Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti

Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti
Psihologia isi propune in primul rand sa te ajute sa fii propriul tau terapeut odata ce, prin intermediul psihologului obtii instrumentele necesare realizarii acestui lucru. Daca beneficiezi de un ajutor din partea unui specialist bine pregatit, astazi tulburarile mentale si emotionale ca si: depresia, anxietatea, atacurile de panica, dependentele, problemele de alimentatie, comportamentul obsesiv-compulsiv, dificultatile sexuale, conflictele in viata de cuplu etc, sunt relativ usor de gestionat, daca si numai daca, beneficiezi de ajutorul potrivit.

Prin intermediul psihologiei poti descoperi ca ajutorul care il cauti exista! Psihologul facilitandu-ti cunoasterea si folosirea unor modalitati de gandire, de actiune si de relationare la viata ta si la oameni, sanatoase, capabile sa te scoata din labirintul emotional in care bajbai. Poti gasi, spre mirarea ta, ca ascuns in tine se afla mai mult curaj si putere decat ai crezut ca poti avea si astfel, deschizand o usa noua in viata ta si trecandu-i pragul redobandind echilibrul si controlul asupra starilor tale emotionale si asupra vietii tale.

Noile tehnici de auto-ajutor te pot conduce sa transformi viata ta intr-un mod radical atingandu-ti obiectivele pe care ti le doresti, eliberandu-te de povara trecutului, transformand gandirea negativa in una pozitiva si starile de frica in curaj si indrazneala. Nu e usor si nici foarte simplu, dar nu exista om care sa nu reuseasca, daca persoana continua sa faca pasi mici inainte. Este nevoie de munca, efort si consegventa din partea ta dar destinatia merita tot efortul. Este important sa sti ca exista instrumente puternice, practice si eficiente, multe tehnici, metode si instrumente care se pot mula exact pe nevoia si problema cu care tu te confrunti pentru a fi cat mai eficiente si astfel sa te ajuti singur.

Odata ce ai inceput sa te eliberezi de amintirile traumatizante din trecut si de tiparele negative de gandire, vei schimba si modul in care te simti si vei rupe ciclul durerii si suferintei autorepetitive.

Daca tulburarea de care suferi o tratezi cu medicamente si intrerupi medicatia cand te simti mai bine sunt sanse mari, mai mult de 76% ca simtomele sa apara din nou in urmatoarele 12 luni.
Daca ai ajuns ca sa te simti mai bine cu ajutorul psihologiei sau psihoterapiei exista o sansa foarte mica ca simtomele sa mai apara, pentru ca aici vindecarea provine din schimbarea ta mentala, din faptul ca intelegi care este tulburarea ta, de unde provine si parcurgi pasii necesari pentru a te vindeca, odata integrat procesul, pasii facuti si intelesurile insusite devin niste bunuri care nu iti mai pot fi luate niciodata, dimpotriva, le poti folosi pe parcursul vietii ori de cate ori te vei mai confrunta cu anumite stari de disconfort interior.

Vei invata sa identifici singur ce se intampla cu tine, din ce cauza si ce ai de facut, foarte exact, pentru a iesi din acea stare cat mai repede cu putinta si ca lucrurile sa fie si mai bune, vei invata metode si tehnici ca sa reduci considerabil riscul de a cadea din nou prada unor tulburari emotionale. Pastilele nu te invata cum sa te ajuti singur, psihoterapia insa o face si o face bine !

Psihologul in loc de o abordare pasiva, lipsita de eficienta si actiune, asa cum cred multi ca esti tratat intr-un cabinet psihologic ti se va atribui un rol activ, cerandu-ti-se sa iti evaluezi singur situatia in care te afli in cel mai obiectiv mod, si anume: daca de-a lungul vietii ai mai trecut printr-o situatie similara cu cea in care te afli, care este modul tau de gandire, credintele si convingerile tale fata de situatia in care te gasesti, ajutandu-te sa te confrunti cu realitatea ta interioara aratanduti-se noi modalitati de a aborda o situatie, sau o stare cu care te confrunti, luand in considerare noi variante posibile de a reactiona la acelasi stimul, care le-ai putea incerca, evaluandu-se mai apoi si rezultatul acestora. Ti se vor da si teme de autoajutorare acasa, astfel incat intre sedintele de psihoterapie sa poti fi propriul tau psiholog, apoi impreuna cu specialistul vei evalua progresele tale, care sunt punctele in care te dezvolti mai greu si de ce, si se vor cauta cele mai bune tehnici psihologice valabile in cazul tau, adica o abordare activa, directa, eficienta, provocatoare, care sa te tina treaz si constient de progrese care le faci si sa te motiveze sa mergi inainte cu incredere si determinare.

Daca te simti frustrat si nemultumit, depresiv, anxios, nehotarat, bulversat, in deriva, psihologia iti poate oferi intr-un mod foarte concret, tehnici si strategii care sa le folosesti pentru a te elibera din stransoarea starilor negative cu care te confrunti. Scopul este ca tu sa devii in timp, propriul tau terapeut, propriul tau psiholog, ghid, indrumator astfel incat sa nu mai ai nevoie de incurajari, sfaturi sau confirmarea altor persoanei ca totul este bine cu tine. Scopul final al psihologiei este sa obtii controlul asupra propriei tale vieti si sa te simti minunat.

Pentru inceput ai nevoie de un ajutor din exterior, pana cand poti deprinde modul in care sa faci pasi pentru vindecarea ta si care sunt mai exact acestia, ca mai apoi sa te descurci si singur. In cadrul sedintelor de psihoterapie vor fi evaluate si modul incare tu si partenerul tau puteti sa aveti o relatie mai buna, cum poti fi mai eficient in profesia ta, cum poti sa te bucuri mai mult de talentele, resursele tale, timpul liber, relatia cu familia largita si cu prietenii etc. Tulburarile psihice iti pot afecta toate domeniile vietii, deci ai nevoie de instrumente pe care sa le poti folosi in toate domeniile vietii. Daca ai primi doar un sfat te vei simti mai bine cateva minute dar daca vei primi tehnici de lucru cu tine insuti poti sa-ti rezolvi problemele emotionale si cand psihologul nu mai este de fata, langa tine. Cu alte cuvinte vei fi invatat sa te salvezi singur !
Cauzele pentru care te afli intr-o stare de disconfort psihic pot fi multiple. Este posibil ca o anumita vulnerabilitate spre tulburarile emotionale sa o fi dezvoltat datorita parintilor tai care, printr-un gen de comportament, comunicare si atitudine fata de tine, te-au facut sa te simti nedorit, respins, neputincios, lipsit de valoare si stima de sine.

Parintii care nu dau dovada de afectiune si intelegere, care nu isi accepta copii, nu valideaza sentimentele lor, si ii critica excesiv pot creste copii vulnerabili la tulburarile psihice. De asemenea dezechilibrant pentru copii mai poate fi cand parintii transmit mesaje mixte: „te iubesc dar nu am timp de tine”, „te iubesc dar taci si lasa-ma!”

Ce ne provoaca tulburarile psihice: moartea partenerului de viata sau cineva foarte drag, divortul, separarea si conflictele accentuate cu partenerul sau cu cineva din familie. Lipsa unui loc de munca, a unei cariere multumitoare, a satisfactiei din munca poate produce dezechilibre emotionale, saracia, boala fizica insotita de durere si tot felul de simtome care pricinuiesc suferinta sunt unele din cauzele pricinuirii ale problemelor psihice.

Consecintele tulburarilor psihice sunt multiple: in primul rand productivitatea scazuta la locul de munca, oamenii care sufera de astfel de tulburari tind sa amane mereu rezolvarea problemelor si indeplinirea anumitor sarcini, lucru care ii face sa se simta si mai rau si deci sa adauge disconfort suplimentar la starea oricum precara a sanatatii lor psihice. Persoanele cu tulburari psihice sunt mult mai predispuse la un stil de viata nesanatos, care include fumatul, inactivitatea, o dieta nesanatoasa, excese in consumul de substante daunatoare etc, astfel marind riscul de boli cardiovasculare si alte afectiuni declasante pe sistem nervos si nu numai. In cazul persoanelor in varsta, nevrozele si alte tulburari psihice cresc probabilitatea ca acea persoana sa moara mai devreme.Dar consecinta cea mai tragica este sinuciderea. Persoanele care sufera de diferite tulburari emotionale sunt de 30 de ori mai predispuse la a apela la sinucidere pentru a experimenta eliberarea de nelinistile care ii bantuie, decat ceilalti oameni care nu au astfel de probleme.
Intr-un cabinet psihologic vei primi explicatii detaliate legate de problema cu care te confrunti tu, cum apar astfel de probleme si de ce, cum te afecteaza pe termen lung si moduri de a aborda problema ta, prin eliberarea de sabloanele mentale si emotionale ale trecutului, prin crearea de noi obiceiuri si tipare de gandire, pozitive si eficiente in a iti furniza echilibrul emotional de care ai nevoie. Toate aceste metode, strategii, tehnici, exercitii vor fi la indemana ta mai tarziu sa le folosesti ori de cate ori s-ar intampla sa mai ai nevoie de ele. Mintea umana o data ce a fost imbogatita cu resuse si solutii noi, cu o perspectiva noua asupra vietii nu se va mai intoarce la forma initiala. O dezvoltare si un pas in evolutia ta mentala a avut loc – un bun al tau care nu va mai putea sa ti-l ia nimeni, niciodata !

Abordarea psihologica nu este si nici nu isi propune sa fie o „formula magica” sau o „reteta minune”, nu intentioneaza sa declaseze ceva miraculos si instant. Este sanatos sa ai o doza de scepticism, dar nu vei sti daca psihoterapia si metodele psihologice functioneaza in cazul tau fara sa le incerci mai intai, o perioada de timp suficienta asa incat sistemul tau psihic sa poata integra profund noile informatii si noul stil de viata. Fii sceptic nu doar fata de psihologie, in primul rand fii sceptic fata de propriul tau scepticism.

Nu te vei face bine dintr-o data. Imbunatatirea starii tale se face treptat pe masura ce noi intelesuri isi fac loc in mintea si in sufletul tau. Nu presupune intodeauna sa te simti bine in prezent. Va trebui sa actionezi corect si bine inainte de a ajunge sa te simti bine. Te vei deprinde sa practici moduri noi si pozitive de a gandi, de a te comporta, de a reactiona, si interactiona cu oamenii. Fii dispus sa incerci tot ce se poate pentru binele si sanatatea ta !

Insasi natura tulburarilor psihice te fac sa crezi ca este justificata tulburarea sau starea ta de neliniste si teama, de depresie si disperare. Anxietatea poate sa ti se para o reactie rezonabila la realitatile din viata ta. Deci este posibil sa te afunzi din ce in ce mai mult in mlastina starii negative in care te afli inainte de a solicita, intr-un ultim act disperat, ajutor de specialitate, tocmai pentru ca nu iti dai seama din timp cat de mult ai nevoie de ajutor sau poti crede ca oricum nu ai nici o sansa. Din nefericire, oamenii care se confrunta cu cele mai agresive si problematice stari psihice nu beneficiaza de ajutor de specialitate tocmai pentru ca nu cer ajutor si nu constientizeaza propria lor nevoie, fie sunt prea descurajati pentru a mai avea incredere ca este posibil sa fie ajutati.

Cunoastearea insa, inseamna putere, libertate si curaj! Daca sti care este tulburarea de care suferi, care sunt cauzele ei, cum fuctioneaza si ce pasi sunt de facut pentru a fi liber si fericit atunci vei obtine controlul asupra propriilor stari si porniri emotionale. Daca poti sa identifici simtomele specifice tulburarii tale, le poti si schimba, cu alte cuvinte poti alege cum sa reactionezi la aparitia lor. Daca ai cunostinta de pasii necesari si ce atitudine sa adopti fata de simtome si probleme devii liber si sigur pe tine. Nu trebuie sa astepti sa te simti mai bine sau sa simti ca poti sa gestionezi cu bine starile tale, vino chiar acum si cere ajutor pentru a putea obtine mai tarziu si starea de bine care ti-o doresti.
Dan Boldea - Terapia Anxietatii si Depresiei, Consiliere Programare NeuroLingvistica, Terapie de Cuplu, Sexologie, Coaching, Dezvoltare Personala
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp