Principiile de bază ale parentingului necondiționat

Principiile de bază ale parentingului necondiționat

Puneți relația părinte-copil pe primul loc 

 

O relație solidă și iubitoare nu se justifică în primul rând prin utilitate, ci este un scop în sine. Înainte de a recurge la măsuri de control, înainte de a produce nefericire copilului și, cu atât mai mult, înainte de a lua măsuri de condiționare a iubirii, trebuie să ne asigurăm că relația părinte-copil va rezista. 

 

Tineți cont de vârsta copilului 

 

Orice strategie trebuie adaptată în funcție de vârsta copilului. De asemenea, strategiile pe care le folosim cu copiii trebuie să se schimbe pe măsură ce ei cresc. 

 

Respectați-vă reciproc 

 

Toți oamenii, indiferent de vârstă, merită respect. Atunci când copiii se simt respectați, ei îi vor respecta pe ceilalți. Chiar și părinții care își iubesc în mod evident copiii, nu se comportă întotdeauna ca și cum i-ar respecta: nu le iau în considerare cererile, le minimalizează sentimentele de mânie sau fricile, îi întrerup într-un fel pe care nu l-ar folosi niciodată cu un adult, însă se enervează atunci când copiii îi intrerup pe ei. A ne raporta respectuos la un copil înseamnă a face un efort de a evita astfel de comportamente. 

 

Fiți autentic 

 

Nu trebuie să ne ascundem în spatele rolurilor de Mamă și Tată într-atât încât să ne pierdem latura umană. Oamenii reali au nevoi, au activități pe care le fac cu drag și altele pe care le urăsc, iar copiii ar trebui să știe asta. Oamenii reali au momente când se enervează, când sunt distrași sau obosiți. Nu sunt întotdeauna siguri ce este bine să facă. Au momente când spun lucruri fără să gândească, iar apoi le regretă. Nu ar trebui ca părinții să se pretindă mai competenți decât sunt. Când greșesc, ar trebui să recunoască: “Știi, dragul meu/draga mea, m-am gândit la ce am zis ieri și cred că am greșit” Există două motive pentru care este bine să ne cerem scuze copilului. Pe de o parte, le oferim un model de comportament. Pe de altă parte, atunci când le cerem scuze copiilor, coborâm de pe piedestalul de părinte perfect și le reamintim că nu suntem infailibili. 

 

Concentrați-vă asupra unor obiective pe termen lung

 

 Întotdeuna trebuie să ne gândim ce ne dorim pentru copiii noștri pe termen lung. Să presupunem că ne dorim ca peste ani să avem un copil (1) capabil să aibă relații sănătoase, (2) mulțumit de sine. În aceste condiții, ar trebui să ne gândim că tot ceea ce facem în mod regulat este bine să fie evaluat din perspectiva obiectivelor pe termen lung pe cale le-am formulat. 

 

Nu spuneți „nu” nejustificat

 

Majoritatea părinților spun aproape în permanență „nu”. Este adevărat, când este în joc siguranța copiilor trebuie să intervenim, indiferent de câtă frustrare producem. Totuși, nici în acest context lucrurile nu sunt mereu albe sau negre (ne reamintim că trebuie să ținem mereu cont de vârsta copiilor). În anumite cazuri, invocâm motivul siguranței pentru a ne justifica refuzul din alte cauze. Ne trezim spunându-le copiilor să înceteze anumite activități destul de inofensive sau aruncând un “nu” automat. Uneori, nu îi permitem copilului să face ceva doar pentru că ne încurcă pe noi. 

 

Nu fiți rigid 

 

O consecvență dusă la extrem este un aspect specific parentingului ineficient. Din când în când, este cazul să lăsăm loc flexibilității și spontaneității. 

 

Bibliografie

 

 Kohn, Alfie. (2013). Parenting necondiționat – de la recompense și pedepse la iubire și înțelegere, București: Multi Media Est Publishing

Dumitrescu Daniela - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp