Ma simt din ce in ce mai obosit si nu am energie
„Nu resusesc sa imi termin sarcinile de la munca, ori am prea multe, ori sunt eu ineficient, imi e din ce in ce mai greu sa ma trezesc, ma simt constant obosit si imi lipseste cheful si entuziasmul. Ma bucur de lucruri si de weekend deci nu cred ca e depresie, insa prefer sa stau in casa, parca ma doare corpul, nu inters dar constant, oricat dorm. Nu inteleg cum reusesc ceilalti sa faca mult mai multe lucruri, sa mai iasa in oras dupa serviciu. Mie nu imi vine decat sa ma duc acasa si sa zac in pat.“
Daca si tu te simti asa, atunci e importat sa intelegi de unde pot veni aceste simptome si care sunt solutiile pentru a-ti recapata energia.
Potentiale cauze
1. Cauze psihice: stres (pot fi situatii de la munca, o perioada cu cerinte foarte mari si un volum ridicat de activitati sau din viata personala ), abuz de alcool, cofeina sau alte substante, insomnii.
2. Cauze fizice: lipsa vitaminelor (atentie la vitamina D ) si mineralelor, diabet, suprasolicitarea ficatului, hipotiroidism, anemie, boli de inima, pneumonie. Aici pot fi foarte multe aspecte. Pana si o raceala banala te poate scoate din uz cateva zile. Este important insa, sa faceam aceasta diferenta, atunci cand este clar ca ne simtim obositi pentru ca petrecerea a fost antrenanta si ne-am culcat la 5 dimineata, sau cand nu mai reusim sa facem fata sarcinilor zilnice o perioada indelungara, desi incercam sa ne odihnim si dormim mai bine de 8 ore pe noapte.
3. Atentie la medicamentele pe care le iei: antidepresivele, o parte din medicamentele pentru alergii (antihistaminicele ), medicamentele pentru hipertensiune, sedativele, pot cauza somnolenta si da o stare generala de oboseala.
4. Sub/supraponderabilitatea pot fi 2 cauze care conduc catre oboseala constanta, prima pentru ca muschii nu sunt suficienti de puternici si cel mai probabil exista decifit de vitamine, a doua pentru ca suntem nevoiti sa „caram”, sa ducem o greutate mai mare decat ar trebui.
Ce poti face:
Voi trece rapid peste cele 2 (dar foarte importante ) aspecte, alimentatia si sportul, care nu sunt deloc de ignorat insa exista extrem de multe articole din care va puteti inspira. Vreau doar va reamintesc sa nu sariti peste micul dejun si sa beti suficienta apa pentru hidratare, in special daca dimineata obisnuiti sa consumati cafea, minim 8 pahare pe zi sunt esentiale pentru o buna hidratare si 15 minute se sport dimineata pot face minuni.
1. Mindfulness – daca aveti posibilitatea inscrieti-va la astfel de cursuri sau incercati sa deprindeti aceste practici online, exersand apoi acasa. Au fost demonstrate stiintific multiple beneficii, printre care reducerea nivelului de stres, diminuarea senzatiei de oboseala constanta, imbunatatirea calitatii somnului etc.
2. Eliminati cauzele fizice ale problemei. Este important sa ne relaxam, sa mancam corect si sa facem sport insa carenta de vitamine sau potentialele probleme cu hipertensiunea trebuiesc adresate si tratate, iar odata restabilit echilibrul fizic, el poate fi intretinut prin alimentatie si miscare; nu ignorati insa investigatiile riguroase. In spatele oboselii se pot ascunde multiple cauze ce au legatura cu sanatatea fizica.
3. Mergeti la culcare mai devreme. Stiu ca uneori este foarte dificil, ajungem tarziu, dupa birou inca mai sunt multe lucruri de facut, insa pe cat posibil nu depasiti ora 22.30. Faceti un experiement sa vedeti cum va simtiti si veti trage voi concluziile. Propuneti-va timp sa o saptamana sa fiti in pat la 22.15/22.30 si analizati dupa 7 zile modul in care va simititi.
4. Tine-ti cont de ritmul vostru natural. Unele persoane functioneaza cel mai bine dimineata si va puteti planifica atunci activitatile mai dificile si consumatoare de energie, altele functioneaza bine spre finalul zilei si isi pot aloca timp atunci pentru a rezolva sarcinile provocatoare, insa imi mentin afirmatia, nu depasiti ora 22.30.
Spor si energie!
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă