Practica mindfulness si beneficiile ei

Practica mindfulness si beneficiile ei
Ce este mindfulness?
Mindfulness este definită ca fiind „atenţia neutră acordată emoţiilor, gândurilor şi senzaţiilor care apar în momentul prezent”.

Prin acest gen de atenţie nonelaborativă, echidistantă şi centrată în prezent, fiecare gând, sentiment ori senzaţie sunt observate şi acceptate exact aşa cum sunt.

Mindfulness poate fi o stare (starea de observare vie şi neutră, echidistantă), o practică (asemănătoare cu practicile meditative din culturile din Est) sau un atribut al conştiinţei (capacitatea de a fi pur şi simplu ”martorul neutru”, observatorul neimplicat).

Capacitatea aceasta poate fi antrenată – iar odată cu experienţa câştigată persoana care o practică se poate bucura de o serie întreagă de beneficii.

În psihologie, ea a fost studiată, aprofundată şi testată clinic încă din anii ‘70, pe baza ei dezvoltându-se o serie de aplicaţii terapeutice.

Beneficiile mindfulness:

SĂNĂTATE FIZICĂ:
• Reduce nivelurile de stres
• Scade tensiunea arterială
• Îmbunătăţeşte ciclul somn-veghe şi reduce tulburările somnului (insomnie, hipersomnie)
• Poate creşte imunitatea organismului (datorită reducerii distresului) .

SĂNĂTATE PSIHICĂ:
În psihoterapie, practica mindfulness s-a dovedit eficientă în tratamentul depresiei, al anxietăţii, al tulburărilor de alimentaţie, tulburărilor obsesiv-compulsive, a dependenţei de substanţe, precum şi cu pacienţi aflaţi în apropierea iminentă a morţii.

Reducerea ruminaţiilor: cu timpul şi odată cu practica, ne poate ajută să întrerupem cercul vicios al gândurilor automate şi chiar al comportamentelor compulsive.

Concentrare îmbunătăţită: practicanţii îşi pot canaliza resursele atenţionale într-un mod mult mai eficient.

Memorie de lucru îmbunătăţită: reducând ceaţa mentală şi haosul gândurilor scăpate de sub control, memoria de lucru poate funcţiona mai eficient.

Reactivitate emoţională redusă: atunci când suntem confruntaţi cu un stimul, putem alege cum să răspundem mai degrabă decât să reacţionăm automat, pe baza pattern-urilor automate formate în trecut. Practic, avem o marjă mai mare de alegere asupra a ceea ce se petrece cu noi.

Autoreglare emoţională mai eficientă: datorită faptului că emoţiile nu mai copleşesc individul atunci când apar, impactul lor scade, iar ele pot fi gestionate eficient.

Satisfacţie crescută în relaţii: atunci când răspunsul ia locul reacţiei, comunicarea în cuplu se îmbunătăţeşte.

Stabilitate psihică: practica Mindfulness te ajută să navighezi cu luciditate şi prezenţă prin stări de bucurie şi tristeţe deopotrivă. Mintea nu mai ajunge să se piardă în spirale de gânduri şi sentimente.

Ancorare în momentul prezent: starea de prezenţă poate fi accesată mai des, ea fiind asociată adeseori cu o satisfacţie de viaţă crescută. Bineînţeles, ea nu este un panaceu sau o soluţie-minune. Ca şi în cazul exerciţiului fizic şi sporturilor, de exemplu, rezultatele vin odată cu practica susţinută, constantă a acestei discipline.
Cabinet psihologie Petre Tudor Barlea
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp