PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
498 articole 1 2 3 4567 ..... 17 18 19 20 INAINTE ›
Rolul și beneficiile psihologiei clinice Rolul și beneficiile psihologiei clinice

Psihologia clinică este o ramură importantă a psihologiei generale care se adresează tuturor persoanelor, de la 0 la 90+ ani, copii, adolescenți, tineri, adulți, vârstnici, cu sau fără afectare psihică sau mentală și care se concentrează pe:

continuare
Comunicarea alienată Comunicarea alienată

Psihologul american Marshall Rosenberg folosește termenul de "comunicare alienată" atunci când se referă la acele forme de comunicare interumană care determină absența empatiei și compasiunii, ce conduc în mod inevitabil la comportamente agresive și violente.

continuare
Educația sexuală, premisa unei vieți armonioase de cuplu și de familie Educația sexuală, premisa unei vieți armonioase de cuplu și de familie

Sunt pe deplin conştientă că abordarea psihosexualităţii umane este o sarcină extrem de dificilă dar, în acelaşi timp, extrem de provocatoare. Am ales să scriu despre această temă de actualitate şi interesantă prin prisma necesităţii unei educaţii sexuale temeinice în societatea modernă în care ne desfăşurăm precipitat existenţa.

continuare
Dezvoltarea Abilităților Soft, ipoteza unei vieți profesionale împlinite

Rezultatele cercetărilor realizate de Institutul Internațional de Cercetare de la Stanford și de Fundația Carnegie Mellon au constatat că 75% din succesul pe termen lung al muncii depinde de stăpânirea abilităților de tip soft și doar 25% de abilitățile tehnice.

continuare
Neuroștiința Angajamentului Neuroștiința Angajamentului

Suntem cu toții de acord asupra faptului că există frontiere ale cunoașterii abia născute și încă neexplorate. Una dintre aceste zone noi este neuroștiința, studiul creierului. Folosind experimente creative și tehnologie de ultimă generație, s-a descoperit că arta leadershipului își are rădăcina în știință.

continuare
Opinie război fratricid Opinie război fratricid

În ultimul an, mai exact de când s-a declanșat conflictul armat între Rusia și Ucraina, emoțiile suprastimulate de consumul de informații de multe ori false și prezentate în forme care cresc stresul, îi fac pe unii să oscileze între stări de apatie, care pot duce la izolare sau stări de hiperactivitate, care pot duce la decizii nepotrivite sau exagerate.

continuare
Autocompasiune în psihoterapie Autocompasiune în psihoterapie

Compasiunea este definită ca o conștientizare a distresului altor persoane (componenta cognitivă), implică intenția de a diminua acest distres (componenta intențională) și cuprinde o dorință autentică de a ajuta (componentă motivațională).

continuare
Utilizarea tehnicilor de mindfulness în domeniul clinic Utilizarea tehnicilor de mindfulness în domeniul clinic

Termenul mindfulness este traducerea în limba engleză a cuvândului sati, din limba pali. Pali a fost limba psihologiei budiste folosite în urmă cu 2500 de ani, iar mindfulness a fost învățătura de bază a acesteia.

continuare
Cum vindecă relația terapeutică? Cum vindecă relația terapeutică?

Să ai un spațiu sigur în care îți poți împărtăși cele mai mari frici, emoții greu de acceptat precum rușinea, vinovăția sau neputința, alături de un om care îți simte durerea și te ajută să o procesezi, nu numai că este vindecător dar este și transformator.

continuare
Bias-ul primei impresii: ce este efectul Halo? Bias-ul primei impresii: ce este efectul Halo?

Efectul HALO are un nume destul de sugestiv în psihologie și realitate, poți să îl asociezi cu aura unui sfânt, pentru că "halo" este un fenomen optic reprezentând un inel luminos.

continuare
Cum te reglezi emoțional atunci când nevoile tale nu au fost împlinite în copilărie? Cum te reglezi emoțional atunci când nevoile tale nu au fost împlinite în copilărie?

Când suntem mici toți avem niște nevoi vitale precum nevoia de iubire, siguranță, acceptare, autonomie, competență și limite (vrem ca ceilalți să nu ne încalce granițele).

continuare
Funcțiile executive și învățarea Funcțiile executive și învățarea

Succesul academic în școli este din ce în ce mai legat de stăpânirea de către copii a unei game largi de abilități care se bazează pe utilizarea strategiilor legate de funcțiile executive. Funcțiile executive au un rol crucial în procesele școlare iar dezvoltarea lor începe încă din perioada de preșcolaritate.

continuare
Autismul la adulți Autismul la adulți

Autismul este de obicei diagnosticat în copilăria timpurie, când părinții observă întârzieri de dezvoltare și probleme de comportament. Dar dacă simptomele unui copil sunt ușoare sau sunt confundate cu o altă afecțiune, este posibil ca autismul să nu fie observat.

continuare
Psihoterapeutul si triunghiul relațional

Ce este triangulația? O relație formată din trei persoane, care nu pot „funcționa” decât dacă sunt împreună cu foarte multă fuziune. Diadele nu pot funcționa, pentru că nu-și pot vorbi, decât prin altcineva. Originea de baza triungiului relațional, este prezența noastră de copii în relația părinților, breșa pe care ei o lasă și de care ei sunt responsabili.

continuare
Impactul traumei războiului Impactul traumei războiului

Din punct de vedere psihologic, știrile despre război și consecințele sale precum numărul de vieți pierdute, oamenii care își pierd casele, femei care se despart de soții lor, familii destrămate, animale abandonate, pot fi cutremurătoare.

continuare
Început de an școlar Început de an școlar

De fiecare dată când începe un nou an școlar, gândurile mele se îndreaptă cu duioșie, compasiune și emoție către toți copiii care trec într-o nouă etapă. Inevitabil, amintirile și nostalgia, mă poartă către primele mele zile de școală. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri, prima mea zi de grădiniță

continuare
Cât ești de prezent în viața ta? Cât ești de prezent în viața ta?

Deseori ne imaginăm că vom putea fi fericiți și împliniți cu adevărat doar atunci când ne vom finaliza studiile, cand vom fi împreună cu partenerul ideal, când vom avea jobul mult dorit, casa de vis, o vacanță fantastică, mai multi bani, un statut important, copii minunați, etc.

continuare
Dialogul interior și tenisul Dialogul interior și tenisul

Fiecare dintre noi, poartă în permanență un dialog interior cu el însuși. Uneori este conștient, alteori este inconștient. Uneori este încurajator, prietenos, alteori este extrem de critic.

continuare
Eficientizarea orarului săptămânii pentru copilul cu autism și deficiență de vedere Eficientizarea orarului săptămânii pentru copilul cu autism și deficiență de vedere

Activitățile destinate educației senzoriale ce impun un contact direct cu obiectele (care fac anumite zgomote, au anumite mirosuri, gusturi, etc.) pot fi considerate și activități de stimulare tactil-kinestezică (copilul pipăie obiectul, identifică forma, mărimea, textura lui, etc.)

continuare
Onestitatea intelectuală, resursă de protecție în fața „fake news-urilor” legate de coronavirus Onestitatea intelectuală, resursă de protecție  în fața „fake news-urilor” legate de coronavirus

Noi cercetări publicate în „Social Psychological and Personality Science” sugerează că smerenia sau onestitatea intelectuală este o trăsătură individuala care poate proteja împotriva dezinformării provenite din mass-media sau a „fake news-urilor”.

continuare
Tu cum interpretezi viața? Tu cum interpretezi viața?

De foarte multe ori, neînțelegerile noastre cu ceilalți provin de la felul în care interpretăm diferite situații, comportamente sau atitudini : « așa ceva nu se face », « asta este lipsă de respect », « mă crede prost », « își bate joc de mine », « nimeni nu mă apreciază », « m-am făcut de rușine », « viața este grea », etc.

continuare
Antirecomandări ianuarie cărți psihologie Antirecomandări ianuarie cărți psihologie

E prima lună din an și toată lumea ne recomandă ce cărți să citim, ce filme să vedem, cum să ne petrecem timpul într-un mod interesant, agreabil, dar și util totodată.

continuare
O nota despre dialog in contextul polarizarii opiniilor O nota despre dialog in contextul polarizarii opiniilor

Pe fondul crizelor socio-politice si nu numai, din ultimii ani, se remarca o accentuata si generalizata impartire sociala in tabere si "grupuri de opinie" care isi dezbat in mod critic si uneori agresiv perspectiva supra diverselor subiecte (vaccin, epidemie, incalzire globala, partide politice, etc ).

continuare
Mai bine mai devreme decât prea târziu Mai bine mai devreme decât prea târziu

Primul contact cu un psiholog poate fi ușor intimidant.

continuare
Procrastinarea Procrastinarea

Procrastinarea se manifesta prin amanarea si taraganarea nesfarsita a unor sarcini si activitati. De regula este vorba de un comportament repetitiv, persoanele in cauza fiind afectate negativ de catre acest obicei, atat prin prelungirea termenelor de realizare a activitatilor, cat si printr-un sentiment de insatisfactie, frustrare si dezamagire fata de propria persoana.

continuare
498 articole 1 2 3 4567 ..... 17 18 19 20 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp