PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
498 articole 1 2 3 4 ..... 1415161718 19 20 INAINTE ›
Stresul inconstient. Cum ne afecteaza ? Stresul inconstient. Cum ne afecteaza ?

Un obstacol greu de depasit de medici este starea psihico-emotionala a pacientului, care afecteaza enorm de mult starea fizica si procesul de vindecare sau recuperare din boala de care acesta sufera.

continuare
Cheia fericirii: Capitalului intelectual sau conectarea sociala? Cheia fericirii: Capitalului intelectual sau conectarea sociala?

Relatiile interumane au asociatii mai strans legate de obtinerea fericirii, decat cu realizarea academica, potrivit unui studiu recent. In timp ce relatiile sociale puternice in copilarie si adolescenta au fost asociate cu adulti mai fericiti, asociatiile cu realizarile academice au fost mult mai mici.

continuare
100 de gânduri şi atitudini pentru o viaţă echilibrată şi funcţională 100 de gânduri şi atitudini pentru o viaţă echilibrată şi funcţională

Aceste 100 de gânduri, convingeri şi atitudini sunt opusul unor afirmaţii care în general stau la baza gândirii disfuncţionale şi pot da naştere unor situaţii de viaţă perturbate, încărcate de anxietate, depresie şi furie.

continuare
Fericirea - cateva idei utile Fericirea - cateva idei utile

"O sa fiu mai fericit atunci cand...." De cate ori nu v-ati auzit pe voi insiva sau alte persoane rostind aceasta afirmatie si folosind in locul punctelor cuvinte care faceau referire la "bani", "sanatate", "cariera", "success", "relatii", etc. De cele mai multe ori uitam ca fericirea poate fi ceva ce deja avem, sau se afla chiar langa noi.

continuare
Parinte desavarsit si partener de casnicie minunat - misiune (im)posibila ? Parinte desavarsit si partener de casnicie minunat - misiune (im)posibila ?

Responsabilitatile legate de cresterea si educarea copiilor, atributiile de la locul de munca, alte activitati specifice vietii de zi cu zi....cand sa mai fie timp sa ne gandim la noi insine sau la relatia de cuplu? Este o certitudine faptul ca trecerea de la perioada de cuplu la cea de cuplu cu copil mic reprezinta o provocare pentru majoritatea sotilor.

continuare
Suferinţă, psihoterapie si vrăjitorie Suferinţă, psihoterapie si vrăjitorie

Ne nastem oameni dar abia pe parcursul unei vieti tumultuoase, care a venit cu bune si cu rele pentru unii iar pentru altii mai mult cu rele, si doar prin curajul de a ne asuma responsabilitatea vieţii şi a solutiilor reale, DEVENIM PERSOANE.

continuare
Sindromul burnout Sindromul burnout

Studiile spun ca jumatate din populatia activa a planetei sufera de burnout. Daca incercam sa privim cu atentie in jur, aici la noi in Romania, vedem clar ca celebrul program de la 9 la 5 e doar un basm. Prea putini si-l permit.

continuare
Povestea psihologiei pozitive Povestea psihologiei pozitive

Cam cu doi ani în urmă am descoperit psihologia pozitivă printr-un curs online, ţinut de Ben Tal Sahar de la Harvard University. Până atunci, dacă ar fi fost să rezum beneficiile psihologiei, aş fi ales formula analizei tranzacţionale: eu sunt OK, în timp ce şi voi sunteţi OK.

continuare
Dependenţa de internet - soluţii practice Dependenţa de internet - soluţii practice

Pentru a schimba dependenţa de internet, intervenţiile de tip cognitiv-comportamental aplică tehnici structurate şi sistematice. Psihoterapia de tip cognitiv-comportamental are o serie de strategii special concepute pentru a menţine un echilibru în utilizarea internetului.

continuare
Ma voi schimba atunci cand voi avea mai mult timp

Aveti tot mai frecvent sentimentul ca exista o criza de tip in viata dumeavoastra? Ca desi rulati la o viteza ametitoare de dimineata pana seara, nu realizati tot ce v-ati propus si sunteti si secatuiti de energie? Vi se pare un lux sa aveti timp pentru toate activitatile dumneavoatra, inclusiv pentru relaxare, distractie cu familia, crestere spirituala, miscare, continuarea studiilor si obtinerea de venituri?

continuare
Tipuri de dependenţe de internet

Internetul a fost dezvoltat pentru a facilita comunicarea şi transmiterea de informaţii între oameni. Această dezvoltare a dus la apariţia unor dependenţe vizibile prin lipsa vădită în rândul unor persoane de a controla timpul petrecut online. A fost dezvoltat un chestionar cu 8 itemi prin care se face distincţia între "dependenţă" şi "lipsa unei dependenţe".

continuare
De ce nu apelează oamenii la terapie? De ce nu apelează oamenii la terapie?

Studiile arată că în ciuda faptului că ar fi binevenită, dacă nu chiar necesară, oamenii aleg să evite psihoterapia. Mai jos găsiţi câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii nu apelează la psihoterapie: Nu am nevoie de nimeni - pot să îmi rezolv singur problemele. Nu sunt o persoană slabă.

continuare
Doliul acut, doliul integrat, doliul complicat. Doliul acut, doliul integrat, doliul complicat.

Pierderea unei persoane dragi este un eveniment firesc în decursul vieţii şi este, în acelaşi timp, una dintre provocările cele mai mari ale vieţii. Decesul unei persoane dragi este un factor de stress major din cel puţin două mari motive: pierderea (ruperea relaţiei de ataşament) şi confruntarea cu moartea, mortalitatea, finitudinea vieţii.

continuare
Alegerea terapeutului potrivit Alegerea terapeutului potrivit

Imaginaţi-vă pentru un moment că treceţi printr-un moment emoţional dificil. Vă consultaţi cu grupul de prieteni, cu membrii familiei, dar cu toate acestea nu puteţi rezolva lucrurile. Într-un final, după ce aţi îndurat suficientă durere, vă decideţi să apelaţi serviciile de specialitate.

continuare
"Platoul" minţii sănătoase

Există o piramidă a alimentelor, există recomandări cu privire la activitatea fizică, dar nicăieri nu ni se spune care sunt elementele care contribuie la o sănătate mentală optimă, iar dacă se oferă sugestii, de cele mai multe ori, acestea nu au în spate o bază solidă de cercetări.

continuare
Vrei să te schimbi? În ce stadiu eşti?

Vrei să te schimbi? sau Cunoşti pe cineva care ar avea nevoie de o schimbare şi nu ştii cum să îl ajuţi? În oricare din cazuri, e bine să ţii cont şi de stadiile schimbării - pentru că, în cele mai multe cazuri, schimbarea nu e un proces liniar, nu are acelaşi ritm pentru toţi, ci este mai degrabă un proces cu formă de spirală şi tempo-uri diferite, chiar şi pentru aceeaşi persoană la momente de timp diferite.

continuare
Influenta stilului de gandire asupra depresiei

Potrivit studiilor (Beck, 1997), depresia poate fi cauzata de stilurile de gandire formate in decursul timpului, inca din copilarie. Acestea pot fi ganduri automate disfunctionale, care reflecta perceptiile asupra lumii distorsionate, indivizii cu depresie interpretand evenimentele, persoana si viitorul intr-un mod pesimist.

continuare
Este viaţa emoţională un mister?

Competenţele emoţionale reprezintă capacitatea de a identifica, monitoriza, gestiona şi exprima emoţiile pentru realizarea unor scopuri funcţionale şi adaptative şi includ identificarea şi denumirea stărilor emoţionale, diferenţierea între emoţii, detectarea corectă a pericolului, strategii adaptative pentru gestionarea şi reglarea emoţiilor, exprimarea stărilor emoţionale potrivit contextelor sociale şi interpersonale.

continuare
Primele clipe ale Doliului - cum putem ajuta?

Durerea care apare cand moare o persoană draga este o experienta perfect naturala si normala, dar, de atatea ori noi suntem prea putin pregatiti sa ii facem fata - atat cei care o infruntă cat si oamenii din jurul lor care vor sa ii ajute. Ceea ce avem nevoie sa ne amintim este ca moartea

continuare
Optimism - pentru o viaţă echilibrată. Optimism - pentru o viaţă echilibrată.

Unii oameni sunt în mod natural mai optimişti decât ceilalţi. Cu toate acestea, puţini oameni ştiu că optimismul nu este ceva cu care ne naştem ci dimpotrivă este un fel de a gândi pe care îl putem dezvolta/cultiva.

continuare
Ce înseamnă să am o greutate normală

Imaginea corporală este un subiect extrem de controversat al zilelor noastre. Cercetările sociologice atestă că preocuparea excesivă pentru imaginea corporală şi pentru încadrarea în "tipare de frumuseţe" datează de la începutul secolului XX, odată cu creşterea puterii mass-media, ca instrument de promovare a unui model sau altul.

continuare
Cum să trăieşti în armonie cu tine şi cu ceilalţi

Vorbim tot mai des despre Generaţia Y, cu referire la toţi cei născuţi în anii `70, `80, `90. O încadrare precisă este imposibilă, mai ales că influenţele au circulat şi au fost asimilate diferit de la o cultură la alta. În esenţă, caracteristică acestei perioade este importanţa acordată stimei de sine şi nevoilor individuale.

continuare
Cine se teme de psiholog? Cine se teme de psiholog?

Asadar, cine se teme de psiholog? Cand spunem "minte sanatoasa in corp sanatos", ne gandim numai la a doua parte a dictonului, la exersarea fizicului. Presupunem ca inteligenta inseamna "minte sanatoasa". Dar si pentru mintea sanatoasa este nevoie de exercitiu si preventie, la fel ca pentru trup.

continuare
Putem supravietui fara iubire? Putem supravietui fara iubire?

Oricât de mult am încerca să definim iubirea, cu pretenţie de surprindere a esenţialului, oricât de multe şi pasionante descrieri ar fi emise, iubirea, ca mod fundamental de întâlnire, fuzionare şi transgresare a psihologiei celor două sexe, unul cu şi prin intermediul celuilalt, rămâne un proces de parteneriat cu multe necunoscute

continuare
Cele patru dimensiuni ale existentei umane - paradoxuri, dileme, intrebari fundamentale

Modul in care o persoana este in lume in orice moment anume al vietii sale poate fi urmarit pe o harta generala a existentei umane ce distinge patru dimensiuni fundamentale ale acesteia. Fiecare din aceste dimensiuni contine o provocare existentiala si un paradox a carei tensiune interna ii alimenteaza insasi forta.

continuare
498 articole 1 2 3 4 ..... 1415161718 19 20 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Incarcare...