PsihoUtil
Evenimentele neprevazute pot genera stres si o stare de tensiune interioara, a carei intensitate variaza in functie de conflictele interne - probleme nerezolvate care pot fi constiente sau inconstiente. Aceste conflicte interne pot fi constiente sau inconstiente. Ele pot sa apara atunci cand persoana in cauza are obligatia sa aleaga intre obiective incompatibile
continuareAi o agitație în tine pe care nu știi cum să o „apuci", nu știi cum să o integrezi...Te gândeșți că ai bea ceva, îți pui un pahar, dar pare că se duce atât de repede și atunci îți pui încă unul. Devii amuzant, parcă îți place și ție de tine, ceea ce este semn bun, motiv pentru care îți mai pui un pahar. Și uite așa, mâine constați că ai ajuns să bei singur pentru a umple un gol. Care gol?
continuareCât durează? Depinde. De obiectivele convenite de comun acord. De complexitatea problemelor cu care te prezinți. De cât de adânc vrei să ajungi cu vindecarea. Depinde de tine. De câtă perseverență ai să te implici constant în procesul vindecării tale. De cât de onest ești în a evalua starea cu care ai intrat în cabinet prima oară și modificările în bine care au apărut pe parcurs. Depinde de factorii favorizanți care întrețin problema, direct sau indirect și de care poți să te distanțezi sau nu.
continuareE descumpănitor pentru unii oameni care au nevoie de terapie să afle prețul unei ședințe și să afle că parcursul terapeutic cere prezență săptămânală. "Așa … des? Așa … mulți bani? Și … cât timp o să ia? Incert. Și cât mai durează? Incert. Ai fost la 2-3-4 ședințe și mai ai problema încă? Mai merită să mergi? Oare să iei medicație? Costă mai puțin.”
continuareSunt oameni care ajung în cabinetul unui psiholog pentru ca au un deficit de putere personală. Relațiile cu ceilalți îi provoacă prea mult, întâmplările cotidiene sunt văzute ca obstacole care cer un efort colosal, deciziile pe care trebuie să le ia îi aruncă în dileme fără șir, iar situațiile de peste zi sunt reluate mintal iar și iar în încercarea de-a le stăpâni (măcar) post-factum.
continuareIți propun in cele ce urmează un scurt mod de a descoperi noi lucruri despre tine, sau poate de a ințelege unele trări avute uneori. Pentru inceput, e nevoie de raspunsul la intrebarea - Ce te straduiesti sa eviti in relatiile tale - durerea si stresul, respingerea, lipsa de semnificatie si importanta, sau critica si ridicolul? Poti alege doar un raspuns si daca grupul de cuvinte nu are un sens pentru tine, atunci nu este raspunsul potrivit tie. Fiecare raspuns are un animal atasat.
continuareÎn copilăria mică obișnuiam cu toții să credem că ‘cei mari’ ne pot citi gândurile: ‘Cum altfel ar ști mama că mi-e foame? Cum altfel ar ști ce vreau de îndată ce întind mâna?’ Copilul mic crede că acești oameni mari ce vin în întâmpinarea nevoilor și dorințelor lui au o putere cumva magică.
continuareDatorita progreselor obtinute in cercetare, au fost identificate bazele biochimice ale constientizarii senzatiilor (placerea, durerea ), stimulilor (foamea si setea ), emotiilor (cum ar fi furia si bucuria ). Substantele informationale cum sunt hormonii, peptidele si neurotransmitatorii, isi gasesc drumul - in unul dintre cele mai uimitoare modele al naturii - spre moleculele receptoare ce se afla la suprafata fiecarei celule a corpului nostru.
continuarePornim de la adevărul următor: sistemul nervos și sistemul digestiv sunt puternic conectate și se influențează reciproc. E științific dovedită această legătură: în perioadele foarte tensionate putem face gastrită sau ulcer la stomac; o stare de agitație lăuntrică poate duce la sindromul colonului iritabil. Și reversul, alegerea alimentelor cu care ne hrănim influențează foarte mult starea psihică.
continuareDesi nu mi-a fost deloc usor sa scriu acest articol, pot spune ca a reprezentat o provocare pentru mine ca om: am fost si sunt inca, provocata sa ma concentrez si sa-mi aduc aminte, cand si cum am trait aceasta emotie! Sa fie momentul oare momentul cand am reusit la un examen important sau intr-o competitie in care aveam indoieli ca voi reusi? Sau momentul in care am aflat ca voi fi mama?...
continuareSe foloseste des in domeniul psihologiei in ultima vreme cuvantul trauma. Dar ce este trauma psihologica? Cum o recunoastem si cum o vindecam? Peter Levine a dezvoltat o terapie care se numeste Somatic Experiencing. Voi face un scurt rezumat al cartii sale: "Waking the Tiger: Healing Trauma" in care scrie despre cum intelege el trauma si cum lucreaza cu ea.
continuareCand se vorbeste despre leaderi, o intrebare ce apare frecvent e: Oare leaderii se nasc…sau „se fac”? Raspunsul scurt e: in cea mai mare parte, un leader „se formeaza”. Exista totusi o baza de trasaturi inascute, de la care se porneste. Cea mai buna apreciere a psihologilor sustine ca aceasta baza ar reprezenta cam o treime din ce e necesar pentru a ajunge un leader.
continuareAm fost intreabata de catre un barbat, cum pot eu, ca femeie, sa rezolv o problema strict masculina. Conform intrebarii, ar trebui sa ne alegem terapeut dupa chipul si asemanarea noastra, barbat sau femeie, tanar sau matur, casatorit sau divortat, etc. Nu este cazul. Ii raspund domnului ca terapeutul nu rezolva problemele clientului, ci il ajuta pe acesta sa isi gaseasca propriile resurse pentru rezolvarea lor sau pentru acceptarea celor ce nu pot fi rezolvate plus ajutorul de a face diferenta dintre ele.
continuareCand durerea psihologica devine suferinta fizica, vorbim despre o suferinta psihosomatica. In mare masura afectiunile fizice sunt cauzate de motive psihologice. Inclusiv infectiile virale pot fi acutizate de frustrare si stress, care scad rezistenta si afecteaza imunitatea. Afectiunile psihosomatice apar ca urmare a unei reactii emotionale puternice (nevroza, stress, trauma, etc. ). Acestea pot fi de scurta durata sau cronice, pot evolua in faze si agrava sezonier.
continuareÎncă dinainte de a începe să profesez în acest domeniu de activitate, am considerat că populația din România nu este educată în ceea ce privește solicitarea intervenției sau a suportului psihologic sau pur și simplu nu știe care sunt demersurile pe care le are de făcut pentru a beneficia de servicii psihologice de calitate.
continuarePsihiatrul francez Gaëtan Gatian de Clérambault a fost cel care a adus in atentia publicului sindromul care astazi ii poarta numele, sindromul Clérambault sau sindromul Erotoman, publicand in anul 1921 un articol despre acest subiect (Les Psychoses Passionnelles). Erotomania a fost incadrata ca fiind o tulburare deliranta si se distinge atunci cand tematica principala a ideatiei delirante este aceea ca persoana afectata este convinsa ca o alta persoana, uneori complet necunoscuta, este indragostita de ea in detrimentul tuturor dovezilor si argumentelor contrarii.
continuareIn practica clinica, unii dintre cei mai surprinzatori pacienti sunt cei care au fost implicati in relatii abuzive, de control.
continuareO întrebare pe care mi-a adresat-o cândva o pacientă care a telefonat la cabinet ca „să se intereseze" despre psihoterapie, suna cam așa: Adică, vreți să ziceți că mă vindecați dumneavoastră doar așa, că stați de vorbă cu mine? Mi-a năvălit îndată în minte un răspuns cu multe cuvinte care să o învăluie, să o cuprindă și să îi transmită ceea ce le transmit pacienților prin prezența mea
continuareRomânii au depășit etapa în care a merge la psiholog înseamnă „că ai probleme”. Toți avem probleme, e imposibil sa găsești o viață imaculată, însorită și lipsită de griji. La orice nivel financiar, profesional sau social ai fi, traiul de zi cu zi înseamnă și efort și stres și preocupare. Și, dacă pe lângă toate astea ai și câteva bucurii, mici victorii, momente de odihnă sau încântare, te poți considera în liga câștigătoare.
continuarePrintre primele intrebari pe care multi specialisti in domeniul psihologiei si le-au pus, au fost legate de universalitatea acestei emotii distructive, de baza. Paul Eckman, promotorul conceptului microex-presiilor (faciale), a fost interesat sa verifice aceasta ipoteza. Concluzia la care a ajuns, sustinuta de rezultatele unei cercetari minutioasa, au confirmat caracterul ei universal.
continuareProbabil cu toţii cunoaștem care sunt beneficiile și aspectele pozitive ale meditaţiei sau ale mindfulness-ului, însă ceea ce știm mai puţin este ceea ce se întâmplă dacă este folosită într-un mod neadecvat. Persoanele suficient de disciplinate care practică în mod regulat meditaţia sunt recompensate cu un control sporit asupra undelor cerebrale alfa
continuareCând "a merge mai departe" devine mai degrabă "a sta pe loc", când parcă nimic din ceea ce vrei să faci nu are o finalitate, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să oprești încercarea pentru un timp.
continuareAtunci cand vorbim de somatizare putem sa experimentam unul sau mai multe dintre urmatoarele emotii/situatii: suparare, tensiune, furie neexprimata, vinovatie, frica, lupta pt putere, blocaj, criza, lipsa control sau control sporit, suprasolicitare, extenuare fizica.
continuareA fost odată ca niciodată un băiețel foarte talentat, creativ, chipeș și de-a dreptul deștept. Un conducător înnăscut. Era genul de persoană pe care oricine și l-ar fi dorit în echipă, dar în același timp era foarte egoist și impulsiv. Când se înfuria de obicei spunea și făcea lucruri care răneau foarte tare. De fapt, părea că nu-i pasă deloc de cei din jurul lui, nici măcar de prieteni. Prin urmare, avea foarte puțini prieteni. „Asta arată cât de proști sunt majoritatea oamenilor!" își spunea el.
continuarePsihoterapia individuală îi poate ajuta pe adolescenți să-și depășească fricile, să-și exploreze și gestioneze emoțiile, îmbunătățindu-și viața, însă există riscul să nu beneficieze pe termen lung de aceste achiziții făcute în terapia individuală. Acest lucru se poate întâmpla pentru că anxietățile și dificultățile cu care se confruntă din punct de vedere social, nu se vor evidenția în lucrul terapeutic individual.
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă