Normalitatea mea si normalitatea lor

Normalitatea mea si normalitatea lor

„Numai cei suficient de curajosi incat sa exploreze tenebrele vor descoperi puterea infinita a luminii ce razbate dinlauntrul nostru” Harry Potter


Nu voi putea uita niciodata cand, la o prezentare sustinuta de un psiholog acesta a definit normalitatea ca o „respectare a normelor”. Mergand pe firul ideii, stim ca norma este o medie a ceea ce fac oamenii in general, iar media e un rezultat statistic artificial ce aduna valorile de pe un continuum si indica valoarea x ca o valoare reprezentativa pentru o multitudine de valori.


Vi s-a intamplat vreodata ca „normalitatea” voastra sa fie diferita de a altora? : ) … si din cauza asta sa va simtiti inadecvati, sa aterizati in dileme fara sfarsit, fara sa gasiti in timp util un raspuns cert cum e mai bine: asa cum simt eu sau asa cum am fost invatat (m-au invatat altii)? Uneori, a te delimita de o cutuma sociala e perceput chiar ca o tradare a lucrurilor „corect facute” ca si cum o intreaga generatie ce a probat valabilitatea unor idei ar fi data la o parte.


Alegerea a ceea ce e „corect” din punct de vedere al normalitatii poate avea cel putin doua directii :

- Urmam „normalitatea” recomandata de ceilalti si asta ne indeparteaza de noi, ne deformeaza individualitatea, ne aplatizeaza unicitatea, dar, ne da confortul acceptarii celor din jur;

- Urmam calea noastra, chiar cu riscul de a supara persoane dragi noua si fiind nevoiti sa ne descurcam cu vinovatia, furia, revolta, neintelegerea, limitarea sufocanta, frica de a pasi pe un teritoriu neumblat, groaza expunerii sociale, durerea de a fi contestati, respinsi, comentati, barfiti.


La prima vedere pare ca, indiferent ce cale am urma este un pret de platit.


Ce recomand?


Va recomand sa cumparati doar marfa care v-o permiteti : ) …


Dar, a-ti trai propria viata, in care deciziile luate te reprezinta este de NEPRETUIT.


Si, pentru a afla ce va reprezinta, Brene Brown recomanda sa inlocuiti intrebarea „Ce-ai alege sa faci, dac-ai sti ca este imposibil sa dai gres?” cu intrebarea „Ce merita sa fac, si daca as da gres?”

 

PS Multumesc draga Felicia! Prietenia ta e o sursa nesfarsita de inspiratie.

Cabinet Individual de Psihoterapie Violeta Șuvăială
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp