Educatie parinti
Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
Sunteti parinti si trebuie sa mergeti la serviciu, nu beneficiati de ajutorul bunicilor, sau pur si simplu va doriti o seara, doua libere in weekend? E clar ca aveti nevoie de babysitter. Incredintarea copilului unei persoane necunoscute poate deveni o adevarata provocare. Cum gasiti o persoana de incredere, matura, responsabila si creia sa-i placa cu adevarat copiii?
continuareStudiile de psihologie din ultimul deceniu afirma in mod hotarat ca inteligenta emotionala si abilitatea de a stabili relaţii cu cei din jur reprezinta principalul factor de predictie privind reusita in viata. Pentru parinti, notele foarte bune si premiile scolare sunt probabil principala garantie pentru succesul in viata al copilului.
continuareAdolescenţa este etapa situată la graniţa între copilărie şi maturitate în care adolescentul îşi caută identitatea personală, suportă transformări atât în plan fizic, cât şi psihic. Este o perioadă de mari frământări în care sunt predispuşi la tot felul de excese, pentru că nevoia de libertate şi cea de apartenenţă la grup sunt prioritare.
continuareComplexul matern este un concept psihologic care se referă la o serie de emoții, comportamente și atitudini pe care o persoană le poate avea față de figura maternă sau față de maternitate în general.
continuareToți ne-am trezit, la un moment dat, surprinși de cât de mult timp petrec copiii noștri în fața ecranelor. Cu tablete, telefoane și console de jocuri peste tot, nu e de mirare că micuții devin rapid captivați. Dar cum putem găsi echilibrul între tehnologie și alte activități?
continuareCopiii care își manifestă frecvent agresivitatea au slabe abilități interpersonale, iar copiii respinși, nepopulari sunt frecvent agresivi. Conform cercetătorilor, se pot distinge mai multe tipuri de comportament agresiv la copii:
continuareStimularea limbajului la copiii mici este esențială pentru dezvoltarea lor cognitivă și socială. Există mai multe strategii și activități care pot ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor.
continuareInteligența emoțională joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor, influențând multiple aspecte ale vieții lor. Aceasta se referă la abilitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții, precum și de a recunoaște și influența emoțiile celor din jur.
continuareEste important să mergi la un psiholog cu copilul dacă observi schimbări de comportament sau emoționale semnificative, dificultăți în relaționare sau în performanța școlară. De asemenea, este indicat să consulți un specialist dacă copilul exprimă anxietate sau depresie
continuarePentru copii, jocurile ar trebui să fie distractive și să stimuleze dezvoltarea lor cognitivă, motorie și socială. Iată câteva tipuri de jocuri si activitati care ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor, oferindu-le oportunități de învățare și explorare în diverse moduri.
continuareAdolescenta este o perioada de tranzitie marcata de schimbari fizice, emotionale si comportamentale. Aceste schimbari pot crea tensiuni in relatia parinte-copil, deoarece adolescentii isi cauta independenta si identitatea proprie, iar parintii se confrunta cu provocarea de a se adapta la noile nevoi si comportamente ale copiilor lor.
continuareDislalia este o tulburare de limbaj care afectează pronunția corectă a sunetelor vorbirii. Este o condiție care poate apărea la copii în timpul dezvoltării limbajului și poate persista în unele cazuri și în adolescență sau la adulți.
continuareDisgrafia este o tulburare de învățare care afectează abilitatea unei persoane de a scrie în mod clar și coerent. Este o condiție care poate afecta copiii și adulții și poate fi asociată cu alte tulburări de învățare, cum ar fi dislexia și discalculia.
continuareADD și ADHD sunt denumiri utilizate pentru a caracteriza copiii care au probleme cu focalizarea atenției. Acești copii pot fi ușor distrași în timpul orelor, pot întâmpina obstacole în finalizarea temelor sau pot fi adesea preocupați de gânduri absente.
continuareÎntr-o lume în care comunicarea și conexiunea emoțională sunt din ce în ce mai importante, neglijarea emoțională poate fi o problemă subtilă, dar devastatoare, mai ales în rândul copiilor.
continuareTrauma în copilărie poate avea un impact profund asupra dezvoltării și bunăstării copiilor, având consecințe pe termen lung în viața adultă. În acest articol, vom explora cele zece traume ale copilăriei și modul în care acestea ne afectează
continuareCei mici pot fi adesea obraznici sau încăpățânați, dar când comportamentul lor devine persistent violent sau agresiv, ar putea fi vorba despre mai mult decât simpla dezvoltare a personalității.
continuareTicurile nervoase la copii sunt destul de comune și pot crea îngrijorare pentru părinți. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, ele sunt temporare și dispar de la sine în timp.
continuareAutismul este o tulburare de neurodezvoltare cu o gamă largă de manifestări și impacturi, care poate fi dificil de recunoscut la început. Deși este deseori părinții care observă primele semne, este crucial să înțelegem că simptomele autismului variază considerabil de la un individ la altul.
continuareMascarea poate fi folosită de persoanele autiste pentru a se conforma așteptărilor sociale și pentru a fi acceptate în grupuri de prieteni sau în alte medii sociale. De exemplu, pot încerca să pară mai atente la conversații sau să își controleze reacțiile la stimuli senzoriali care le sunt inconfortabili.
continuarePe măsură ce copiii cresc, începem să ne dăm seama ce tip de învățare va fi predominant pentru ei. Unii copii procesează mai bine stimulii vizuali și preferă să investigheze aspectele vizuale ale lucrurilor, ații asimilează cunoștințe mai ușor dacă sunt stimulați auditiv, preferând să asculte o poveste, decât să citească acea poveste.
continuareProporţia copiilor care trăiesc în familii monoparentale a crescut spectaculos în ultimele decenii. „Lipsa unui părinte se poate datora decesului acestuia, divorţului sau alegerii unei persoane de a deveni părinte unic, prin naşterea unui copil conceput prin fertilizare in vitro sau cu un partener care nu va lua parte la creşterea copilului, sau prin adopţia unui copil.
continuareAtunci când părinții se uită la prietenii lor, li se pare că toți au copii cuminți, angelici. Cu un copil cu tulburare opoziționist-sfidătoare, chiar și cel mai înțelept și mai bine echilibrat părinte va crede în adâncul sufletului că el e vinovatul. Acest sentiment este înrăutățit de atitudinile demodate ale comunității și de prejudecățile oamenilor.
continuareDacă un copil ți-a ascuns ceva sau te-a mințit, indicat ar fi să te întrebi de ce a făcut asta, ce s-a întâmplat în relația pe care o aveți. I-ați impus prea multe limite sau acestea sunt peste puterea lui sau neadecvate vârstei? Ați păstrat mai degrabă distanța în relație decât apropierea de copil sau ați fost departe pentru o bucată prea lungă de timp?
continuareUn copil are nevoie să știe că orice s-ar întâmpla părintele său (mama sau tata) îi este întotdeauna alături. De aceea atunci când copilul tău nu reușește așa cum își dorește în finalizarea unei acțiuni întreprinse trebuie să fii lângă el și nu criticându-l, ci susținându-l!
continuareIn acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.
O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.
Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.
Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.
Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.
Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.
Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.
Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.
Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă