Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

Fobii - totul despre fobii de la A la Z

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres).

continuare
68 articole 12 3 INAINTE ›
Tulburarea obsesiv-compulsiva - descriere si tratament Tulburarea obsesiv-compulsiva - descriere si tratament

Tulburarea obsesiv-compulsiva se caracterizeaza prin existenta unor obsesii (definite ca ganduri, imagini sau impulsuri intruzive, recurente si care creaza disconfort) si compulsii (comportamente, actiuni sau ritualuri mentale menite sa previna sau sa reduca disconfortul produs de obsesii).

continuare
Dependenta de fumat Dependenta de fumat

Fumatul este o dependenta biologica. Totusi exista si alte motive pentru care suntem legati de tigari in afara de dependenta fizica fata de nicotina. Cand oamenii incearca sa se lase trebuie sa invinga si un obicei psihologic. Teoria invatarii sociale descrie cum invatam prin exemplu de la altii.

continuare
Dependenta de alcool Dependenta de alcool

Alcoolul este un hipnotic sedativ care induce depresia sistemului nervos central dand consumatorului o stare de relaxare. Dependenta este o boala neurobiologica primara, cronica cu factori contribuitori genetici, psihosociali si externi influentand dezvoltarea sa si manifestarile dependentei.

continuare
Dependenta de jocuri de noroc Dependenta de jocuri de noroc

Denumita si ludomania, acest tip de dependenta reprezinta dorinta urgenta de a juca, in ciuda consecintelor negative sau a deciziei de a se opri. Desi termenul de dependenta este comun momentului recuperarii, jucatul patologic este considerat a fi o tulburare de control a impulsului si nu este considerat a fi o dependenta.

continuare
Personalitatea adictiva Personalitatea adictiva

Personalitatea adictiva poate fi definita ca o setare psihologica care face respectivul succeptibil la dependente. Aceasta poate include orice, de la droguri si abuz de alcool, la pornografie, jocuri de noroc, internet, jocuri video, mancare, exercitii fizice, munca, chiar relatii interpersonale. Persoanele cu personalitate adictiva au o boala a creierului.

continuare
Depresia Depresia

Depresia este o tulburare psihica intalnita foarte des, ce implica intreg corpul, starea de spirit si gandurile. Trebuie sa precizam faptul ca depresia nu este doar o stare trecatoare sau controlabila de tristete si nu reprezinta o slabiciune de caracter. Aceasta afectiune poate lua forme multiple, de la distimie la tulburare maniaco - depresiva.

continuare
Tulburari de anxietate Tulburari de anxietate

Anxietatea este o reactie normala la stres, insa in cazurile de tulburari de anxietate aceasta reactie apare in mod excesiv si in fata situatiilor normale din fiecare zi. Boala afecteaza comportamentul, gandurile, emotiile si sanatatea fizica. Aceasta frica patologica poate avea forme deosebit de grave, pacientul fiind incapabil sa duca o viata normala.

continuare
ADHD intre mit si realitate

Deficitul de atentie insotit de tulburare hiperkinetica (ADHD) a fost descris pentru prima oara cu aproape 100 de ani in urma, el nefiind astazi mai frecvent decat in trecut, ci noi am ajuns sa recunoastem mai usor aceasta problema, care atunci nu era remarcata sau era diagnosticata gresit.

continuare
Tulburările de anxietate Tulburările de anxietate

Ești frecvent plin de temeri, care nu te lasă să te concentrezi la ceea ce ar trebui de fapt să faci? Te gândești adesea la ce se va întâmpla în viitor și ești plin de îngrijorări cu privire la ceea ce ar putea să nu meargă bine? Ai impresia că toți îți văd agitația, că ți se poate citi pe față, atât de puternic o simți?

continuare
Antidepresive sau psihoterapie: o dezbatere veche Antidepresive sau psihoterapie: o dezbatere veche

Depresia – sau, mai corect spus, tulburarea depresivă majoră – afectează în prezent aproximativ 3% din populația globului, fiind cauza primară a suicidelor înregistrate anual în lumea occidentală. Dacă luăm în calcul estimările furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, procentul persoanelor care suferă de depresie va crește dramatic până în 2030, moment în care se presupune că tulburarea în cauză va fi afecțiunea cu cel mai mare impact asupra sănătății umane.

continuare
Acalculia Acalculia

Acalculia reprezintă incapacitatea de a finaliza probleme simple de matematică. Mulți oameni se luptă cu matematica și o găsesc dificilă, însă acalculia este mult mai mult decât o simplă dificultate legată de calcul sau de algebră. Persoanele care suferă de acalculie se află în imposibilitatea de a efectua operații matematice de bază

continuare
Despre dependenta si impulsivitate Despre dependenta si impulsivitate

Cunoastem ca dependenta se poate exprima in variate forme: de la binecunoscutele dependente de substante (droguri mai mult sau mai putin adictive, alcool, medicamente, nicotina) la dependentele comportamentale (de jocuri, de alimentatie sau de obiceiuri sexuale) sau la dependentele afective. Fie ca e vorba de droguri, de jocul de sansa ce nu poate fi tinut in frau (gambling) sau de alte dependente, un rol esential in geneza problemei il are tulburarea de control a impulsurilor.

continuare
Depresia din cadrul Sclerozei multiple Depresia din cadrul Sclerozei multiple

Scleroza multipla este o afectiune cronica ce presupune existenta unui raspuns anormal al sistemului imunitar impotriva propriilor structuri ale sistemului nervos central. Astfel, sistemul imunitar ataca mielina (substanta care inconjoara si izoleaza fibrele nervoase) precum si fibrele nervoase. In timp, mielina distrusa

continuare
Factorii emotionali in bolile de piele Factorii emotionali in bolile de piele

Pielea este un organ important pentru exprimarea emotiilor si acest fapt este bine cunoscut. Cele mai raspandite exemple sunt inrosirea ca semn al rusinii si pruritul ca semn al nerabdarii. Pielea, constituind suprafata corpului, reprezinta locul somatic pentru manifestarea exhibitionismului.

continuare
Terapia tulburării afective bipolare. Opţiuni de tratament. Terapia tulburării afective bipolare. Opţiuni de tratament.

Tulburarea afectivă bipolară reprezintă o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi oameni. Organizaţia Mondială a sănătăţii (OMS) a catalogat tulburarea bipolară drept una din primele 10 cauze ale dizabilităţii în rândul adulţilor, la nivel mondial. Aşadar, preocuparea pentru această condiţie a crescut foarte mult în ultimii ani.

continuare
Sindromul de stres posttraumatic (PTSD) la copii

Trauma în copilăria timpurie se referă la experienţele traumatice care au loc înainte de vârsta de 6 ani. Pentru faptul că reacţiile copiilor de această vârstă pot diferi de cele ale copiilor de peste 6 ani şi pentru că la aceste vârste foarte mici copiii, în cea mai mare parte, nu îşi pot verbaliza reacţiile, adulţii pot concluziona în mod eronat că vârsta îi protejează într-un fel pe copii de impactul evenimentelor traumatice.

continuare
Mâncatul compulsiv. Despre motivele pentru care mâncarea are un efect liniştitor Mâncatul compulsiv. Despre motivele pentru care mâncarea are un efect liniştitor

La baza mâncatului compulsiv (emoţional) se află o serie de dificultăţi în gestionarea emoţiilor negative. Auto-liniştirea este un termen introdus de către psihologia sinelui şi teoria ataşamentului, o latură a psihologiei. Conform acestor teorii, abilitatea de a regla emoţiile se află la baza stării de bine.

continuare
Îngrijirea unei persoane cu probleme alimentare (anorexie, bulimie) Îngrijirea unei persoane cu probleme alimentare  (anorexie, bulimie)

Mai jos sunt descrise câteva dintre reacţiile comportamentale şi răspunsurile emoţionale pe care le au îngrijitorii faţă de persoanele apropiate cu probleme alimentare, precum şi câteva sugestii cu privire la comportamentul adecvat. Este bine de ştiut că problemele alimentare prezintă un risc crescut de mortalitate.

continuare
Fobia de boală. Fobia de boală.

Fobia de boală se referă la teama de a contracta sau a fi expus la o anumită boală (ex. diferite forme de cancer, HIV, etc) şi este adesea asociată cu suferinţă psihologică şi evitarea situaţiilor în care persoana consideră ca s-ar expune la boala respectivă (ex. spitale)

continuare
Cum recunoastem simptomele depresiei si cum invingem depresia?

Depresia este o afectiune psihica in crestere la nivel global. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 5% din populatia globului sufera de depresie intr-un an. In anul 2008, statisticile din Romania inregistrau trei milioane de romani (15% din populatia tarii), afectati de depresie.

continuare
Cauzele si manifestarile depresiei

Cercetarile actuale impun un model al depresiei bio-psiho-social, depresia fiind o afectiune cauzata de o combinatie de factori biologici (istoric de afectiuni psihice in familie, afectiuni medicale-boli cerebrovasculare, cardiace, epilepsie, infectia HIV, tuberculoza, tulburarile tiroidiene, afectiuni inflamatorii); psihologici si sociali

continuare
Sindromul Asperger - aspecte generale si obiective terapeutice Sindromul Asperger - aspecte generale si obiective terapeutice

Tulburarea Asperger este o forma de autism care afecteaza modul in care persoana intelege lumea, proceseaza informatiile si se raporteaza la ceilalti.

continuare
Tulburarile mintale la copii: diagnostic, cauze, tratament, prevenire Tulburarile mintale la copii: diagnostic, cauze, tratament, prevenire

Termenul de "tulburare mintala" nu este in intregime corect, avand in vedere ca sunt implicati o serie de factori in dezvoltarea unei astfel de tulburari (de ex., ereditatea, chimia creierului). Ca atare, multe dintre aceste tulburari pot fi tratate eficient cu medicatie, psihoterapie sau o combinatie dintre cele doua.

continuare
Tulburarile sexuale: aspecte generale, etiologie, tratament Tulburarile sexuale: aspecte generale, etiologie, tratament

Tulburarile sexuale sunt din ce in ce mai frecvente, desi abordarea lor dateaza de mai bine de 30 de ani. Teoria cognitiv comportamentala a tulburarilor sexuale (TS) a evoluat si s-a generalizat mult in ultimii ani, aceasta dezvoltare avand ca scop obtinerea unei ameliorari si mentinerea pe termen lung a rezultatelor obtinute la sfarsitul terapiei.

continuare
Atasament si trauma - (2) despre trauma

Ca si corpul, psihicul uman poate fi traumatizat si ranit. Se poate vorbi de o ranire psihica atunci cand procese de tipul perceptie, traire emotionala, gandire, memorie sau imaginatie nu mai functioneaza normal sau sunt considerabil limitate. O trauma este "un eveniment vital de discrepanta intre factori situationali amenintatori si posibilitatile de surmontare individuale

continuare
68 articole 12 3 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp