PsihoUtil
Anxietatea se prezintă a fi o tulburare de internalizare care creează un disconfort puternic și afectează atât viața de zi cu zi, cât și activitatea școlară, familială sau profesională a persoanei fără să fie cauzată de efectele fiziologice directe ale unei substanțe sau de o condiție medicală generală. Internalizarea este legată de problemele
continuareDecizia de a începe un proces de autocunoaștere și psihoterapie este întotdeauna un rezultat al unui lung șir de frământări interne cu tot ceea ce implică el: anxietate, neîncredere, angoasă, majoritatea acestora fiind internalizate de noi toți timpuriu, în prima parte a vieții, ca răspuns la mesajele receptate din mediul în care ne-am dezvoltat.
continuareDespre tristețe s-a scris aproape la fel de mult cât s-a scris despre iubire, cu siguranță mai mult decât despre frică sau bucurie... și asta pentru că fiecare dintre noi experimentăm această emoție aproape repetitiv, ca pe un regret profund a ceea ce nu poate fi schimbat, ca pe o recunoaștere tacită a neputinței noastre temporare în a deține controlul
continuareCleptomania este definita ca incapacitatea unui individ de a rezista impulsurilor de a fura diferite lucruri, chiar daca acestea nu ii sunt necesare si nici nu reprezinta o mare valoare financiara. Cauzele cleptomaniei nu sunt inca cunoscute, dar unii specialisti vorbesc despre o componenta genetica a bolii ca fiind transmisa prin intermediul rudelor de gradul I.
continuarePentru mulți oameni, orice formă de relație ce implică o interacțiune reciprocă este înțeleasă ca fiind comunicare, indiferent la ce forme posibile de contacte se referă: de la iubire la conflict, de la învățământ la jocuri, de la pălăvrăgeala la critică răutăcioasă sau de la îndoctrinare la deliberare. Așadar, iată ce anume nu înseamnă comunicare: insultele, bătăile, loviturile
continuareAtunci cand vorbim despre furie, este important să nu o confundăm cu violenţa sau cu puterea manifestată asupra altcuiva.
continuareIn realitate, nu exista motive obiective pentru a ne implica într-o anumita directie. V-ati intrebat vreodata cat sens are autoinvinuirea? Cat de reale sunt motivele personale pentru a va impiedica intr-o directie sau alta? Cat de autodistructive va sunt anumite preocupari si/sau obiceiuri? Ati constatat cumva, vreodata, ca viata v-a devenit o cursa impotriva unor dusmani imaginari? O cursa ce nu are linie de sosire, nici panblica pe care sa o rupi, nici premiu? Cate carti cu titluri aparent utile de autoperfectionare ati citit, cate articole motivationale?
continuareOare ce ii atrage asa de mult pe copii/adolescenti (si, de asemenea, pe adulti) la jocurile video? Ce ii determina sa stea uneori ore intregi sa joace jocuri video? Oare de ce jocurile video ii sperie asa tare pe parinti? Serge Tisseron in cartea „Psihologia Jocurilor Video"vorbeste despre acest fenomen si despre ce reprezinta jocurile video pentru cei care le joaca
continuareCuvântul “schemă”, în termeni generali, are sensul de structură, cadru sau contur. În domeniul psihologiei termenul are o istorie foarte bogată, în special în cadrul dezvoltării cognitive. În acest context o schemă este un tipar suprapus peste realitate sau peste experienta unei persoane în scopul de a o explica, de a-i intermedia percepția si de a-i ghida reacțiile.
continuareProcrastinarea se identifică cu un act de tergiversare, cu amânarea nejustificată a îndeplinirii unor sarcini, în ciuda faptului că este conștientizată ca fiind o greșeala. Este o îmbinare specifică de emoţii, cogniţii şi acţiuni care ajung să creeze un cerc vicios.
continuareTulburarile somnului si afectiunile psihice In literatura de specialitate somnul este definit ca o stare de inactivitate fizica asociata cu pierderea constientizarii si cu o reactie redusa la stimulii din mediul inconjurator. Desi oamenii petrec aproximativ o treime din viata dormind, la momentul actual se cunosc relativ putine lucruri despre functiile somnului. Somnul este esential pentru o buna functionare a creierului, si in consecinta, a intregului organism. Lipsa somnului poate avea numeroase consecinte cum ar fi modificari ale secretiilor hormonale, scaderea atentiei, memoriei si a capacitatii de concentrare sau schimbari ale dispozitiei (nervozitate, anxietate
continuareUn număr foarte mic de persoane care întâmpină dificultăți sau probleme care ar putea fi „tratate" la psiholog ajunge, de bună voie și nesilit de nimeni, în fața unui astfel de specialist.
continuareStudiile psihologice despre persoanele care au suferit răni fizice și psihice în urma unui accident de mașină au descoperit anumite valențe care merită luate în considerare atunci când se face evaluarea sunei persoane care a suferit un accident de mașină.
continuareConsumul de canabis, ca de altfel majoritatea dependențelor, își găsește rădăcinile în cea mai mare parte în dificultățile apărute la nivelul relației bazale de atașament (relația afectivă apărută și dezvoltată cu una sau mai multe persoane față de care
continuareDe ceva vreme au apărut tot mai multe bloguri scrise de femei. Despre viaţă, iubire, angoase. Şi tot mai multă literatură scrisă de un anumit tip de femei: femei singure, nu foarte tinere care nu se tem să scrie, să folosească
continuareAtasamentul este diferit de iubire; este legatura emotionala de lunga durata cu o alta persoana, in care unul dintre indivizi este vulnerabil, iar celalalt este securizant, aduce confort, iar separarea de aceasta persoana produce disconfort, suparare. Relatia de atasament se dezvolta din primul an de viata si va avea influenta asupra relatiilor urmatoare ale copilului/ adolescentului, si chiar si in viata adulta
continuareJocurile psihologice se deosebesc de alte activitați ludice prin faptul că, de cele mai multe ori, au implicații dramatice pentru cei care le folosesc. Dacă le raportam la jocurile sportive, de exemplu, ambele tipuri de joc sunt orientate spre un rezultat și pot implica o anumita formă de competiție.
continuareÎntr-o familie iubirea este transmisa dintr-o generaţie în alta, începand de la părinţi către copii, parintii fiind, din punct de vedere psihologic, arhitectii vietii afective a copiilor.
continuareSinguratatea este boala grea - spune o vorba din popor. Fiecare este singur in existenta sa. Singuratatea poate fi, insa, impartasita intr-un mod in care dragostea sa compenseze durerea izolarii. Irvin Yalom vorbeste in cartea Psihoterapia existentiala despre trei tipuri de izolare
continuareRobin Norwood ne arată în cartea ei, „Femei care iubesc prea mult”, care sunt pașii de parcurs pentru ca femeile dependente în dragoste să se vindece. Îi vom enumera, iar apoi îl vom detalia pe fiecare în parte.
continuareFie că am trecut printr-un accident, am pierdut pe cineva drag sau am suferit o schimbare majoră în viață, stresul post-traumatic își poate face simțită prezența, uneori singur, alteori însoțit de depresie, anxietate sau alte probleme comportamentale (de ex. dependențe).
continuareAproape în fiecare zi am ocazia să observ cum mintea noastră, cu gândurile pe care le generează, are capacitatea de a ne influența viața. Din punctul meu de vedere, aceasta este o mare calitate a minții, de care ne putem folosi în sens pozitiv. De multe ori am constatat cum gândurile pe care le nutrim au puterea de a ne face să ne simțim triști, deznădăjduiți, temători, insuficient de buni, nedemni de iubire sau iertare.
continuareMulti dintre noi s-ar putea sa stam pe ganduri putin daca cineva ne-ar intreba – tu esti autentic? Pe moment ne-am putea gandi ce inseamna sa fiu autentic mai exact? Adica sa arat tot ceea ce gandesc, simt si as dori sa fac, sau pur si simplu sa reactionez si sa arat ce gandesc atat cat imi vine pe moment sa o fac?
continuareDeseori cuvantul narcisic este incarcat de conotatii negative. Este narcisist! Este o acuza ce vine de la cei din jur atunci cand cineva vrea sa iasa in evidenta. Este ceva in neregula cu a fi narcisic!
continuarePrelucrare dupa cartea „Schimba-ti mintea ca sa te vindeci de tulburarile emotionale”, scrisa de dr. Daniel G. Amen, specialist in neurologie clinica, psihologia copilului si a adolescentului.
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă