PsihoUtil
Psihologia clinică este o ramură importantă a psihologiei generale care se adresează tuturor persoanelor, de la 0 la 90+ ani, copii, adolescenți, tineri, adulți, vârstnici, cu sau fără afectare psihică sau mentală și care se concentrează pe:
continuarePsihologul american Marshall Rosenberg folosește termenul de "comunicare alienată" atunci când se referă la acele forme de comunicare interumană care determină absența empatiei și compasiunii, ce conduc în mod inevitabil la comportamente agresive și violente.
continuareSunt pe deplin conştientă că abordarea psihosexualităţii umane este o sarcină extrem de dificilă dar, în acelaşi timp, extrem de provocatoare. Am ales să scriu despre această temă de actualitate şi interesantă prin prisma necesităţii unei educaţii sexuale temeinice în societatea modernă în care ne desfăşurăm precipitat existenţa.
continuareRezultatele cercetărilor realizate de Institutul Internațional de Cercetare de la Stanford și de Fundația Carnegie Mellon au constatat că 75% din succesul pe termen lung al muncii depinde de stăpânirea abilităților de tip soft și doar 25% de abilitățile tehnice.
continuareSuntem cu toții de acord asupra faptului că există frontiere ale cunoașterii abia născute și încă neexplorate. Una dintre aceste zone noi este neuroștiința, studiul creierului. Folosind experimente creative și tehnologie de ultimă generație, s-a descoperit că arta leadershipului își are rădăcina în știință.
continuareÎn ultimul an, mai exact de când s-a declanșat conflictul armat între Rusia și Ucraina, emoțiile suprastimulate de consumul de informații de multe ori false și prezentate în forme care cresc stresul, îi fac pe unii să oscileze între stări de apatie, care pot duce la izolare sau stări de hiperactivitate, care pot duce la decizii nepotrivite sau exagerate.
continuareCompasiunea este definită ca o conștientizare a distresului altor persoane (componenta cognitivă), implică intenția de a diminua acest distres (componenta intențională) și cuprinde o dorință autentică de a ajuta (componentă motivațională).
continuareTermenul mindfulness este traducerea în limba engleză a cuvândului sati, din limba pali. Pali a fost limba psihologiei budiste folosite în urmă cu 2500 de ani, iar mindfulness a fost învățătura de bază a acesteia.
continuareSă ai un spațiu sigur în care îți poți împărtăși cele mai mari frici, emoții greu de acceptat precum rușinea, vinovăția sau neputința, alături de un om care îți simte durerea și te ajută să o procesezi, nu numai că este vindecător dar este și transformator.
continuareEfectul HALO are un nume destul de sugestiv în psihologie și realitate, poți să îl asociezi cu aura unui sfânt, pentru că "halo" este un fenomen optic reprezentând un inel luminos.
continuareCând suntem mici toți avem niște nevoi vitale precum nevoia de iubire, siguranță, acceptare, autonomie, competență și limite (vrem ca ceilalți să nu ne încalce granițele).
continuareSuccesul academic în școli este din ce în ce mai legat de stăpânirea de către copii a unei game largi de abilități care se bazează pe utilizarea strategiilor legate de funcțiile executive. Funcțiile executive au un rol crucial în procesele școlare iar dezvoltarea lor începe încă din perioada de preșcolaritate.
continuareAutismul este de obicei diagnosticat în copilăria timpurie, când părinții observă întârzieri de dezvoltare și probleme de comportament. Dar dacă simptomele unui copil sunt ușoare sau sunt confundate cu o altă afecțiune, este posibil ca autismul să nu fie observat.
continuareCe este triangulația? O relație formată din trei persoane, care nu pot „funcționa” decât dacă sunt împreună cu foarte multă fuziune. Diadele nu pot funcționa, pentru că nu-și pot vorbi, decât prin altcineva. Originea de baza triungiului relațional, este prezența noastră de copii în relația părinților, breșa pe care ei o lasă și de care ei sunt responsabili.
continuareDin punct de vedere psihologic, știrile despre război și consecințele sale precum numărul de vieți pierdute, oamenii care își pierd casele, femei care se despart de soții lor, familii destrămate, animale abandonate, pot fi cutremurătoare.
continuareDe fiecare dată când începe un nou an școlar, gândurile mele se îndreaptă cu duioșie, compasiune și emoție către toți copiii care trec într-o nouă etapă. Inevitabil, amintirile și nostalgia, mă poartă către primele mele zile de școală. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri, prima mea zi de grădiniță
continuareDeseori ne imaginăm că vom putea fi fericiți și împliniți cu adevărat doar atunci când ne vom finaliza studiile, cand vom fi împreună cu partenerul ideal, când vom avea jobul mult dorit, casa de vis, o vacanță fantastică, mai multi bani, un statut important, copii minunați, etc.
continuareFiecare dintre noi, poartă în permanență un dialog interior cu el însuși. Uneori este conștient, alteori este inconștient. Uneori este încurajator, prietenos, alteori este extrem de critic.
continuareActivitățile destinate educației senzoriale ce impun un contact direct cu obiectele (care fac anumite zgomote, au anumite mirosuri, gusturi, etc.) pot fi considerate și activități de stimulare tactil-kinestezică (copilul pipăie obiectul, identifică forma, mărimea, textura lui, etc.)
continuareNoi cercetări publicate în „Social Psychological and Personality Science” sugerează că smerenia sau onestitatea intelectuală este o trăsătură individuala care poate proteja împotriva dezinformării provenite din mass-media sau a „fake news-urilor”.
continuareDe foarte multe ori, neînțelegerile noastre cu ceilalți provin de la felul în care interpretăm diferite situații, comportamente sau atitudini : « așa ceva nu se face », « asta este lipsă de respect », « mă crede prost », « își bate joc de mine », « nimeni nu mă apreciază », « m-am făcut de rușine », « viața este grea », etc.
continuareE prima lună din an și toată lumea ne recomandă ce cărți să citim, ce filme să vedem, cum să ne petrecem timpul într-un mod interesant, agreabil, dar și util totodată.
continuarePe fondul crizelor socio-politice si nu numai, din ultimii ani, se remarca o accentuata si generalizata impartire sociala in tabere si "grupuri de opinie" care isi dezbat in mod critic si uneori agresiv perspectiva supra diverselor subiecte (vaccin, epidemie, incalzire globala, partide politice, etc ).
continuarePrimul contact cu un psiholog poate fi ușor intimidant.
continuareProcrastinarea se manifesta prin amanarea si taraganarea nesfarsita a unor sarcini si activitati. De regula este vorba de un comportament repetitiv, persoanele in cauza fiind afectate negativ de catre acest obicei, atat prin prelungirea termenelor de realizare a activitatilor, cat si printr-un sentiment de insatisfactie, frustrare si dezamagire fata de propria persoana.
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă