PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
498 articole 1 2 3 4 ..... 78910111213 ..... 17 18 19 20 INAINTE ›
Frica de trădare... sau când șeful sunt doar eu Frica de trădare... sau când șeful sunt doar eu

Nu știu dacă cineva poate evalua care dintre rănile emoționale e mai dureroasă și mai greu de trăit cu ea. Pentru fiecare dintre noi ceea ce suferim e de fapt cu mult mai greu și mai dureros decât ceea ce trăiesc ceilalți.

continuare
Cand copilul este baza! Cand copilul este baza!

A fost odata o fetita. A venit pe lume pentru a se bucura de viata si pentru a colora viata parintilor sai. Mama si tatal ei se iubeau foarte mult dar nu petreceau suficient timp impreuna. Mama era "fidela" corporatiei iar tatal "fidel" afacerilor pentru a avea din ce trai. Astfel fetita a crescut in bratele bunicii paterne pentru mai multi ani.

continuare
Frica de abandon... sau lanțurile dependenței Frica de abandon... sau lanțurile dependenței

Copilăria, despre care cei din jur ne învață că e cea mai frumoasă perioadă a vieții, și culmea... noi îi credem, perpetuând cutuma, este de fapt pentru mica ființă o perioadă foarte grea, pe care din fericire nu o conștientizează. Pentru că nu are o gândire rațională formată, copilul nu poate alege ceea ce interiorizează: „Așa e bine... așa e corect... așa nu e voie... așa trebuie... așa se face... așa-i frumos..." și toate astea pentru că așa spune mama, tata și restul lumii!

continuare
Exerciţiul greutăţii din trainingul autogen Schutz Exerciţiul greutăţii din trainingul autogen Schutz

Primul dintre exerciţiile trainingului autogen este exerciţiul greutăţii. În primul rând, trebuie să ne aşezăm într-o poziţie confortabilă, în care niciun muşchi nu este încordat

continuare
Tulburări afective: Episodul maniacal. Tulburări afective: Episodul maniacal.

Tulburările afective sunt influențate de factori genetici și biologici cat și de mediu. Conform unui studiu (Charles Nemeroff în 2003) etimologia depresiei unipolare este afectata de aproximativ 40% factori genetici și 60% factori de mediu. Criteriile de diagnostic pentru tulburarea bipolara de tip I conform DSM V Este necesara prezenta unui episod maniacal major ce poate fi urmata de un episod hiponaniacal, depresiv major sau hipodepresiv.

continuare
10 sugestii pentru a ne face ascultați 10 sugestii pentru a ne face ascultați

Atunci când este vorba de existența unui conflict în cuplu, deseori partenerii declară cum intră în certuri făra sens, certuri ce se învârt de obicei în jurul rationamentului „cine va pierde și cine va câstiga”. Se poate spune în acest caz ca ei trateză comunicarea ca o pe formă de acuzare și aparare, încercând să stabilească cine are dreptate și cine greșește, certându-se, de fapt, pe rolul de victimă mai inocentă sau pe rolul de martir mai mare

continuare
Beneficiile trainingului autogen Schultz Beneficiile trainingului autogen Schultz

In tratamentul anxietatii trebuie sa ne concentram pe trei componente: componenta fiziologica, componenta cognitiva si componenta comportamentala. Una dintre metodele foarte eficiente cu care lucram pe prima dintre cele trei componenete, cea fiziologica, este trainingul autogen Schultz, adica o serie de exercitii de relaxare.

continuare
Cum apare schimbarea în psihoterapie? Cum apare schimbarea în psihoterapie?

Deseori, în cabinetul de psihoterapie, oamenii vin ca la o ultimă soluție, după ce au încercat în fel și chip să rezolve situația problematică, să schimbe ceva. Doar că, de foarte multe ori, toți membrii familiei sunt atât de prinși în povestea problemei lor, încât găsesc soluții alternative, dar limitate de pătrățica definită de respectiva problemă.

continuare
„Mituri” in tratarea anxietatii „Mituri” in tratarea anxietatii

In mediul online si nu numai, pe diferite forumuri, sau in cadrul diferitelor articole sunt oferite o multime de „sfaturi”, sau metode in ceea ce priveste tratarea anxietatii. Unele dintre acestea pot ajuta, intr-o oarecare masura, la gestionarea starilor de anxietate, insa nu rezolva cu adevarat problema si nu se pot substitui unui tratament psihoterapeutic. Mai jos sunt enumerate si discutate cateva dintre cele mai „populare” remedii .

continuare
Curajul de a fi imperfect Curajul de a fi imperfect

Eu am un principiu pe care nu-l mut, principiu e principiu, ....„părinții nu se învinuiesc”. Cine îi învinuiește repetă din istoria lor de viață exact ceea ce nu a dorit. Si uite așa....peste ani, daca învinuim, uităm cât eram de înțelepți cand spuneam că noi nu vom face ca mama si ca tata.

continuare
Emoţiile, daruri subtile ale integrităţii noastre Emoţiile, daruri subtile ale integrităţii noastre

Cu toţii ne confruntăm în viaţă cu emoţii precum tristeţea, dezamăgirea, frica sau furia, însă nu toţi ajungem să suferim, în cele din urmă, de depresie sau anxietate.

continuare
Stres si rezilienta psihica Stres si rezilienta psihica

Concediere, divort, boala, pensionare, pierderi financiare, mutarea in alt oras, terminarea unei relatii, probleme cu justitia, vecinul care da gauri cu bormasina, etc. In mod inevitabil, fiecare persoana intalneste in viata momente dificile, in care ii este pusa la incercare rezistenta psihica si capacitatea de adaptare. Exista o serie de atitudini si trasaturi psihice

continuare
Manipulatorii Manipulatorii

Draga cititorule, te invit sa parcurgi cateva randuri cu adevaruri spuse direct de catre autor; in acelasi timp vei percepe suflul incurajator al ideilor prezentate, indiferent de ipostaza in care poate te recunosti. Vei afla totodata noi informatii despre increderea in propriile forte si dependenta, despre manipulare si istoria ei in viata noastra.

continuare
Depresia de sarbatori Depresia de sarbatori

Depresia este o stare profunda de tristete, de sentimente de inutilitate, retragere sociala si nemultumire, prezenta pe mai multe planuri ale existentei, stare prin care trece fiecare persoana la un moment dat.

continuare
Nu avem timp pentru a trăi Nu avem timp pentru a trăi

În viața noastră bogată în distrageri și plină de obligații, te simți constant obligat să adaugi ceva nou pe lista ta cu lucruri de făcut, să îți fixezi privirea pe vreun ecran de smartphone, să alergi spre următoarea destinație. Și, nu contează în câte feluri împarți timpul tău și atenția ta, nu contează toate îndatoririle pe care încerci să le duci la îndeplinire concomitent: nu ai timp suficient niciodată pentru a ține pasul cu tot ce ai de făcut.

continuare
Cum exploatează tehnologia mintea oamenilor Cum exploatează tehnologia mintea oamenilor

Tristan Harris a fost filozof de produs la Google până în anul 2016. El studiat felul în care tehnologia afectează atenția, starea de bine și comportamentul a miliarde de oameni. În articolul său „How Technology Hijacks People’s Minds — from a Magician and Google’s Design Ethicist", Tristan Harris listează o serie de 10 modalități în care companiile de tehnologia informației exploatează vulnerabilitățile oamenilor

continuare
Cum îmi ajut creierul în depresie și adicţii Cum îmi ajut creierul în depresie și adicţii

Dopamina este unul din principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos care ajută la controlarea recompenselor și a plăcerii creierului. De asemenea, ajută la reglarea răspunsurilor de mișcare și emoționale și ne permite nu doar să observăm recompensele, ci să luăm atitudine și să ne îndreptăm spre ele. Cu alte cuvinte, dopamina este responsabilă direct de motivație și concentrare

continuare
Gândirea pozitivă sau cum să te minți singur Gândirea pozitivă sau cum să te minți singur

Cine nu a urmărit cu curiozitate filmul sau nu a citit cu interes cartea „Secretul"? Cine nu-și dorește să aibă cât ai pocni din degete tot ceea ce alții nu au reușit într-o viață de om?

continuare
Despre pesimism, cu optimism... Despre pesimism, cu optimism...

Pesimismul este perceput în mod intuitiv ca fiind "toxic sau "boală grea", iar dacă nu o boală în sine, oricum o cauză sigură de îmbolnăvire ... În orice caz, e de înlăturat din viața noastră, sursă a disconfortului și a incapacității de a ne atinge potențialul imaginat și neimaginat încă. Lucrurile stau însă chiar așa? Cum se face atunci că marii filozofi ai lumii l-au ridicat în slăvi

continuare
Neuroplasticitatea și succesul terapeutic Neuroplasticitatea și succesul terapeutic

Creierul își schimbă forma pe tot parcursul vieții, proces numit neuroplasticitate. Iată cum funcționează!

continuare
A fi impreuna este intotdeauna iubire? A fi impreuna este intotdeauna iubire?

De ce s-ar agata o femeie tanara de o astfel de speranta subreda? De ce ar renunta un barbat tanar la ce isi doreste, doar ca sa fie cu ea? Sa fii cu el, sa fii cu ea, sa fiti amandoi, par vise cheie in viata multora dintre noi. Dar ce folos

continuare
Tu ce cari în bagaj? Tu ce cari în bagaj?

În primii 7 ani din viață, prin interacțiunea cu ceea ce ne înconjoară, oameni și experiențe, se inscripționează în subconștientul nostru anumite programe de bază, care ne vor ajuta la adaptare și supraviețuire pe tot parcursul vieții.

continuare
Despre inteligenta emotionala Despre inteligenta emotionala

Auzim tot mai des despre aceast tip de inteligenta. Oare ce-o fi ? La ce se refera ? De la ce varsta avem inteligenta emotionala ? Ce sa facem cu ea, pana la urma ? Se poate educa ? O multime de de intrebari la care voi incerca sa raspund.

continuare
Atașament și psihoterapie

Teoria atașamentului poate fi considerată o teorie relațională a dezvoltării, a lumii interne, a mecanismelor de apărare și a psihopatologiei. Cercetarea atașamentului subliniază și ajută la explicarea influenței reciproce mutuale pe care pacienții și terapeuții o exercită inevitabil unii asupra celorlalți. Copiii mici sunt ființe extrem de vulnerabile și dependente, nefiind dotați cu un echipament neural avansat care să le permită să-și gestioneze singuri viața după naștere, din punct de vedere fizic, emoțional sau al provocărilor din mediul înconjurător. Pentru a supraviețui ei au nevoie de protecție din partea altora.

continuare
Învață, iubește, iartă Învață, iubește, iartă

Este viața o lecție importantă? Ce este viața? Ce este fericirea? Care este scopul vieții? Sunt întrebări puse de mii de ani. S-au dat diferite definiții acestora, încercând a se găsi secretul armoniei. Dar…acesta se află în fiecare dintre noi.

continuare
498 articole 1 2 3 4 ..... 78910111213 ..... 17 18 19 20 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp