PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
498 articole 1 2 3 4 56789 ..... 17 18 19 20 INAINTE ›
Eliberarea din prizonieratul părerilor altora Eliberarea din prizonieratul părerilor altora

Oamenii ne vor vedea diferit, în funcție de reprezentările lor, de fricile lor, de felul în care i-a marcat viața, sau chiar de dispoziția pe care o au într-o zi sau alta, ori de presiunea pe care o exerciți asupra lor. Dacă răspunsul persoanelor cu care interacționezi nu este cel la care te aștepți sau pe care consideri că îl meriți, nu este un motiv pentru care să suferi sau să te victimizezi.

continuare
Consilierea pacienților oncologici Consilierea pacienților oncologici

Omul fiind trup, psihic și suflet, îmbolnăvirea unei părți a trupului produce un dezechilibru întregii ființe, de multe ori fără puterea de a găsi resursele necesare reechilibrării. În această situație, apelul la psiholog este salvator, cu atât mai mult cu cât acesta poate consilia și anturajul bolnavului

continuare
Cum iesim dintr-un conflict Cum iesim dintr-un conflict

Pentru a putea face faţă unui conflict într-un mod inteligent, începe cu primul pas: cunoaşte-te pe tine.

continuare
Exercitiu EFT de practicat pentru vindecarea emotiilor asociate in rana de abandon

Chiar daca in timpul unui eveniment din trecut m-am simtit abandonat, accept acea stare asa cum am perceput-o la momentul respectiv cu resursele pe care le aveam la varsta aceea si ma iert pt ca m-am simtit neimportant, si ii iert si pe ceilalti participanti la eveniment care m-au facut sa ma simt slab.

continuare
Exercitiu EFT pentru tratarea anxietatii de sanatate (fobiei sociale)

Cu ajutorul psihoterapeutului, specializat in lucrul cu astfel de probleme, persoanele care sufera de fobie socială va fi ghidata sa inlocuiasca gandurile obsesive si senzațiile fiziologice neplăcute, exagerate cu ganduri rezonabile alternative si sa amelioreze senzatiile neplacute, folosind EFT focusat pe relaxare mentala si fizica, care pot fi folosite ca si resurse atat in prevenirea anxietatii cat si in ameliorarea acesteia in situatiile sociale anxiogene

continuare
Teama de abandon - exercitiu EFT

Exercitiile EFT sunt un instrument folosit de psihoterapeutii din intreaga lume, din aproximativ 72 de tari, fiind o cale scurta de a face schimbari semnificative in modalitatea de relationare cu ceilalti sau cu partenerul, avand rolul de a echilibra fluxul neurohormonal prin presopunctura punctelor acestuia, care va aduce o stare de siguranta si confort persoanei

continuare
De unde începe munca de dezvoltare personală De unde începe munca de dezvoltare personală

În munca de autocunoaștere, iată câteva întrebări pe care le recomand pentru reflecție: Care a fost eroul tău preferat în copilărie? Care a fost/ este povestea ta preferată? Ce fel de oameni îți plac cel mai mult? Care este cel mai bun lucru pe care-l poți face cu viața ta? Care vor fi ultimele tale cuvinte pe patul de moarte?

continuare
De ce uitam odata cu varsta? Ce este de facut? De ce uitam odata cu varsta? Ce este de facut?

Se pare ca ne putem aminti cu acuratete anumite evenimente în timp ce altele par să se estompeze in timp. Memoria noastră se schimbă in sensul ca putem ajunge sa uitam ce anume voiam de exemplu, sa cumparam de la magazin atunci cand am plecat de acasa. Cum se face ca in aceste conditii inca putem sa ne reamintim detalii ale evenimentelor din trecut? Cum si de ce se intampla acest lucru?

continuare
De ce fugim de Grupurile Terapeutice De ce fugim de Grupurile Terapeutice

Mi-am pus aceste întrebări și am decis să înțeleg care sunt temerile sau motivele pentru care adulții ezită (sau evită!) să participe la un Grup de Dezvoltare Personală. Cele 124 de persoane participante la sondajul* online au oferit 146 de răspunsuri (variante multiple de răspuns) din care am înțeles următoarele:

continuare
Ce nu știai despre setarea obiectivelor de viață Ce nu știai despre setarea obiectivelor de viață

Te-ai gândit la obiectivele tale de viață? Obiectivele de viață sunt o prioritate pentru a-ți satisface viitorul și pentru a modela persoana care dorești să devii. Aceastea ar putea include orice, de la relații mai bune cu cei din jurul tău la a începe o afacere nouă, să călătorești în lume, de a-ți înbunătăți viața, sănătatea, modul de a trăi sau chiar propriile finanțe.

continuare
Cum să te iubești de Crăciun Cum să te iubești de Crăciun

Perioada iernii nu mai este sărbătorită ca odinioară când oamenii știau că este timpul pentru odihnă, de a petrece mai mult timp în propriile case, împreună cu familia, de a petrece mai mult timp cu sine și să mediteze la momentele petrecute de-a lungul anului, care acum se aproprie cu pași repezi de sfârșit.

continuare
Sindromul băiatului bun Sindromul băiatului bun

Scopul principal al băiatului bun este să-i facă pe alți oameni fericiți. El este dependent de validările provenite de la cei din jurul lui și evită orice fel de conflict. Băieții buni se ghidează după următoarele trei principii:

continuare
Apropierea Sarbatorilor- bucurie vs. tristețe Apropierea Sarbatorilor- bucurie vs. tristețe

Mulți dintre noi așteptăm cu bucurie și nerăbdare sărbătorile, însă există și persoane care se confruntă cu stări de tristețe în apropierea Sărbătorilor. Dacă în restul anului mai reușim să combatem gândurile negative și tristețea, în preajma Sărbătorilor și în special a Crăciunului, acestea par mult mai greu de combătut.

continuare
Psihoterapia: ce și cum pentru fiecare dintre noi Psihoterapia: ce și cum pentru fiecare dintre noi

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât viețile noastre devin mai complexe. Nu doar că ne transformăm din copii în adulți, lucrul acesta presupunând deja asumarea responsabilității pentru propria persoană și pentru propria viață, însă și tipurile de relații pe care le dezvoltăm devin mai variate, iar regulile lor de funcționare nu ne sunt întotdeauna clare. Pe măsură ce devenim adulți ne asumăm și roluri precum cel de partener, student, angajat, părinte, lider, etc. și ne angrenăm în tot felul de situații care ne împing să fim responsabili pentru noi sau pentru alții.

continuare
Apel la imperfecțiune Apel la imperfecțiune

N-am întâlnit o durere umană la fel de răspândită ca cea provocată de vulnerabilitățile proprii. Creștem "rușinați" de multe lucruri: că nu suntem ca ceilalți sau că nu ne diferențiem destul, că nu respectăm regulile altora sau că suntem prea obedienți, lipsiți de inițiativă și "personalitate", că mergem prea departe sau stagnăm prea mult într-un loc, că nu ne străduim destul, că ne place altceva decât

continuare
W. R. D. Fairbairn - inovatii teoretice relationale W. R. D. Fairbairn - inovatii teoretice relationale

In articolul The repression and the Return of Bad Objects, Fairbairn realizeaza o scurta trecere in revista a teoriei lui Freud, intr-o formulare extrem de clara a etapelor si conceptelor centrale.

continuare
Când iubirea nu este de ajuns sau dependența și codependența Când iubirea nu este de ajuns sau dependența și codependența

Am vizionat recent filmul "Când iubirea nu este de ajuns". Filmul este foarte grăitor, zugrăvind exact drama familiilor în cadrul cărora o persoană are o problemă de dependență....suferința pe care o trăiesc, comportamentul de ajutor al acestora, tumultul interior - chinul, suferința, rușinea, jena, umilința...

continuare
Atacul de panica nu este bau-bau Atacul de panica nu este bau-bau

Atacul de panica poate fi definit in multe moduri. Acesta poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de varsta mica. El este generat de o predispozitie a persoanei spre anxietate, o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment de neliniște permanentă, care perturbă viața persoanei în cauză. Simptome la adulti, simptome la copii, cauze, strategii terapeutice.

continuare
Observatia Observatia

Metoda observației este cea mai des folosită și cea mai răspândită metoda de cercetare psihologică, fiind indispensabila unui psiholog. In stadiile de evaluare inițială sau de cercetarea inițială se înregistrează progrese importante prin observarea fenomenului sau a situației care ne interesează.

continuare
Detectarea minciunilor Detectarea minciunilor

Relatia dintre componentele emoției și trăirea subiectiva a acesteia ne interesează in ce măsura răspunsurile vegetative, credințele, gandurile, expresia faciala contribuie la intensitatea unei emotii. Când apare furia, persoana poate tremura sau sa aibă o tonalitate ridicată a vocii, când apare bucuria, gandurile sunt legate de motivul acestei stări.

continuare
Ce este de făcut? Lupta cu depresia Ce este de făcut? Lupta cu depresia

O simplă căutare pe internet vă poate sugera interesul crescut acordat în ultimii ani acestei probleme și numărul mare de studii existente asupra subiectului. Iar rezultatele acestor studii sunt încurajatoare: depresia poate fi depășită.

continuare
Tipuri de tulburări depresive Tipuri de tulburări depresive

"Mă simt inutilă. Copiii au crescut, nu îmi mai găsesc nici un rost", "Văd cum prietenii din jurul meu se duc unul câte unul, eu însumi am fost diagnosticat cu probleme cardiace. Nu mai am nimic de făcut decât să îmi aștept sfârșitul", "Credeam că suntem o familie fericită. Cu toate astea el a plecat și acum este fericit în altă parte, cu altcineva." Pentru fiecare persoană ce se confruntă cu depresia suferința ia o formă unică, modul unic de a fi al persoanei determinând o trăire particulară și în cazul acestei tulburări

continuare
Cauze ale depresiei Cauze ale depresiei

Studiile au arătat că persoanele care dezvoltă depresie până la vârsta de 20 de ani au rude de gradul I care au suferit de asemenea de depresie, deci în aceste cazuri factorul genetic pare să joace un rol important. La fel, acest factor genetic se regăsește în cazul persoanelor ce trec prin episoade depresive recurente, dar nu se regăsește în cazul persoanelor ce trec printr-un singur episod depresiv.

continuare
Tristețe versus depresie Tristețe versus depresie

Depresia - iată un cuvânt des întâlnit în ultimii ani în cele mai diverse medii. Uneori folosit ca sinonim pentru tristețe, depresia nu trebuie confundată cu aceasta. Tristețea reprezintă o reacție firească apărută ca urmare a unui eveniment negativ de viață. Ca și alte emoții tristețea are un rol important în adaptarea noastră la diversele provocări cu care ne confruntăm de-a lungul vieții

continuare
Plansul este benefic Plansul este benefic

Se spune adesea ca femeile plang mai mult decat barbatii sau ca nu e normal ca barbatii sa planga. Unii parinti isi invata de mici copiii ca „baietii nu plang”. Aceste credinte pot fi autolimitative si vin mai degraba din nevoia parintelui de a linisti copilul, sau din neputinta acestuia.

continuare
498 articole 1 2 3 4 56789 ..... 17 18 19 20 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp