Terapia de grup pentru adolescenți - beneficii
Psihoterapia individuală îi poate ajuta pe adolescenți să-și depășească fricile, să-și exploreze și gestioneze emoțiile, îmbunătățindu-și viața, însă există riscul să nu beneficieze pe termen lung de aceste achiziții făcute în terapia individuală. Acest lucru se poate întâmpla pentru că anxietățile și dificultățile cu care se confruntă din punct de vedere social, nu se vor evidenția în lucrul terapeutic individual. Copii anxioși social de cele mai multe ori se vor adapta foarte bine la terapia individuală, vor da dovadă de inteligență și de o atitudine degajată întrucât nu sunt puși în situația socială cu care se confruntă zi de zi la școală. Ei nu experimentează aceleași anxietăți cu care se întâlnesc în relațiile cu colegii.
În terapia de grup psihoterapeutul are oportunitatea să surprindă problemele de interacțiune socială ale adolescenților exact așa cum se întâmplă ele în realitate, pentru că într-un grup de copii cu vârste apropiate procesele de dinamică reproduc modelele de comportament folosite de ei în viața de zi cu zi. Timiditatea, agresivitatea, lipsa concentrării atenției, teama, anxietatea socială - toate aceste aspecte personale apar în grup. Terapeutul poate observa toate aceste aspecte în dinamica de grup și, astfel, are oportunitatea de a veni în ajutorul adolescenților pentru a-i învăța cum să depășească reacțiile sau comportamentele disfuncționale pentru ei și pentru ceilalți. De asemenea, are ocazia să-i ajute să-și construiască noi modele de comportament, făcând alte alegeri.
CUI SE ADRESEAZĂ TERAPIA DE GRUP?
Terapia de grup pentru adolescenți îi poate ajuta pe cei care se confruntă cu:
• Izolare socială
• Timiditate
• Comportament agresiv
• Respingere din partea colegilor
• Probleme de gestionare a furiei
• Stimă de sine scăzută, lipsa încrederii în sine
• Conflicte psihoemoționale identitare
BENEFICIILE ADUSE DE TERAPIA ÎN GRUP
În terapia de grup, adolescenții pot beneficia de un cadru sigur sub supravegherea psihoterapeutului, în care să se cunoască pe ei înșiși, să conștientizeze dificultățile cu care se confruntă și să construiască noi moduri de a relaționa cu ceilalți, obținând instrumentele și abilitățile unei sănătoase interacțiuni sociale. Ei învață să participe activ la ore, să se opună presiunilor negative din partea colegilor, să-și îmbunătățească capacitatea exprimării de sine și a exprimării emoționale într-un mod constructiv. Pe măsură ce insecuritatea socială începe să dispară, ei se simt confortabil să vorbească cu colegii și adulții.
Cu alte cuvinte, principalele beneficii se pot rezuma astfel:
• Abilități de adaptare socială eficientă
Ședințele de grup oferă copiilor un spațiu în care pot integra noi modalități de relaționare, dezvoltând astfel comportamente sociale mai eficiente. Pe măsură ce-și construiesc încrederea în ei și își dezvoltă curajul de a vorbi deschis în grup, adolescenții se simt din ce în ce mai confortabil să se afirme pe sine în situațiile sociale din viața lor de zi cu zi.
• Abilități de comunicare asertivă
Mulți adolescenți au dificultăți în a-și exprima sentimentele și tind să se închidă în sine. Comportamentele precum cel caracterizat prin stări schimbătoare, iritabilitate, rebeliune sunt de multe ori declanșate de stressul emoțional neexprimat. În terapia de grup, copiilor li se dă ocazia de a-și explora sentimentele și fricile împreună cu alți adolescenți. Pe măsură ce dezvoltă abilități de comunicare mai bune, experimentează un salt spre maturizare.
• Imagine de sine pozitivă și încredere ridicată în sine
Presiunea colectivului din care fac parte la școală poate avea fie efecte pozitive, fie negative. Când sunt în compania unor semeni ce se confruntă cu probleme similare, care de asemenea se zbat să-și îmbunătățească viața, să devină mai buni și să-și dezvolte modalități de relaționare mai sănătoase, nu se mai simt atât de singuri. Apoi, încurajarea reciprocă funcționează ca o plasă de siguranță și de sprijin pentru fiecare dintre ei, mai ales când obțin victorii în lupta cu anxietatea. Acest mediu pozitiv oferă copiilor siguranța de care au nevoie ca să-și depășească neîncrederea și să ia inițiativă în viața lor socială din ce în ce mai mult în beneficiul lor.
• Abilități de relaționare sănătoasă
Este mai probabil ca adolescenții care se izolează să sufere de anxietate și depresie. Ei se retrag din viața grupului din care fac parte, încercând să-și suprime fricile și insecuritățile. Terapia de grup le oferă acestora șansa să-și îmbunătățească modul lor propriu de a relaționa în grup. Copiilor prinși în relaționarea deficitară cu grupul de la școală li se dă șansa să o ia de la capăt și să devină parte integrată într-un colectiv din afara școlii care să le ofere respect și valorizare.
• Reducerea stresului
Adolescenții se simt adesea umiliți de presiunea cerințelor sociale și școlare. Terapia de grup îi ajută să se elibereze de stres prin faptul că le oferă oportunitatea să scape de apăsarea emoțională discutând despre aceasta cu ceilalți membri ai grupului care înțeleg foarte bine despre ce este vorba, întrucât și ei se confruntă cu situații similare. Ei învață să se raporteze corect și sănătos la dificultăți, dezvoltând o atitudine relaxată în privința acestora.
UN NOU ÎNCEPUT
Nu toți adolescenții au construite și integrate abilități sociale eficiente. Ei pot obține aceste abilități de a se descurca foarte bine în grupurile sociale și cu cât mai repede aleg să experimenteze terapia de grup împreună cu alți adolescenți ce se confruntă cu dificultăți asemănătoare, cu atât este mai bine. Terapia de grup oferă adolescenților șansa să-și dezvolte încrederea în forțele proprii și siguranța de sine și acesta este cel mai important cadou pe care un adolescent și-l poate dori.
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă