Depresia, ajutor pentru sustinatori
„Victoria nu este a celor neînvinşi, ci a celor care se ridică după fiecare lovitură" Proverb chinezesc
Dupa tomuri intregi care s-au scris despre depresie, … oare ce mai e de spus?
Acest articol nu e despre oameni care sufera de depresie, ci despre cei din jurul lor: familia, colegii, prietenii lor. Acei oameni care sunt langa cel suferind si de multe ori nu inteleg ce se intampla, in ce fel pot ajuta si cum sa vorbeasca in preajma celui doborat. Pentru cei care nu au trait vreodata depresia, dar au in preajma lor sau chiar in familie persoane care sufera de depresie, aceste stari sunt greu de inteles.
Ce este si ce nu este depresia?
Depresia este:
• O modificare a gandirii: fara nici un efort, primul gand venit in mintea unei persoane care sufera de depresie va fi unul care sa o subestimeze pe ea, sa-i idealizeze pe altii, sa stinga speranta si sa mareasca nesiguranta, separarea. Daca doriti sa incurajati pe cineva care are asemenea ganduri, cea mai grabnica reactie care va vine este sa-i spuneti: „Las’ c-o sa fie bine!" si sa fiti nelamuriti de ce nu functioneaza. Nu functioneaza pentru ca persoana respectiva nu are un gand singular, ci o impletitura de ganduri asa de extinsa in descumpanire incat cel mai probabil ea se va simti neinteleasa si nu incurajata. Ce puteti face? Sa fiti prezent, sa o ascultati, sa-i spuneti: „Inteleg, ti-e greu, crezi ca te-as putea ajuta?" si sa aveti o rabdare cat un ocean pentru a lasa vindecarea sa vina in ritmul ei. Sa cautati un psiholog bun si sa-i vorbiti cu delicatete despre un ajutor specializat. E mai usor sa ne cautam de bolile corpului, dar, sa admitem fata de noi insine si fata de altii ca sufletul nostru e tulburat, adauga o greutate in plus starii noastre.
• O modificare a simtirii: nota dominanta a trairii este tristetea, starile de bine devin exceptii. E o greseala sa pretindeti unei persoane depresive sa se simta bine, ba chiar sa-i reamintiti toate motivele pentru care s-ar putea bucura de viata. N-o sa mearga, toate vorbele-i vor trece pe langa ureche. In sinea ei isi va spune „stiu eu mai bine". Oricare dintre noi are nevoie de spatiu de manifestare. Uneori, cei din jur care sufera de depresie au nevoie sa fie lasati in pace, alteori au nevoie de companie si de acceptare. Veti sti in care din cele 2 situatii se afla daca veti privi atent.
• O modicare a energiei de care dispune persoana. Somnul e prea mult sau prea putin si efectul e acelasi: oboseala care pare sa nu se mai termine si sa nu mai fie reglata prin odihna. Ce puteti face? Atat timp cat somnul nu mai re-energizeaza persoana suferinda, e nevoie sa apelati la alte metode. Una din cele mai accesibile metode este sa faceti impreuna activitati care-i placeau inainte. Atentie doar! E o granita subtire intre hobby-uri care aduc un suflu nou si excese de tot felul: alimentare, de shopping, de privit la televizor, de jocuri pe calculator. Aceste excese adancesc starea de oboseala si descumpanire in loc sa o usureze.
Ce nu este depresia?
• Nu este un moft, o tristete trecatoare. Este o tulburare mai adanca si un ajutor inestimabil este sa nu-i judecam pe cei aflati in aceasta situatie. Viata are o putere incredibila de a renaste si orice rani sufletesti se pot vindeca. Doar ca e nevoie de timp.
• Nu afecteaza alte segmente ale vietii celui aflat in suferinta, in afara de felul in care se simte. Gresit. Depresia afecteaza totul: atentia, memoria, modul de a gandi si simti, relatiile, perspectivele de viitor si felul in care se raporteaza la sine. Depresia te poate face sa nu-ti recunosti propria viata, sa te simti strain in ea. Puteti ajuta fiind constient de toate astea si cerand ajutor atunci cand sunteti depasit. Si … mult curaj, cei care sunteti alaturi de o persoana ce sufera de depresie! Gasiti orice fel de metode care sa va sporeasca si voua puterea, pentru a fi aliati de nadejde!
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă