PsihoUtil

Gandirea deziderativa este un rezultat al prejudecatilor umane, de care este imposibil sa scapam complet. Acesta ne determina sa interpretam faptele in functie de convingerile pe care, deja, le avem. Aceasta forma de gandire este foarte comuna si tentanta, pentru ca ne permite sa evitam adevarurile insuportabile.
continuare
Imaginati-va ca intr-o zi va intalniti cu o persoana cunoscuta, pe care nu ati vazut-o de ceva vreme si incepeti sa va povestiti cate ceva despre ce mai faceti, si persoana respectiva va spune ca e bine, dar ca de doua sau trei luni simte senzatie de arsura in zona pieptului, in zona umerilor si ca si-a facut, inca mai continua sa isi faca analize medicale sa vada ce se intampla, pentru ca deocamdata toate analizele ii sunt bune. Nici ea/el, nici dvs., nici medicii nu au o explicatie concreta si plauzibila.
continuare
De cele mai multe ori, persoanele care sforăie au un contact deficitar cu societatea, prezintă o incapacitate - pe timpul zilei - de a dobândi spaţiul şi respectul considerat cuvenit, comunicarea le este uneori dură şi necizelată.
continuare
Nu cu foarte multă vreme în urma, Scott Wiltermulth de la Universitatea Stanford din California, împreună cu colegii săi, au tras concluzii în urma unor studii efectuate pe parcursul a câțiva ani. Ei au descoperit că activitățile desfăsurate la unison, cum ar fi – dansul, mărșăluirea și altele asemenea, cresc semnificativ loialitatea membrilor față de grup
continuare
Cand obiectivele sunt mari, dificil de obtinut, nu rareori managerii pun presiune pe obtinerea lor. Chiar si cand echipa e bine motivata financiar, aceasta presiune poate fi uneori necesara. Conteaza insa mult cat de ampla e aceasta presiune.
continuare
Mă simt depășit, obosit, dezorientat...ce fac? Iată câțiva pași pentru o primă și esențială acțiune a ta, pentru a te simți mai bine, până la schimbarea cu ajutorul unui specialist. Nu ezita mai apoi să ceri ajutor! Meriți să fii în contact permanent cu tine, într-o relație armonioasă cu propria ta ființă!
continuare
Deseori ne intrebam ce am facut ca nu ne-a mai ramas timp pentru nimic? Dar oare de ce nu am rezervat mai mult timp pentru a ma dezvolta? Viata e mai scurta decat ni se pare. Iata cateva lectii pe care ar trebui sa le invatam acum, pana nu este prea tarziu:
continuare
În majoritatea accidentelor rutiere trauma apare pe neașteptate, de aceea este posibil să fiți nepregătiți sau lipsiți de putere pentru a o opri. Este posibil ca după ce autoturismul a fost reparat, iar rănile fizice au fost vindicate, sentimentele traumatice să înceapă să se estompeze.
continuareVrei ca oamenii sa te placa? N-ai nevoie de mai multi bani si nici de operatii estetice. Nu mai da vina pe natura ca nu te-a inzestrat. Tu esti singurul care poate schimba ceva. Schimba-ti atitudinea si-ai sa vezi ca intreaga viata se va schimba. Oamenii pozitivi sunt ca un magnet pentru ceilalti, nu-i nici un secret sau truc prin care ii atrag . Pe cand tu, cu atitudinea asta de nemultumit si victima nu faci decat sa ii tii la distanta. Cine crezi ca va cauta compania unui om care de cate ori il intrebi ce face, incepe sa se planga si sa-ti spuna cat de mizerabila e viata lui?
continuareSa cunosti oameni noi si sa relationezi cu ei poate fi ciudat uneori. In cazul in care iti doresti sa ii faci pe cei din jur sa te placa si nu stii cum incearca urmatoarele, cine stie, este posibil sa poti inchega usor relatii si sa inspiri incredere.
continuarePentru ca am avut sedinte la cabinet cu subiectul: „Cum sa te porti cu cei care se plang mereu?”, am incercat sa le sintetizez in cele de mai jos:
continuareAti auzit, desigur, de multe ori, zicala „norocul si-l face omul". De-a lungul timpului, multi s-au intrebat de ce unora pare sa le mearga bine in viata si altora nu. Responsabilitatea pentru felul in care le merge oamenilor in viata le revine lor insisi, iar probabilitatea de a ne merge bine poate fi influentata, in mod constient si putem sa ne sporim considerabil sansele de a ni se intampla lucruri bune
continuareAm observat in jurul meu, de multe ori, ca multor oameni le este foarte greu sa primeasca ceva. Probabil ca simt ca daca nu spun: „Nu este nevoie”, „Nu trebuia”, „Nu este cazul” atunci cand cineva le apreciaza munca printr-o lauda, sunt perceputi ca fiind egoisti. Este foarte probabil sa le fie teama sa nu li se urce la cap - vezi bine...
continuare
Pofta de dulce este una din problemele des intalnite in problematica supraponderabilitatii. Sunt persoane care prefera sa renunte la alimentele sanatoase care pot compune o masa echilibrata si sa consume produse dulci. De unde vine si ce reprezinta, dar si cum putem sa o controlam? Provine din cele mai arhetipale senzatii in legatura cu alimentele si afectiunea. Laptele matern este dulce si este insotit de afectiune, protectie si siguranta.
continuare
Apatia este lipsa motivatiei si a entuziasmului. Apaticul pare ca nu are emotii, nimic nu-l misca, nu-l impresioneaza, nimic nu-l intereseaza. Apatia poate avea un substrat organic ca urmare a unor lezari cerebrale aparute in atacul vascular cerebral, dementa, boala Parkinson, boala Huntington, Sindromul Asperger. Pe de alta parte apatia apare si la indivizi sanatosi. Vom vorbi aici despre aceasta a doua categorie.
continuare
Lupta împotriva infertilității este un proces complicat de durere și jelire, chiar dacă este vorba despre o pierdere invizibilă. Cei mai mulți oameni care se confruntă cu infertilitatea preferă să nu vorbească despre acest lucru.
continuare
Moartea unei persoane dragi este foarte dureroasă, iar depășirea momentului pierderii unui prieten apropiat sau membru al familiei poate fi una dintre cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm cu toții la un moment dat.
continuare
Frica este una dintre emoţiile fundamentale, nu există om care să nu experimenteze frica în decursul vieţii, fie că este vorba despre pericolele iminente, fie că este vorba numai de imaginarea unei situaţii periculoase. Despre ce se întâmplă în creier atunci când se declanşează sentimentul de frică
continuare
După exerciţiul greutăţii din trainingul autogen urmează exerciţiul căldurii. Senzaţia de căldură este, de asemenea, considerată de majoritatea oamenilor ca fiind una plăcută. Exerciţiul este foarte asemănător celui dinainte, atâta doar ca înlocuim "greu" cu "cald" şi ne inducem senzaţia de caldură, şi nu cea de greutate. Formulele sunt următoarele:
continuare
Rana de respingere este prima rană care poate apare în viața noastră, încă din perioada intrauterină, când copilul poate interioriza emoțiile trăite de mamă în legătură cu venirea lui pe lume.
continuare
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a anunțat că până în anul 2020 depresia va deveni principala cauză de invaliditate în muncă. Statisticile arată că 15% dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Deși există tratamente cu rezultate dovedite, multe persoane aleg să nu apeleze la ajutor de specialitate din variate motive
continuare
Cu toții am auzit și am folosit cel puțin o dată zicala „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi"... Dar oare câți dintre noi înțeleg semnificația ei?! Această zicală se referă de fapt la înlăturarea procrastinării din viața noastră... ușor de spus, greu de făcut...
continuare
Rana nedreptății apare ceva mai târziu decât celelalte răni prezentate în articolele anterioare, în jurul vârstei de patru... șase ani
continuare
Termenul EMOTIE provine de la „e-movere" (a merge mai departe). Platon considera ca emotiile perturba gandirea. Kant le considera „maladii ale sufletului". Darwin le integra in cadrul comporta-mentelor adaptative si evolutive ale speciilor. Pentru Sartre emotiile sunt „un mod de existenta a constiintei" care ajuta la „intelegerea propriei fiinte in lume". Este imposibil sa nu remarcati varietatea mare de opinii la nivel filozofic, care poate genera o stare de confuzie. Ce sa mai vorbim de reprezentarile populare care apar la nivel personal si unde starea de confuzie este adancita de cultura si traditiile specifice fiecarui grup
continuare
Comportamentele dezirabile au la baza gandurile, credintele si sistemul nostru propriu de valori, pe care le transpunem in actiuni si fapte, spre beneficiul nostru sau al altor persoane, in timp ce comportamentele indezirabile pot crea neplacere si chiar suferinta emotionala si fizica. Schimbarea tiparelor comportamentale indezirabile cu unele dezirabile, adaptate realitatii si nevoilor persoanei de "aici si acum" se poate face in cadrul unui proces psihoterapeutic bine structurat
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Divorțul părinților și posibile efecte ale acestui eveniment asupra copilului / adolescentului
- Evaluarea relației părinte-copil cu un instrument adaptat populației românești
- Principiile de bază ale parentingului necondiționat
- Pierderea de sine în relații
- Tratarea depresiei prin terapie cognitiv-comportamentală online
- Anxietatea și terapia cognitiv-comportamentală. Cum să îți înfrunți fricile?
- Sesiuni de terapie pentru românii din diaspora
- Efectele stresului prelungit asupra organismului
- Mindfulness – Arta de a trăi conștient
- Piramida agresivității