PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
498 articole 1 2 3 4 ..... 121314151617 18 19 20 INAINTE ›
Cele mai noi descoperiri în tratamentul atacurilor de panică

În timp ce multe persoane simt cum inima "tropăie" după ce urcă scările, mult mai puţini interpretează creşterea bătăilor inimii drept un semn că un atac de cord este iminent. Aceştia din urmă sunt cei vulnerabili la atacurile de panică. Modelul cognitiv al atacurilor de panică, sugerează că ele au loc deoarece anumite senzaţii corporale sunt greşit interpretate ca fiind o catastrofă.

continuare
Psihoterapia Pozitivă - capacităţi, conflicte şi principii Psihoterapia Pozitivă - capacităţi, conflicte şi principii

Psihoterapia Pozitivă este recunoscută la nivel mondial de Consiliul Mondial de Psihoterapie, cât şi de Asociaţia Europeană de Psihoterapie ca metodă de terapie. A fost dezvoltată de Prof. Nossrat Peseschkian şi colaboratorii săi începând cu anul 1968 şi a fost introdusă în mai mult de 70 de ţări până acum. Sediul central se află în Wiesbaden, Germania.

continuare
Provocari si obiective la inceput de an Provocari si obiective la inceput de an

Inceputul unui nou an poate trezi diverse sentimente si atitudini legate de trecutul si viitorul nostru. Este acel moment in care cei mai multi dintre noi vor fi sedusi de promisiunea unui an mai bun, in care ne facem lista cu obiective si stabilim ce schimbari vrem sa facem la noi insine.

continuare
Cum sa faci fata unui coleg dificil? Cum sa faci fata unui coleg dificil?

Persoane dificile intalnim peste tot, inclusiv la locul de munca. Cat de greu este pentru cineva sa colaboreze cu o persoana dificila depinde de respectul de sine, increderea in sine, curajul profesional si specificul culturii organizatioanale din care face parte.

continuare
Noi tendinţe în educarea copiilor Noi tendinţe în educarea copiilor

În ultimii ani am putut observa o schimbare a teoriilor din spatele procesului de creştere a copiilor. Astfel, s-a trecut treptat de la modelul comportamental bazat pe recompense şi pedepse, time-out, la modelul bazat pe ataşament, care pune accentul pe a-i oferi copilului afecţiune, înţelegere, sprijin, time-in, altfel spus, pe relaţii armonioase.

continuare
Cum sa raspundeti insultelor unui adolescent? Sfaturi pentru parinti Cum sa raspundeti insultelor unui adolescent? Sfaturi pentru parinti

Nu de putine ori, insultele fac parte din dinamica parinte-adolescent, ceea ce creeaza acestora din urma sentimete de neputinta si exasperare. Pentru a face ca acest ciclu de furie si explozie sa inceteze, parintii trebuie sa faca si ei schimbarile necesare. [b] Va prezentam cateva sfaturi pentru a raspunde la insultele unui adolescent:

continuare
Sentimente neplacute in prag de sarbatori? Sentimente neplacute in prag de sarbatori?

Sarbatorile nu sunt intotdeauna vesele si luminoase! Chiar daca ar trebui sa fie un prilej de bucurie sarbatorit impreuna cu familia si prietenii, acestea pot provoca sentimente de depresie, singuratate si disperare.

continuare
Sportul si imaginea de sine Sportul si imaginea de sine

Dezvoltarea unor abilitati fizice si trairea anumitor experiente in domeniul sportiv pot conduce la dezvoltarea unor sentimente de eficacitate personala si autonomie, acestea fiind asociate cu o stima de sine inalta. Perceptia pozitiva in ceea ce priveste fizicul este un factor important care sta la baza perceptiilor mai generale despre sine, mai ales in timpul copilariei si adolescentei.

continuare
Succesul in cariera si stima de sine Succesul in cariera si stima de sine

Conform unui studiu realizat pe un esantion de 12000 de persoane, s-a constat ca exista o puternica corelatie intre stima de sine si succesul obtinut in cariera. Persoanele care au obtinut un scor mare la chestionarele de stima de sine au avut mai devreme succes in cariera, si-au urmat studiile in invatamantul superior si au avansat profesional la o varsta mai tanara.

continuare
Hipnoza si avantajele ei

Hipnoza este un subiect destul de controversat. Sunt tot felul de idei si pareri despre ceea ce inseamna fenomenul de hipnoza si cum se realizeaza aceasta. De fapt, hipnoza nu este un fenomen supranatural, ci este o stare modificata de constiinta, asemanatoare cu relaxarea.

continuare
12 motive pentru care amanam programarea la psiholog 12 motive pentru care amanam programarea la psiholog

In cei 15 ani de experienta ca psihoterapeut am ajuns la concluzia ca oamenii, in ciuda suferintelor indurate, au o mare rezerva in a se adresa unui psiholog. Unii pot substitui psihologul cu ghicitoarea (vrajitoarea) sau pot alege calea medicamentoasa, desi se stie ca nici o durere a sufletului nu trece cu medicamente.

continuare
Conflictele psihice de durată pot produce îmbolnăviri organice ireversibile Conflictele psihice de durată pot produce îmbolnăviri organice ireversibile

Una dintre ariile centrale ale acestui articol este relaţia de interdependenţă dintre minte şi corp. Această direcţie ne aduce mai aproape de situaţia în care se poate oferi tratament psihoterapeutic unor pacienţi cu boli fiziologice diverse ca, de exemplu, ulcer duodenal, colită ulceroasă, astm bronşic, neurodermită, hipertensiune idiopatică, artrită reumatoidă şi tireotoxicoză.

continuare
Intervenţia terapeutică la pacienţii cu tulburare de personalitate paranoidă

Ce e cert e că paranoia este (până azi) greu de definit. În International Statistical Classification of Diseases ediţia a VIII-a (ICD8, 1968) paranoia este descrisă ca fiind o condiţie extrem de rară, în timp ce în ICD 9, e considerată doar "simplu" rară. În DSM I (1952) se foloseşte termenul de "stare paranoidă" şi e asemănată cu parafrenia.

continuare
Relaţia defictară dintre părinte şi copil - Enurezisul şi alte perturbări psihologice Relaţia defictară dintre părinte şi copil - Enurezisul şi alte perturbări psihologice

Factorii psihologici în enurezis sunt diverşi iar cel mai important aspect legat de această diversitate este reprezentat de modul în care părinţii gestionează relaţia cu copilul. Maniera educaţională rigidă sau perturbată a părinţilor poate genera tensiune, traumă şi conflicte mai mult decât evenimentele în sine.

continuare
Interpretarea a viselor din perspectiva psihanalitica Interpretarea a viselor din perspectiva psihanalitica

Deşi a fost învăluit multă vreme în mister şi superstiţie, visul reprezintă o experienţă subiectivă, un fenomen natural inconştient care apare în timpul somnului. Lumea visului şi mai ales descifrarea lui au preocupat umanitatea din vremuri imemoriale. Visul este a treia stare a conştiinţei, alături de somn şi veghe.

continuare
Ciclul dependenţelor şi terapia lor Ciclul dependenţelor şi terapia lor

"Într-o lume a interdependenţelor, libertatea constă în alegerea dependenţelor." (prof. univ. dr. Ion Dafinoiu) Pe parcursul vieţii, mulţi dintre noi dezvoltă una sau mai multe dependenţe cu efecte nocive pe termen mediu şi lung: dependenţa de tutun, alcool, droguri şi alte substanţe psihoactive, jocuri de noroc, mâncare, muncă, dependenţa de relaţii nesănătoase, de calculator etc.

continuare
Relaţia şi interacţiunea sugarilor cu stimulii din mediul înconjurător Relaţia şi interacţiunea sugarilor cu stimulii din mediul înconjurător

Piaget spunea în legatură cu gândirea copilului că este dominată de timpul prezent - de "aici şi acum". Copilul, până la vârsta de 8 luni nu are conceptul de permanenţă a obiectului. Obiectele lumii înconjurătoare există în experienţa sa atâta vreme cât sunt plasate în câmpul său vizual

continuare
Exista viata dupa trairea unei traume? Exista viata dupa trairea unei traume?

Stresul posttraumatic (SPT) este reactia individului la un eveniment traumatic extrem. Pentru a fi considerat "extrem", evenimentul trebuie sa implice moartea, amenintarea cu moartea, vatamarea sau amenintarea integritatii persoanei.

continuare
Despre somn şi funcţiile sale

Somnul este o parte atât de importantă a vieţii noastre şi totuşi cei mai mulţi dintre noi nu îi acordă prea multă atenţie. Abia atunci când avem probleme cu somnul începem să îi acordăm atenţie şi să încercăm să înţelegem natura sa. La fel ca oamenii, alte mamifere, reptile şi păsări dorm, în timp ce peştii, amfibienii şi insectele nu (deşi au perioade de odihnă).

continuare
Igiena somnului. Sfaturi pentru igiena somnului

Ce este igiena somnului? "Igiena somnului" este termenul care descrie obiceiurile bune legate de somn. S-au facut un număr considerabil de studii pentru elaborarea unui set de reguli şi sfaturi menite să crească calitatea somnului şi există foarte multe date care arată ca aceste strategii pot fi soluţii eficiente pe termen lung pentru problemele legate de somn.

continuare
Out of body experience sau experienţele extracorporale

O astfel de experienţă este un scurt episod subiectiv, în care sinele este perceput ca fiind în afara corpului, de multe ori plutind, cu sau fără impresia subiectului de a-şi vedea propriul corp de la o anumită distanţă vizuospaţială ridicată, cu conştiinţa detaşată de corp, dar rămasă în apropierea lui sau îndepărtându-se de corp.

continuare
Intervenţia psihologică în pregătire preoperatorie Intervenţia psihologică în pregătire preoperatorie

O intervenţie psihologică de pregătire preoperatorie va include diverse de tehnici cognitiv-comportamentale: restructurare cognitivă, tehnici de rezolvare a problemelor, tehnici de inoculare a stresului, training de relaxare, tehnici de control al respiraţiei, expunere în imaginar, tehnica desensibilizării sistematice, dialogul socratic, contraargumentarea şi, de ce nu, hipnoterapie.

continuare
Despre stima de sine scazuta. Solutii practice. Despre stima de sine scazuta. Solutii practice.

Ca fiinţe umane, tindem să oferim o valoare propriei persoane sau unor anumite laturi ale noastre. Aşadar, încrederea în sine sau stima de sine se referă în general la felul în care gândim despre noi şi la valoarea pe care ne-o atribuim nouă ca persoane. Dacă adesea valoarea pe care ne-o atribuim este negativă, atunci în acest caz vorbim de probleme legate de stimă de sine.

continuare
Intervenţia psihologică în amputarea membrelor Intervenţia psihologică în amputarea membrelor

O problemă relevantă pentru domeniul Psihologiei Sănătăţii Clinice este amputarea. Aceasta se referă la înlaturarea pe cale chirurgicală a unui membru al corpului sau unui segment de membru. Consecinţele fizice şi psihice ale amputarii sunt dramatice, şi în majoritatea cazurilor au un impact profund asupra pacientilor, afectandu-le radical tot restul vieţii.

continuare
Cei mici pot face simple calcule aritmetice? Cei mici pot face simple calcule aritmetice?

O poziţie teoretică importantă de-a lui Wynn (1992), este cea în care susţine faptul că dezvoltarea cognitivă timpurie la copiii de aproximativ 5 luni se poate observa şi prin faptul că cei mici pot face simple calcule aritmetice de genul 1+1. Din alte experimente pe care le-a testa, Wynn (1992) a sugerat că abilitatea de a face simple calcule aritmetice este programată, şi poate fi baza pe care se construiesc abilităţile aritmetice ulterioare.

continuare
498 articole 1 2 3 4 ..... 121314151617 18 19 20 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp