PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
498 articole 1 2 3 4 ..... 1314151617 18 19 20 INAINTE ›
Psihocardiologie Psihocardiologie

În urma parcurgerii articolelor legate de tehnicile de intervenţie în psihocardiologie, am identificat anumite aspecte de management ale bolii cardiovasculare (şi nu numai ale acesteia) .

continuare
Teoria semnalului costisitor - o posibilă explicaţie a somnului şi a viselor REM Teoria semnalului costisitor - o posibilă explicaţie a somnului şi a viselor REM

Deşi funcţia somnului şi a viselor REM (vise în care cel care visează este protagonistul principal şi resimte trăiri fizice) rămâne necunoscută, anumite teorii evoluţioniste, cum ar fi teoria semnalului costisitor (TSC), oferă argumente care ar putea fi considerate un punct de plecare în sprijinul elucidării acestui mister.

continuare
Stresul si resursele de adaptare Stresul si resursele de adaptare

În lucrarea "Stresul şi resurse de coping", Ralf Schwartzer începe prin a prezenta o teorie a stresului din perspectiva cognitivă-relaţională, insistând pe aspectul de reciprocitate şi continuitate prsupus de relaţia între cerinţele mediului şi capacităţile personale.

continuare
Rezolvarea eficientă a problemelor

Nu există soluţii perfecte sau ideale la problemele dumneavoastră, însă tehnica rezolvării de probleme va conduce spre cel mai eficient plan de acţiune.

continuare
Teoria speranţei Teoria speranţei

Ideea de a spera se referă la faptul că, prin încredere şi un oarecare efort, fiecare individ îşi poate găsi căile de urmat spre a-şi atinge obiectivele şi poate deveni motivat să folosească aceste căi. Aceasta, deoarece speranţa conduce emoţiile şi bunăstarea oamenilor.

continuare
Scenarii de viaţă şi traume cumulative la nivel relaţional

Scenariile de viaţă sunt un rezultat al eşecurilor cumulative în relaţiile de dependenţă cu celălalt semnificativ (Erskine, 2010) . Scenariile de viaţă sunt sisteme inconştiente de organizare psihică şi auto-reglare formate în special din amintiri implicite şi exprimate disconfort fizic, intensificarea sau aplatizarea afectivă şi transferurile de fiecare zi.

continuare
Alergia Alergia

A fost odata o mama suferinda care a venit sa ceara sprijin in rezolvarea problemelor legate de singurul copil pe care il avea. Ceea ce o speria era reactia alergica a copilului la...nu stia cu siguranta. Cei doi (mama si copilul) fusesera pentru investigatii la mai multi medici alergologi, dar care nu au putut sa dea un diagnostic clar copilului

continuare
Anxietatea faţă de starea de sănătate sau Ipohondria (latest advances)

Uneori se întîmplă să apară simptome somatice, dureri, înţepături, furnicături, amorţeli, ameţeli, chiar erupţii ale pielii sau alte simptome mai grave. În primul rând suntem obişnuiţi să căutăm o cauză fizică a simptomatologiei, să ne gândim că o boală sau alta ar putea fi cauza acestor simptome. Rareori ne gândim că aceste manifestări pot fi chiar efecte ale anxietăţii şi ale îngrijorărilor. Adevărul este că psihicul are puterea de a crea efecte fizice asupra organismului, acestea se numesc somatizări.

continuare
Terapia scenariului de viaţă

Scenariul de viaţă este un plan bazat pe decizii, luate în orice moment al dezvoltării, la nivel inconştient, care limitează abilitatea persoanei de a rezolva probleme şi de a crea şi menţine legături intime, autentice şi profunde. Cura, în viziunea terapiei integrative, are în vedere modificările în comportament, procesele cognitive, experienţele emoţionale şi limitarea constrângerilor la nivel fizic.

continuare
În doliu, reacţiile mintale schimbă vieţi

Vreau să se întoarcă înapoi, de ce a dispărut, viaţa nu mai are niciun sens. Aceste afirmaţii sunt doar o parte dintre gândurile iraţionale ascunse, ce apar imediat după aflarea veştii. Decesul este o etapă firească din existenţă şi oricât ne-am împotrivi, nu vom putea schimba cu nimic natura lucrurilor.

continuare
Psihologia iertării Psihologia iertării

Iertarea poate fi definită în funcţie de proprietăţile sale ca un răspuns, ca o predispoziţie de personalitate sau o caracteristică a unităţilor sociale.

continuare
Cum să trăieşti cu boala fără a ajunge însă să te identifici cu ea

Este necesar ca echipa medico-sanitară să nu se mai limiteze la îngrijirea suferinţei fizice a bolnavului şi să abordeze bolnavul cu poliartrită reumatoidă în integralitatea sa, ca fiinţă biologică, psihologică, socială şi chiar culturală. Bolnavul este afectat profund atât fizic cât şi psihic, din păcate se pune accent doar pe tabloul clinic iar manifestările emoţionale care însoţesc şi care deseori îl agravează sunt neglijate.

continuare
8 principii ale inteligenţei emoţionale 8 principii ale inteligenţei emoţionale

Cele 8 principii ale inteligenţei emoţionale rezidă de fapt în câteva ipoteze filosofice care stau la baza psihologiei umaniste. Persoanele care subscriu acestor principii percep ca fiind uşor să se comporte "cu inteligenţă emoţională" având astfel un management personal şi relaţional mai bun.

continuare
Cum proceseaza creierul emotiile? Cum proceseaza creierul emotiile?

Desi simtim individual emotiile si avem senzatia ca asa cum simtim noi nu mai simte nici o alta persoana, se pare ca emotiile noastre sunt prelucrate de catre creier intr-un mod remarcabil de similar cu a celorlalti oameni.

continuare
Emotiile noastre si sanatatea Emotiile noastre si sanatatea

Grija pentru mentinerea starii de sanatate a reprezentat un argument in favoarea manifestarii fara retineri a emotiilor: Conform unui model "hidraulic", se considera ca retinerea excesiva a emotiilor risca sa favorizeze aparitia unor tulburari si maladii.

continuare
Cat de increzator esti? Cat de increzator esti?

Iei deciziile cu usurinta sau preferi sa auzi sfatul celor din jur, inainte de actiona? Depasesti cu usurinta momentele dificile sau te impotmolesti daca apar obstacole in drumul tau? Afla care sunt cele 15 lucruri pe care oamenii foarte increzatori NU le fac

continuare
Managementul furiei Managementul furiei

Furia este o emoţie de bază a oamenilor şi este una chiar frecventă. De obicei apare pe fondul problemelor de zi cu zi cu care ne confruntăm, cum ar fi cele financiare sau administrative. Alteori apare în contextul dificultăţilor din relaţiile cu ceilalţi.

continuare
A-ţi duce maşina la service vs. a duce pe cineva la psihoterapeut

O parte dintre oamenii care apelează la psihoterapie nu o fac pentru că întâmpină ei înşişi dificultăţi în viaţa personală, ci pentru că altcineva din ecosistemul lor trebuie "reparat" - în aşa fel încât ei să poată fi fericiţi şi împliniţi.

continuare
5 sfaturi pentru imbunatatirea stimei de sine 5 sfaturi pentru imbunatatirea stimei de sine

Pe scurt, stima de sine se refera la cat de multumiti suntem cu noi insine si la cat de mult ne placem. Suntem influentati si de anturajul nostru si de cat de mult ne plac ei: ce cred prietenii, familia, colegii de lucru, de scoala sau de echipa despre noi - ne influenteaza stima de sine foarte mult.

continuare
Constiinta: o provocare pentru secolul urmator Constiinta: o provocare pentru secolul urmator

Poate cea mai mare problema nerezolvata din domeniul perceptiei vizuale si al memoriei consta in analiza constiintei. Aceasta este o problema deosebit de dificila, in parte deoarece nu exista un acord larg in privinta a ce anume constituie o solutionare reusita.

continuare
Sindromul Peter Pan

Barbati maturi. Neangajati. Fara obligatii, dar cu posibilitati. Fara sotie sau copii. Care amana intemeierea unei familii. Care-si traiesc viata din plin, delegandu-si obligatiile. Am punctat doar doua variante.

continuare
Încercarea de a controla totul în viaţă Încercarea de a controla totul în viaţă

A fost o dată un fermier necăjit care se plângea de faptul că frumoasa lui recoltă de grâu a fost complet distrusă de o grindină şi spunea că, dacă ar putea stăpâni vremea timp de un an, ar obţine o recoltă atât de bogată, încât ar câştiga mai mulţi bani decât ar putea duce.

continuare
Mostenirea de familie si complexele Mostenirea de familie si complexele

Exista cateva intrebari fundamentale in ceea ce priveste viata psihologica a individului si a cuplului: Cum sa uniti, continuand sa fim doua entitati separate ? Cum sa fim doi fara a inceta sa fim uniti? Cum sa ne bucuram de intimitatea in doi, fara a ne sufoca reciproc si fara a da senzatia celuilat ca il privam de libertate?

continuare
Rolul autoeficacităţii în comportamentele de sănătate Rolul autoeficacităţii în comportamentele de sănătate

Conceptul autoeficacităţii se bucură de o tot mai mare recunoaştere ca predictor al schimbării şi menţinerii comportamentului de sănătate. În 1977, cunoscutul psiholog Albert Bandura, profesor la Universitatea din Stanford, a introdus conceptul de autoeficacitate percepută în contextul modificării cognitiv comportamentale.

continuare
Modalitati psihologice de gestionare a stresului la pacienţii care suferă de cancer Modalitati psihologice de gestionare a stresului la pacienţii care suferă de cancer

Rolul stresului în dezvoltarea cancerului este încă în curs de dezbatere, dar deoarece cancerul este a doua cauza de deces in Statele Unite, cercetarile în acest domeniu sunt in curs de desfăşurare. Unele teorii sustin ca exista un anume tip de personalitate predispusa la cancer.

continuare
498 articole 1 2 3 4 ..... 1314151617 18 19 20 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp