Depresia, ajutor pentru sustinatori

Depresia, ajutor pentru sustinatori

„Victoria nu este a celor neînvinşi, ci a celor care se ridică după fiecare lovitură" Proverb chinezesc


Dupa tomuri intregi care s-au scris despre depresie, … oare ce mai e de spus?


Acest articol nu e despre oameni care sufera de depresie, ci despre cei din jurul lor: familia, colegii, prietenii lor. Acei oameni care sunt langa cel suferind si de multe ori nu inteleg ce se intampla, in ce fel pot ajuta si cum sa vorbeasca in preajma celui doborat. Pentru cei care nu au trait vreodata depresia, dar au in preajma lor sau chiar in familie persoane care sufera de depresie, aceste stari sunt greu de inteles.


Ce este si ce nu este depresia?


Depresia este:

• O modificare a chimiei sangelui: hormonii starii de bine (ex. serotonina, oxitocina ) sunt in cantitate prea mica, hormonii durerii, stresului (ex. neuroepinefrina ) sunt in cantitate prea mare, posibil si alti indicatori sa ai sangelui sa aiba modificari. Daca aveti in familie sau printre prietenii dvs. o persoana care sufera de depresie puteti sa o ajutati sa creasca nivelul de serotonina sugerandu-i sa introduca in alimentatie iaurt, peste, seminte de canepa, migdale, nuci, sa mearga pe jos si sa stea cat de mult poate la soare. Aceste recomandari, puse in practica si devenite obiceiuri pe parcursul a luni de zile, pot modifica chimia corpului, pregatindu-l pentru vindecare. In functie de gravitatea depresiei, ar putea fi necesara si consultatia medicala.


• O modificare a gandirii: fara nici un efort, primul gand venit in mintea unei persoane care sufera de depresie va fi unul care sa o subestimeze pe ea, sa-i idealizeze pe altii, sa stinga speranta si sa mareasca nesiguranta, separarea. Daca doriti sa incurajati pe cineva care are asemenea ganduri, cea mai grabnica reactie care va vine este sa-i spuneti: „Las’ c-o sa fie bine!" si sa fiti nelamuriti de ce nu functioneaza. Nu functioneaza pentru ca persoana respectiva nu are un gand singular, ci o impletitura de ganduri asa de extinsa in descumpanire incat cel mai probabil ea se va simti neinteleasa si nu incurajata. Ce puteti face? Sa fiti prezent, sa o ascultati, sa-i spuneti: „Inteleg, ti-e greu, crezi ca te-as putea ajuta?" si sa aveti o rabdare cat un ocean pentru a lasa vindecarea sa vina in ritmul ei. Sa cautati un psiholog bun si sa-i vorbiti cu delicatete despre un ajutor specializat. E mai usor sa ne cautam de bolile corpului, dar, sa admitem fata de noi insine si fata de altii ca sufletul nostru e tulburat, adauga o greutate in plus starii noastre.


• O modificare a simtirii: nota dominanta a trairii este tristetea, starile de bine devin exceptii. E o greseala sa pretindeti unei persoane depresive sa se simta bine, ba chiar sa-i reamintiti toate motivele pentru care s-ar putea bucura de viata. N-o sa mearga, toate vorbele-i vor trece pe langa ureche. In sinea ei isi va spune „stiu eu mai bine". Oricare dintre noi are nevoie de spatiu de manifestare. Uneori, cei din jur care sufera de depresie au nevoie sa fie lasati in pace, alteori au nevoie de companie si de acceptare. Veti sti in care din cele 2 situatii se afla daca veti privi atent.


• O modicare a energiei de care dispune persoana. Somnul e prea mult sau prea putin si efectul e acelasi: oboseala care pare sa nu se mai termine si sa nu mai fie reglata prin odihna. Ce puteti face? Atat timp cat somnul nu mai re-energizeaza persoana suferinda, e nevoie sa apelati la alte metode. Una din cele mai accesibile metode este sa faceti impreuna activitati care-i placeau inainte. Atentie doar! E o granita subtire intre hobby-uri care aduc un suflu nou si excese de tot felul: alimentare, de shopping, de privit la televizor, de jocuri pe calculator. Aceste excese adancesc starea de oboseala si descumpanire in loc sa o usureze.


Ce nu este depresia?

• Nu este o tulburare care sa dispara peste noapte. Un alt proverb chinezesc spune „Când ai 10 paşi de făcut, 9 paşi sunt jumătatea drumului". Cand mai ai un pas de facut, acele reglaje fine care sa-ti spuna ca ti-ai luat in stapanire pe deplin viata, acela pretinde de la tine cel mai mare efort. Inarmati-va cu rabdare, cu intelegere si compasiune. Cel mai mare efort il face chiar persoana in cauza si bunele dvs. intentii nu vor putea schimba ritmul in care ea isi revine.


• Nu este un moft, o tristete trecatoare. Este o tulburare mai adanca si un ajutor inestimabil este sa nu-i judecam pe cei aflati in aceasta situatie. Viata are o putere incredibila de a renaste si orice rani sufletesti se pot vindeca. Doar ca e nevoie de timp.


• Nu afecteaza alte segmente ale vietii celui aflat in suferinta, in afara de felul in care se simte. Gresit. Depresia afecteaza totul: atentia, memoria, modul de a gandi si simti, relatiile, perspectivele de viitor si felul in care se raporteaza la sine. Depresia te poate face sa nu-ti recunosti propria viata, sa te simti strain in ea. Puteti ajuta fiind constient de toate astea si cerand ajutor atunci cand sunteti depasit. Si … mult curaj, cei care sunteti alaturi de o persoana ce sufera de depresie! Gasiti orice fel de metode care sa va sporeasca si voua puterea, pentru a fi aliati de nadejde!

Cabinet Individual de Psihoterapie Violeta Șuvăială
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp