„Mi-am pierdut motivaţia…” Ce-i de făcut?
Când "a merge mai departe" devine mai degrabă "a sta pe loc", când parcă nimic din ceea ce vrei să faci nu are o finalitate, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să oprești încercarea pentru un timp.
Progresul se simte minunat, dar progresul inseamnă mişcare şi mișcarea necesită energie. Când ai făcut ultima oară o pauză fără să te simți vinovat? Dacă nu-ţi place ideea de odihnă, ar putea ajuta să ști că este un proces adecvat care te poate ajuta să te întorci la tine, cel care erai...Poate nu ai opţiunea de a sta şi de a nu face nimic! Cumva, trebuie să găsești sau să creezi motivația pentru a te mișca din nou, indiferent de cât de blocat te simți.
Atunci e momentul să faci două lucruri. Primul este să-ţi reaminteşti că eşti propriul tău şef. Indiferent cât de neputincios te simți într-un moment ca acesta, indiferent de provocările cu care te confrunți, ai control asupra lucrurilor mici din viața ta. Tu eşti singurul care va decide daca să-ţi speli dinţii sau vraful de vase murdare din chiuveta de la bucătărie! Pierderea motivației creează un sentiment de neputință, fără a menționa lipsa de direcție și de scop. Aruncă o vrajă care te face să uiți autonomia ta. Dar totala neputință este de cele mai multe ori o iluzie.Cine altcineva ia aceste decizii instantanee cu privire la spălarea unui vas sau a unei șosete ? Atunci cand te simţi paralizat de apatie, când energia ta este minimă şi indecizia te copleşeşte, tocmai aceste mici actiuni te pot revigora. Cele mai bune activități sunt actele simple de autoîngrijire și in gospodărie. Imbunatatirea CV-ului sau căutarea unui nou job pe internet nu sunt acţiuni mici! Nu iţi propune să faci aceste lucruri inainte de a reuşi sa ai un sertar ordonat sau să schimbi un bec care nu mai funcţiona de atât de mult timp!
Odată ce eşti inspirat prin faptul că ai devenit proactiv în sarcini mai mici, vei fi mai în măsură să-ţi ridici mânecile și să faci unele „ridicări la piept" asupra lucrurilor mai mari. Cel de-al doilea lucru pe care trebuie să-l faci dacă ţi-ai pierdut mojo-ul este să urmezi acest cuvant simplu: Începe!. Îmi amintesc că un instructor din liceu ne-a spus că, dacă începeți pur și simplu să faceți o sarcină, motivația apare în 10 secunde. Ai citit bine: 10 secunde poate fi tot ce este necesar pentru a trece de la „ nu vreau să fac" la „deja fac asta, deci aş putea continua" Sa spunem de exemplu că vrei să te duci la sala de sport. Ridică-te acum şi adună hainele şi incălţămintea de antrenament. Umple o sticla de apa sau pregăteşte un fresh. E mult mai probabil că vei duce la capăt o acţiune dacă incepi să faci ceva legat de obiectivul dorit!
Aceste două instrumente - realizarea de sarcini mici şi „angajarea de 10 secunde" in activitatea dorită - te vor ajuta să progresezi mai mult decât a sta blocat in intrebarea „de ce eu?". Şi nu uita: pierderea severă a motivaţiei poate fi un semn al depresiei. Daca starea ta devine persistentă şi invalidantă nu ezita să iei legătura cu un profesionist in domeniul psihologiei. Psiholog Magdalena Dragomir
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă