Savureaza viata, alunga singuratatea

Savureaza viata, alunga singuratatea

Ai ajuns intr-un punct al vietii in care instrainarea te cam apasa? Ti-ar place sa ai o viata sociala mai activa, mai multi prieteni de calitate sau un partener de cuplu? Devine frustrant sa astepti sa fii sunat/a sau invitat/a undeva si asta nu se mai intampla? Iar daca iei tu initiativa si cauti persoanele pe care ti-ar place sa le auzi sau sa le inviti undeva nu ai prea mult succes?


Ce poti sa faci?


Ca psiholog am observat mai multe directii pe care oamenii din jur le gasesc sa-si aline singuratatea. Una din ele este sa-ti ocupi timpul cu ceva: emisiuni TV, activitate on-line, jocuri. Functioneaza? … Pana la un punct doar. Dincolo de care, in afara de a uita pe moment de ceea ce te apasa, nu rezolvi de la radacina problema. Spunea un intelept: „Ai grija ce faci cu timpul tau. Din el e compusa viata ta.”


Ce mai fac oamenii ca sa depaseasca singuratatea? Beau „cate un pahar” … care, cu timpul devin mai multe, mananca o „ciocolatica” … care cu timpul devin mai multe, se duc la jocuri de noroc, „doar o tura” … care cu timpul devin mai multe. Functioneaza? Daaaa, asta chiar functioneaza, uiti de tot si de problema si de radacina ei, poate chiar si de tine. Merita? Tu stii mai bine.


Altii intra in „relatii de avarie” - simti ca se scufunda corabia ta si te agati de cineva ca sa poti sa ramai la suprafata. Poti ramane, o perioada, insa, atunci cand celalalt va simti ca se scufunda si el, se va indeparta ca sa se poata salva.


A! Mai este o metoda „preferata”: ne refugiem intr-o lume imaginara in care scenariile rulate prea mult si prea des ne indeparteaza de fapt de singurul loc in care am putea gasi alinare: viata reala cu oameni reali.


Si? Am ajuns de unde am pornit … singuri? Ce-i de facut?


Recunosc angoasa de singuratate de la distanta pentru ca a fost una dintre provocarile vietii mele.


Solutia? Savureaza propria viata, delecteaza-te cu clipele, adaugand in ele ceva care-ti umple intreaga fiinta de placere.


Adica. Eu una m-am apucat sa gatesc fel de fel de retete noi si sa invit oameni la mine sa le degustam impreuna. Yamiii. Delicios.


Aveam grija sa fiu la curent cu evenimentele din oras si sa le selectez pe cele care ma interesau. Mai intrebam una sau doua persoane daca ar dori sa mearga si ma duceam, uneori neinsotita. Ma bucuram sa fiu chiar impreuna cu sora sau mama mea; conta sa ies din casa si ma lasam antrenata in eveniment. Am ajuns sa particip la cursuri, sa cunosc lume noua, sa leg noi relatii. Oamenilor care erau in viata mea, le-am acordat mai multa atentie si am fost surprinsa sa vad cat de mult se poate adanci o relatie „veche". Profunzimea legaturilor umane e practic fara sfarsit; oricand e inca ceva de descoperit despre tine sau despre altul.


Am inchis televizorul si am ales cartile. Hmmm … asta n-a fost usor la inceput, dar a meritat! Am reinceput sa scriu. Cand am facut asta, acum ceva ani in urma, aveam senzatia ca nici nu mai pot lega 2 cuvinte in romana sa sune a propozitie coerenta. Dar, am reusit!


Faceam plimbari de cate o ora pe zi sau mai mult. Ma uitam in jur, cu maaare atentie si imi eliberam mintea de ganduri. Uf! Suntem asa de aglomerati de propriile ganduri, ca suntem aproape orbi; nu vedem mai nimic din jur. De aceea am ales aerul curat si curiozitatea care ma facea sa ma uit la lucrurile pe langa care treceam. Era asa multa viata acolo … asa aproape de mine!


Sunt sigura ca exista mai multe metode, multe la indemana ta. Au legatura cu hobby-urile tale, cu structura ta, cu ceea ce te face unic. Am observat ca nimic nu insingureaza mai mult decat ideile despre „cum ar trebui sa fie lumea sau ceilalti” si „cum ar trebui sa fiu eu ca sa ma placa altii”. Asta adauga tone de singuratate. Accepta lumea asa cum e, acorda-le celorlalti dreptul sa fie ceea ce sunt si descopera cu fiecare zi ceea ce poti deveni!

Cabinet Individual de Psihoterapie Violeta Șuvăială
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp