PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
505 articole 1 2 3 4 567891011 ..... 18 19 20 21 INAINTE ›
Vrei la psiholog?... Mai gândește-te... Vrei la psiholog?... Mai gândește-te...

Românii au depășit etapa în care a merge la psiholog înseamnă „că ai probleme”. Toți avem probleme, e imposibil sa găsești o viață imaculată, însorită și lipsită de griji. La orice nivel financiar, profesional sau social ai fi, traiul de zi cu zi înseamnă și efort și stres și preocupare. Și, dacă pe lângă toate astea ai și câteva bucurii, mici victorii, momente de odihnă sau încântare, te poți considera în liga câștigătoare.

continuare
Furia - baza a comportamentului violent Furia - baza a comportamentului violent

Printre primele intrebari pe care multi specialisti in domeniul psihologiei si le-au pus, au fost legate de universalitatea acestei emotii distructive, de baza. Paul Eckman, promotorul conceptului microex-presiilor (faciale), a fost interesat sa verifice aceasta ipoteza. Concluzia la care a ajuns, sustinuta de rezultatele unei cercetari minutioasa, au confirmat caracterul ei universal.

continuare
Când totul devine deodată minunat – partea întunecată a meditaţiei Când totul devine deodată minunat – partea întunecată a meditaţiei

Probabil cu toţii cunoaștem care sunt beneficiile și aspectele pozitive ale meditaţiei sau ale mindfulness-ului, însă ceea ce știm mai puţin este ceea ce se întâmplă dacă este folosită într-un mod neadecvat. Persoanele suficient de disciplinate care practică în mod regulat meditaţia sunt recompensate cu un control sporit asupra undelor cerebrale alfa

continuare
„Mi-am pierdut motivaţia…” Ce-i de făcut? „Mi-am pierdut motivaţia…” Ce-i de făcut?

Când "a merge mai departe" devine mai degrabă "a sta pe loc", când parcă nimic din ceea ce vrei să faci nu are o finalitate, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să oprești încercarea pentru un timp.

continuare
Somatizarea - exprimarea suferintelor sufletesti prin stari fizice nedorite Somatizarea - exprimarea suferintelor sufletesti prin stari fizice nedorite

Atunci cand vorbim de somatizare putem sa experimentam unul sau mai multe dintre urmatoarele emotii/situatii: suparare, tensiune, furie neexprimata, vinovatie, frica, lupta pt putere, blocaj, criza, lipsa control sau control sporit, suprasolicitare, extenuare fizica.

continuare
Controlul furiei (povestire) Controlul furiei (povestire)

A fost odată ca niciodată un băiețel foarte talentat, creativ, chipeș și de-a dreptul deștept. Un conducător înnăscut. Era genul de persoană pe care oricine și l-ar fi dorit în echipă, dar în același timp era foarte egoist și impulsiv. Când se înfuria de obicei spunea și făcea lucruri care răneau foarte tare. De fapt, părea că nu-i pasă deloc de cei din jurul lui, nici măcar de prieteni. Prin urmare, avea foarte puțini prieteni. „Asta arată cât de proști sunt majoritatea oamenilor!" își spunea el.

continuare
Terapia de grup pentru adolescenți - beneficii Terapia de grup pentru adolescenți - beneficii

Psihoterapia individuală îi poate ajuta pe adolescenți să-și depășească fricile, să-și exploreze și gestioneze emoțiile, îmbunătățindu-și viața, însă există riscul să nu beneficieze pe termen lung de aceste achiziții făcute în terapia individuală. Acest lucru se poate întâmpla pentru că anxietățile și dificultățile cu care se confruntă din punct de vedere social, nu se vor evidenția în lucrul terapeutic individual.

continuare
Cum îmi dau seama că am nevoie de psihoterapie? Cum îmi dau seama că am nevoie de psihoterapie?

A intrat în cabinet o doamnă care părea să aibă în jur de 50 de ani, cu o privire caldă dar un pic neîncrezătoare, mi-a zâmbit când am invitat-o să ia loc unde dorește dânsa și primele cuvinte au fost:

continuare
Igiena emotionala Igiena emotionala

Sunteti familiarizati cu conceptele de igiena: alimentara si corporala. Dar nu se vorbeste nimic despre igiena emotionala. Cum as putea defini acest concept? ... Ar putea fi legat de gestionarea emotiilor personale, fiind atribuit mai mult domeniului practic decat celui teoretic. Intr-un articol anterior v-am vorbit despre emotii: cum se formeaza si implicatiile pe care le resimtim organic.

continuare
Cum ne putem creste increderea in noi insine Cum ne putem creste increderea in noi insine

"Stima de sine scazuta" este o expresie pe care oamenii o folosesc pentru a descrie o gama larga de aspecte care ii deranjeaza in mod firesc.Unii o asociaza cu neincrederea ca vor trece un examen, altii cu faptul ca au emotii care ii blocheaza in relatiile cu anumite persoane, altii cu faptul ca nu sunt multumiti de felul in care arata si desigur lista poate continua.

continuare
Un claustrofobic la Paris Un claustrofobic la Paris

Parisul, simbol al romantismului, oras impanzit de frumoase monumente, excelente gradini, parcuri si minunatele patiserii este un centru cultural si istoric desavarsit. Parisul are in acelas timp mai bine de 300 de statii de metrou, mini studiouri pentru cazare, frumoase, insa inguste si lipsite de cele mai multe ori de geamuri la baie, inghesuite in vilute intunecate pe care unii le percep ca fiind pitoresti dar pot fi un real cosmar pentru cei care sufera de claustrofobie.

continuare
Ma simt din ce in ce mai obosit si nu am energie Ma simt din ce in ce mai obosit si nu am energie

Nu resusesc sa imi termin sarcinile de la munca, ori am prea multe, ori sunt eu ineficient, imi e din ce in ce mai greu sa ma trezesc, ma simt constant obosit si imi lipseste cheful si entuziasmul. Ma bucur de lucruri si de weekend deci nu cred ca e depresie, insa prefer sa stau in casa, parca ma doare corpul, nu inters dar constant, oricat dorm.

continuare
Să doborâm miturile psihoterapiei! Să doborâm miturile psihoterapiei!

Din ce în ce mai des, oamenii înțeleg că pentru a-și crește calitatea vieții este necesar sau chiar devine obligatoriu să parcurgă un demers terapeutic. Oamenilor le e frică de necunoscut, de ceea ce nu înțeleg, de ceea ce nu le este clar și sfârșesc făcând presupuneri care de multe ori nu corespund realității.

continuare
Ce este bunăstarea psihologică? Ce este bunăstarea psihologică?

Noi, oamenii, avem tendința înnăscută de a ne dezvolta, de a crește. Nevoile noastre, fundamental umane, prin sursele de motivație, sunt nutrienții specifici satisfacției în dezvoltarea psihologică, pentru integritate și bunăstare. Indiferent de statut, de sex, de religie, etc., noi ne dorim, și uneori reușim, să fim stăpâni pe sine, siguri de sine și mulțumiti, eficieți, satisfăcuți, trăind o stare de bine.

continuare
Tristetea factor de depresie Tristetea factor de depresie

Tristetea-un fel de sinucidere interioara... Atunci cand vorbim de sinucidere, decizia ne apartine si suntem singurii responsabili de ea. Imi permit sa compar tristetea cu sinuciderea, fiiind ideea voita de a ramane intr-o stare in care aleg sa traiesc, de care sunt responsabil doar eu, prin gandurile si actiunile mele. Tristetea pleaca din amintirile pe care le accesam, care intotdeauna vin dintr-un trecut cu suferinta si rani. Eliminam constient, tot ceea ce a fost frumos si pastram in mintea noastra doar ce a adus suferinta si asa, energia noastra devine grea

continuare
Depresia, ajutor pentru sustinatori Depresia, ajutor pentru sustinatori

Dupa tomuri intregi care s-au scris despre depresie, … oare ce mai e de spus? Acest articol nu e despre oameni care sufera de depresie, ci despre cei din jurul lor: familia, colegii, prietenii lor. Acei oameni care sunt langa cel suferind si de multe ori nu inteleg ce se intampla, in ce fel pot ajuta si cum sa vorbeasca in preajma celui doborat.

continuare
Magia vindecării Magia vindecării

Oameni minunați, care au decis să schimbe ceva, să se vindece, simțind că așa nu le place sau pur și simplu s-au săturat, au reușit să ajungă la confortul psihic dorit! Mulți dintre aceștia și-au dat seama de cât de important este să fie prezenți în întregime acolo unde le este și corpul.

continuare
Comunicarea asertivă pe înţelesul adolescenţilor sau cum să comunic eficient Comunicarea asertivă pe înţelesul adolescenţilor sau cum să comunic eficient

Cu siguranţă au existat momente în viaţa ta în care ai fi dorit să spui „nu", sau să refuzi pe cineva, dar nu ai avut curajul să o faci din diferite motive: să nu îţi superi familia, să nu creadă cei din jurul tău că nu ai curaj să faci un anumit lucru sau poate ai avut o părere diferită faţă de a prietenilor tăi, dar ai acceptat să spui „da" în loc de „nu", pentru a nu fi exlus din anturaj.

continuare
Psihoterapia... sau cum să treci rahatul prin sita de mătase Psihoterapia... sau cum să treci rahatul prin sita de mătase

Când ne naștem, pentru a putea supraviețui, avem nevoie de o altă persoană. Din primele momente aceasta ne va învăța cum să ne adaptăm la viață și cum să ne dezvoltăm. Omul este o ființă socială, el nu poate trăi izolat și dacă această persoană nu există noi nu vom putea supraviețui.

continuare
Relaţia obsesivă cu tehnologia Relaţia obsesivă cu tehnologia

Mulţi dintre noi ne-am confruntat sau chiar încă suntem dependenţi de telefoanele mobile, așa numitele smartphone-uri. Mereu am considerat impactul tehnologiei ca ceva pozitiv în viaţa noastră, dar din păcate sunt persoane care nu reușesc să gestioneze într-un mod sănătos relaţia cu tehnologia, devenind astfel dependente. Recunosc că acum ceva timp m-am confruntat și eu cu această problemă...

continuare
Savureaza viata, alunga singuratatea Savureaza viata, alunga singuratatea

Ai ajuns intr-un punct al vietii in care instrainarea te cam apasa? Ti-ar place sa ai o viata sociala mai activa, mai multi prieteni de calitate sau un partener de cuplu? Devine frustrant sa astepti sa fii sunat/a sau invitat/a undeva si asta nu se mai intampla? Iar daca iei tu initiativa si cauti persoanele pe care ti-ar place sa le auzi sau sa le inviti undeva nu ai prea mult succes?

continuare
Terapia rusinii in Gestalt Terapia rusinii in Gestalt

In Gestalt vorbim despre stiluri de contact, adica despre felul nostru de a fi in lume si de a-l intalni pe celalalt. Cu totii avem un registru cu asemenea stiluri de contact, combinatii ale schemelor sinelui si ale celuilalt pe care le folosim atunci cand interactionam cu oamenii. Stilurile noastre de contact sunt create si continua sa se dezvolte o data cu experienta noastra in relatiile pe care le avem unii cu altii

continuare
Normalitatea mea si normalitatea lor Normalitatea mea si normalitatea lor

Nu voi putea uita niciodata cand, la o prezentare sustinuta de un psiholog acesta a definit normalitatea ca o „respectare a normelor”. Mergand pe firul ideii, stim ca norma este o medie a ceea ce fac oamenii in general, iar media e un rezultat statistic artificial ce aduna valorile de pe un continuum

continuare
O abordare psihoterapeutica a mortii O abordare psihoterapeutica a mortii

Teama de moarte se insinueaza intotdeauna in noi. Ne urmareste toata viata si cu toate mecanismele noastre de aparare nu putem sa o scoatem din minte. Cei mai multi specialisti din domeniul sanatatii mintale care lucreaza cu bolnavi aflati in faza terminala au vazut multi pacienti care infruntand moartea au trecut printr-o schimbare personala pozitiva importanta.

continuare
Ipostaze psihologice ale tacerii Ipostaze psihologice ale tacerii

De-a lungul vietii noastre tacerea este prezenta, imbogatindu-ne sufletul cu diversitatea sa de sensuri. De multe ori, tacerea este un mesager tainic si discret al trairilor noastre: al sperantei, al iubirii, al credintei; al intrebarilor, intentiilor si gandurilor noastre.

continuare
505 articole 1 2 3 4 567891011 ..... 18 19 20 21 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp