea situaţiilor sociale, este o frică de a face, spune ceva care ar putea fi jenant sau ruşions. Importantă este frica de a fi evaluat negativ iar anticiparea acestei evaluări negative este exagerată.

continuare
Hipnoza pentru slăbit - când şi cum funcţionează? Hipnoza pentru slăbit - când şi cum funcţionează?

Cum funcţionează programele tradiţionale de slăbit? Majoritatea lor se bazează pe restricţii şi tind să controleze numărul de calorii consumate într-o zi. Mass-media adeseori încearcă să prezinte slăbitul ca pe o simplă formulă matematică. Însă toţi cei care au încercat vreodată să slăbească ştiu că este vorba despre mult mai mult decât atât...

continuare
Terapia de grup este solutia pe care o cauti de mult Terapia de grup este solutia pe care o cauti de mult

Oricine se confrunta cu o tulburare psihologica poate avea de castigat imbunatatindu-si raporturile cu ceilalti. Terapia de grup contribuie la imbunatatirea relatiilor si a comunicarii interpersonale, te ajuta sa experimentezi noi relatii, te invata sa iti exprimi onest si direct sentimentele.

continuare
Măsuri terapeutice de creştere a rezistenţei la durere Măsuri terapeutice de creştere a rezistenţei la durere

Durerea poate varia ca intensitate, iar modul în care o controlăm depinde de fiecare. Unii se îngroapă în medicamente, alcool, droguri pentru a face faţă durerii. Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii o consideră ca fiind o "experienţă senzorială şi emoţională dezagreabilă, asociată unei leziuni tisulare, prezente sau potenţiale şi descrisă în termenii acelei leziuni".

continuare
Dependenţa de calculator Dependenţa de calculator

Termenul de dependenţă de calculator se referă la dependenţa de un computer, nu doar de calculatorul personal, ci şi de jocurile video şi de internet şi poartă mai multe denumiri: cyberaddiction, cyberholism, netaddiction, netaholism, pathological internet use.

continuare
Cum se practică "mindfulness"? Cum se practică

În acest articol am pregătit o listă cu indicaţii - nicidecum un set de instrucţiuni fixe, rigide pentru practicarea Mindfulness. Înainte de a începe, stabileşte cât timp ai de gând să îţi aloci. Dacă nu ai niciun fel de experienţă cu stările de tip meditativ, 10 minute poate fi un punct de plecare.

continuare
Starea de flux si benefiiciile ei pentru sănătateata mintală Starea de flux si benefiiciile ei pentru sănătateata mintală

Ştiai că pe lumea asta există destui oameni care chiar trăiesc vieţi împlinite, făcând ceea ce le place zi de zi? Una dintre cheile fericirii tale pe acest pământ stă în capacitatea de a accesa o stare perfect normală şi naturală a corpului şi minţii tale - numită şi starea de flux.

continuare
Ce nu stiai despre hipnoza Ce nu stiai despre hipnoza

Ştiaţi că...hipnoza nu este o putere miraculoasă sau o forţă mistică? Ea este o capacitate perfect normală şi naturală a minţii noastre şi corpului nostru - la fel cum sunt somnul şi starea de veghe.

continuare
Auto-actualizarea - sau secretul din spatele unei vieţi împlinite Auto-actualizarea - sau secretul din spatele unei vieţi împlinite

"Ceea ce un om poate fi, el trebuie să fie", spunea psihologul american Abraham Maslow - autorul faimoasei Piramide a Nevoilor Umane, în anii `50. Munca lui a revoluţionat domeniul şi a marcat începutul psihoterapiilor umaniste. Ce făceau umaniştii? Studiau oamenii normali, sănătoşi psihic şi căutau să înţeleagă mai bine ce funcţionează bine la ei. Într-o vreme în care psihologia era obsedată cu nevroze, complexe şi disfuncţii, pionierii umanismului căutau să valorifice ceea ce poate fi valorificat.

continuare
Efectele divorţului părinţilor asupra copiilor Efectele divorţului părinţilor asupra copiilor

Divorţul părinţilor poate fi o sursă de traumă pentru copii. Reducerea contactelor cu părintele necustodial, tensiunea şi ranchiuna dintre părinţi, scăderea standardelor de viaţă, recăsătorirea unuia sau a ambilor părinţi, relaţia cu părintele vitreg, pot fi o serie de surse de stres pentru copii.

continuare
Practica mindfulness si beneficiile ei Practica mindfulness si beneficiile ei

Ce este mindfulness? Mindfulness este definită ca fiind "atenţia neutră acordată emoţiilor, gândurilor şi senzaţiilor care apar în momentul prezent". Prin acest gen de atenţie nonelaborativă, echidistantă şi centrată în prezent, fiecare gând, sentiment ori senzaţie sunt observate şi acceptate exact aşa cum sunt.

continuare
Bunicii - liant între şcoală şi familie Bunicii - liant  între şcoală şi familie

Chiar dacă se află la două generaţii distanţă fată de copii, de cele mai multe ori bunicii, prin simpla lor prezenţă în viata nepoţilor, are foarte multe beneficii. În majoritatea cazurilor, bunicii au privilegiul de a avea mult mai mult timp liber pentru a petrece cu nepoţii. Timp calitativ, în care aceştia simt iubirea necondiţionată a bunicilor, beneficiază de rabdarea acestora şi vasta lor experienţă de viaţă redată, de cele mai multe ori, pe un ton de poveste nemuritoare.

continuare
Doliul şi dizabilitatea motorie

Literatura de specialitate recunoaşte importanţa doliului în cadrul procesului de adaptare la pierderi. Deşi dizabilitatea conduce inevitabil la doliu, s-a scris relativ puţin despre doliul provocat de pierderile survenite din cauza dizabilităţii (Webb, 1992) .

continuare
Jocul terapeutic - Instrument valoros în ameliorarea tulburărilor emoţionale la copii Jocul terapeutic - Instrument valoros în ameliorarea tulburărilor emoţionale la copii

Jocul terapeutic reprezintă o modalitate de intervenţie ce poate fi folosită cu succes atât de către psihologi/psihoterapeuţi, cât şi de către cadrele didactice, atât în scopul corectării unor tulburari emoţionale de intensitate mica sau medie, cât şi pentru prevenirea apariţiei acestora.

continuare
Rezolvarea conflictului interior Rezolvarea conflictului interior

Conflictul interior poate apărea la oricine, în diverse situaţii, fiind de obicei în strânsă legătură cu întrebarea: "Am facut bine sau nu?" sau "Care sunt gândurile care, în situaţia dată, îmi ofera un oarecare confort psihic?" De cele mai multe ori, oamenii nu sunt conştienţi de întreg procesul de "auto-justificare", ci doar de rezultatele acestuia.

continuare
Terapia ocupatională ca o metodă de îmbunătăţire a autonomiei personale

Terapia ocupaţională reprezintă un capitol important al recuperării neuromotorii, scopul său fiind creşterea autonomiei personale. A.O.T.A (American Occupational Therapy Association) defineşte terapia ocupaţională astfel: forma de tratament care foloseşte acţiuni şi metode specifice pentru a dezvolta, ameliora sau reface capacitatea de a desfăşura activităţile necesare vieţii individului şi de a compensa disfuncţia.

continuare
Impactul deficientei motorii severe asupra calitatii vietii

Pentru majoritatea oamenilor calitatea vieţii persoanelor cu deficienţe este necunoscută. Acest lucru o arată şi miturile prezentate mai jos. Datorită faptului că aceasta este mai puţin cunoscută, persoanele cu deficienţe sunt văzute ca făcând parte dintr-o altă categorie.

continuare
Modalităţi de stimulare vizuală şi tactilă a copiilor cu deficienţe de vedere Modalităţi de stimulare vizuală şi tactilă a copiilor cu deficienţe de vedere

Deficienţele de vedere sunt incluse în cadrul deficienţelor senzoriale. Prin consecinţele asupra vieţii psihice şi sociale a individului, această categorie de deficienţe are o puternică influenţă asupra calităţii şi specificităţii relaţiilor pe care persoana deficientă le stabileşte cu factorii din mediu

continuare
Cum sa ne (re)construim increderea in noi insine Cum sa ne (re)construim increderea in noi insine

Societatea in care traim favorizeaza persoanele luptatoare si castigatoare. Lumea actuala ne pune in fata unor dificultati sporite iar cand ne lipseste increderea in noi, putem deveni coplesiti de greutati care ne depasesc, sa nu gasim solutii pentru a scapa de probleme.

continuare
498 articole 1 2 3 4 ..... 11121314151617 18 19 20 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp