Vrei la psiholog?... Mai gândește-te...

Vrei la psiholog?... Mai gândește-te...

Românii au depășit etapa în care a merge la psiholog înseamnă „că ai probleme”. Toți avem probleme, e imposibil sa găsești o viață imaculată, însorită și lipsită de griji. La orice nivel financiar, profesional sau social ai fi, traiul de zi cu zi înseamnă și efort și stres și preocupare. Și, dacă pe lângă toate astea ai și câteva bucurii, mici victorii, momente de odihnă sau încântare, te poți considera în liga câștigătoare.


Există o idee nerealistă despre viață: că ar trebui să ne satisfacă clipă de clipă și orice e mai prejos de asta e nefericire. Hmmm ... puțin probabil. O viață reușită conține toată paleta de trăiri: și din cele bune și din cele nebune și, in plus, ne descurcăm rezonabil cu ce ne dă peste cap. Omul e o făptură inteligentă, descoperă, pe măsură ce întâlnește situații critice, noi și noi moduri de a le face față. Și atâta timp cât lucrurile stau în echilibru și funcționează rezonabil, mergi liniștit pe cale: nu ai nevoie de psiholog.


Există o idee nerealistă despre noi înșine: că ar trebui să fim la înălțime tot timpul. În cea mai bună formă fizică, intelectuală, afectivă. Să atragem ca un magnet toate privirile admirative când intrăm într-o încăpere, să fim pe fază și să dăm cele mai bune replici, să fim calzi, cu zâmbetul la noi clipă de clipă. În timp ce tocmai scriam asta aveam senzația că descriu o persoană fictivă, un personaj de roman sau un actor de film și nu un om al zilelor noastre. Cum stau lucrurile de fapt? Fiecare avem zile bune și mai puțin bune, oscilăm în acord cu bioritmul propriu și e normal să fie așa. E onest să zici „am avut o zi nasoală” decât să pui o poleială de pozitivism și să forțezi să arăți celorlalți ceea ce nu trăiești de fapt. Pe ceilalți îi poți păcăli, pe tine niciodată. Și e la fel de normal să te aștepți ca lucrurile să se schimbe. În orice moment. În bine. O rază de soare îți poate însenina sufletul. Nu e poezie, e dovedit științific ... dar nu intru în detalii acum. Și dacă tu ești un om care știe ce-i este necesar, ce-l reprezintă, ce-l slăbește dar și ce-l face puternic, chiar dacă ai și zile proaste, mergi înainte: nu ai nevoie de psiholog.


Există o idee nerealistă despre ceilalți: să fie într-un anume fel, să ne placă pe noi, să ne ajute, să ne asculte, să fie antrenanți, amuzanți, spontani, să nu ne provoace disconfort, să ne înțeleagă, să ne mângâie ... adică tot ce nu putem fi noi înșine. Și dacă ești preocupat să înțelegi mai bine viața, pe tine și iei întâmplările prin care treci ca un material de studiu pentru a te îmbunătăți, stai liniștit: nu ai nevoie de psiholog.


Când e nevoie totuși de psiholog? Ai situații critice de viață care te sleiesc sufletește, crezi despre tine că ești cu mult mai prejos față de toți ceilalți, ești implicat în relații toxice cărora nu te poți sustrage, îngrijorarea atinge cote alarmante, zilele tale sunt cenușii toate și de mult timp, ești mult prea amorțit, nu te încântă mai nimic, ești prea revoltat, indignarea e a doua ta natura, ai o boală cronică ce-ți scade calitatea vieții și ai nevoie de ajutor sa o reconfigurezi în condițiile date.


Și dacă vii la psiholog el o să aibă o „baghetă magică” care o să-ți schimbe viața? Și asta e o idee nerealistă. Realist e sa știi că psihoterapia e un proces. În care participi o oră pe săptămână împreună cu psihologul și în toate celelalte ore din săptămână singur. Că psihologul e similar cu un co-echipier, un antrenor, un catalizator și nu cu un magician. Că procesul înaintează spre reușită atâta timp cât fiecare dintre voi, tu și terapeutul tău își face treaba. Și că reușita nu e un foc de artificii, nu, astea sunt spectaculoase dar trec repede. Reușita în terapie este atunci când te poți raporta la viață, la tine și la ceilalți într-un mod care să te ajute, nu să te împiedice. Reușita în terapie e să nu mai ai nevoie de terapie.

Cabinet Individual de Psihoterapie Violeta Șuvăială
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp