Relaţia obsesivă cu tehnologia

Relaţia obsesivă cu tehnologia

Mulţi dintre noi ne-am confruntat sau chiar încă suntem dependenţi de telefoanele mobile, așa numitele smartphone-uri. Mereu am considerat impactul tehnologiei ca ceva pozitiv în viaţa noastră, dar din păcate sunt persoane care nu reușesc să gestioneze într-un mod sănătos relaţia cu tehnologia, devenind astfel dependente. Recunosc că acum ceva timp m-am confruntat și eu cu această problemă... oriunde mergeam eram cu telefonul în mână, stăteam pe internet în cea mai mare parte a timpului, îmi verificam profilul de Facebook într-un mod obsesiv, chiar dacă abia închisesem aplicaţia de câteva minute, cu alte cuvinte îmi petreceam timpul într-un mod inutil. Ba mai mult, am început să am dureri de gât de la poziţia incorectă pe care o aveam constant, iar la un moment dat chiar am început să am probleme cu ochii, simţind o oboseală cronică a acestora. Acest lucru m-a speriat destul de tare, ceea ce m-a făcut ulterior să-mi schimb comportamentul impunându-mi să nu mai stau pe telefon la fel de mult ca înainte.

 

Renunţând la acest comportament nesănătos, am început să-i observ pe cei din jurul meu și am văzut că cei mai mulţi, de la mic la mare, sau de la copil la adult, stau mai mereu pe telefon. Așa numitele întâlniri între prieteni în care fiecare discuta ce a mai făcut sau ce are de gând să facă, s-au transformat ușor și lent în întâlniri în care fiecare stă pe telefonul lui și eventual, din când în când, îi arată celui de lângă el ce a găsit pe internet. Cam la asta se rezumă o întâlnire între prieteni în care cu toţii au un comportament nesănătos și dependent.

 

Cum putem identifica o persoană dependentă de telefon? Cel puţin 4 dintre semnele și simptomele următoare sunt considerate specifice dependenţei de telefoane mobile, ceea ce dăunează semnificativ vieţii noastre:

 

- Nevoia de a folosi telefonul mobil din ce în ce mai frecvent pentru a obţine același efect intens ca la început - similar cu creșterea dozajului în dependenţa de droguri;

 

- Încercări repetate dar nereușite de a folosi telefonul mai puţin;

 

- Interes crescut în utilizarea telefoanelor;

 

- Folosirea telefoanelor mobile atunci când vă întâmpinaţi cu sentimente neplăcute precum anxietatea sau depresia;

 

- Utilizarea excesivă a smartphone-ului caracterizată prin pierderea timpului sau plictiseală; - Pot apărea probleme la locul de muncă, la școală sau într-o relaţie de iubire/ prietenie din cauza utilizării excesive a telefonului;

 

- Nevoia de a avea cel mai nou telefon, de mai multe aplicaţii sau de o utilizare sporită a acestuia;

 

- Retragere atunci când telefonul mobil sau reţeaua sunt inaccesibile;

 

- Obișnuinţă;

 

- Furie;

 

- Depresie;

 

- Iritabilitate;

 

- Tensiune;

 

- Neliniște.

 

Efectele fizice rezultate din folosirea excesivă a telefoanelor mobile

 

Utilizarea excesiva a smartphone-ului poate duce la o serie de probleme fizice diferite care pot provoca daune permanente sau pot fi dificil de tratat și anume:

 

• Probleme cu ochii

- Durerea și disconfortul asociat vizualizării unui ecran digital mai mult de 2 ore;

- Ochii încep să doară și să ai mâncărimi;

- Vedere neclară sau înceţoșată;

- Oboseală constantă a ochilor;

- Problemele oculare pot provoca dureri de cap.

 

Probleme cu gâtul

- Dureri de gât din cauza privirii în jos a telefonului mobil sau tabletei pentru prea mult timp, denumită în limba engleză ca "text neck".

 

Accidente de mașină

- Multe persoane consideră că au capacitatea de a fi multifuncţionale și au tendinţa de a folosi telefoanele mobile în timp ce conduc;

- Cercetările au arătat ca tastarea sau folosirea telefonului în timpul șofatului pot fi la fel de periculoase ca și consumul de alcool și condusul autovehiculelor.

 

Efectele psihologice rezultate din folosirea excesivă a telefoanelor mobile

 

• Tulburări de somn

- Dependenţa de telefoane mobile a fost asociată cu creșterea numărului de tulburări de somn și oboseală la aceste persoane;

- Utilizarea telefoanelor mobile înainte de culcare crește probabilitatea de insomnie;

- Lumina puternică a smartphone-ului poate reduce calitatea somnului și totodată activează creierul;

- Utilizarea de telefoane ar putea crește timpul necesar pentru a adormi.

 

• Depresie

 

• Probleme de relaţionare

- Relaţiile sociale din mediul real pot suferi ca urmare a neglijenţei în favoarea utilizării exvesive a telefoanelor mobile și a mediilor de socializare online precum Facebook.

 

• Anxietate

 

Vă propun să răspundeţi la câteva întrebări utile de autoevaluare în ceea ce privește dependenţa de telefoanele mobile. Aceste întrebări nu au scopul de a vă autodiagnostica, ci mai degrabă de a înţelege dacă există o reală problemă în ceea ce privește acestă dependenţă. Dacă răspunsurile oferite vă îngrijorează, vă recomand să contactaţi un psihoterapeut pentru a vă ajuta să eliminaţi aceste comportamente nesănătoase și problematice din viaţa voastră.

 

1. Folosești telefonul mobil mai mult timp decât credeai până a afla aceste informaţii?

 

2. Folosești telefonul mobil pentru a trece timpul chiar dacă ar putea fi lucruri mai importante de făcut?

 

3. Pierzi noţiunea timpului atunci când stai pe telefon?

 

4. Timpul petrecut pe telefonul mobil a crescut?

 

5. Îţi dorești în secret să folosești mai puţin telefonul?

 

6. Te culci cu telefonul sub/pe pernă sau lângă pat în mod regulat?

 

7. Răspunzi imediat la mesaje sau e-mail-uri la orice oră din zi și din noapte chiar dacă acest lucru ar însemna întreruperea altor activităţi importante pe care le făceai în acel moment?

 

8. Trimiţi mesaje sau navighezi pe internet în timp ce conduci sau faci alte activităţi similare care necesită atenţia și concentrarea ta deplină?

 

9. Simţi că utilizarea smartphone-ului îţi scade productivitatea?

 

10. Te simţi reticent dacă ar trebui să stai fără telefonul mobil chiar și pentru o perioadă scurtă de timp?

 

11. Când ieși din casă ai mereu telefonul cu tine și te simţi inconfortabil atunci când îţi lași telefonul din greșeală acasă sau în mașină, când nu ai semnal sau este sticat?

 

12. Când mănânci telefonul are întotdeauna locul lui pe masă?

 

13. Atunci când telefonul sună, vibrează sau emite semnale sonore simţi o dorinţă intensă de a-l verifica pentru a vedea despre ce este vorba?

 

14. Te surprinzi verificându-ţi telefonul de multe ori pe zi chiar dacă știi că nu este nimic nou sau important de văzut?

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp