Beneficiile trainingului autogen Schultz
In tratamentul anxietatii trebuie sa ne concentram pe trei componente: componenta fiziologica, componenta cognitiva si componenta comportamentala. Una dintre metodele foarte eficiente cu care lucram pe prima dintre cele trei componenete, cea fiziologica, este trainingul autogen Schultz, adica o serie de exercitii de relaxare. Daca exersam trainingul si reusim sa trecem de faza de invatare, ne va ajuta toata viata. Da, intr-adevar, presupune un efort din partea celui care doreste sa il practice, un efort mental, dar si de timp (exercitiile se adauga, saptamana dupa saptamana, fara sa le eliminam pe cele deja invatate). Dar chiar merita efortul: sunt doar cateva saptamani pe langa tot restul vietii tale. Ce zici?
Trainingul are doua componente esentiale: o postura a corpului in care niciun muschi sa nu fie incordat si o serie de formule pe care ni le spunem in gand, formula principala fiind "Sunt calm, relaxat." "Calm" se refera la inducerea unei stari de calm la nivel mental, iar "relaxat" la corpul nostru, toti muschii trebuie sa fie relaxati. Apoi, ne inducem niste senzatii percepute de majoritatea oamenilor ca fiind placute: senzatia de greutate, de caldura, frunte rece etc. De fapt, ce facem? Invatam sa ne controlam corpul. De ce e util un astfel de lucru? Pentru ca de fiecare data cand avem o stare de anxietate, sau chiar furie, corpul nostru reactioneaza, adica aceste emotii se manifesta si la nivel fiziologic, sau mai bine spus, in primul rand la nivel fiziologic: palpitatii, tremor, transiparatii ale palmelor, gura uscata, dureri de cap, ameteli, senzatii de sufocare etc. Ne ajuta foarte mult sa invatam sa ne controlam astfel de stari si pentru ca uneori ele sunt insotite de comportamente disfunctionale. De exemplu, la o prezentare, din cauza "emotiilor", ne blocam si nu suntem in stare sa ducem discursul la bun sfarsit, sau cand suntem furiosi aruncam cu obiecte si spunem lucruri pe care nu neaparat le credem.
Marele benefciu este ca dupa cateva saptamani de exersare, nu va mai fi nevoie sa facem intregul exercitiu, ci doar sa ne repetam in gand, de cateva ori, formula principala, cel mai des folosita, "Sunt calm, relaxat" si vom simti la nivel fiziologic si mental toate lucrurile pe care le-am tot repetat in timpul exercitiilor. De ce? Pentru ca, pur si simplu, creierul nostru functioneaza foarte mult pe asocieri, iar formula principala se asociaza cu toate senzatiile fiziologice pe care ni le inducem in timpul exercitiilor, acesta fiind si motivul pentru care repetam foarte mult fiecare formula si pentru care fiecare formula trebuie sa fie cat mai scurta si simpla posibil.
Exercitiile sunt utile si in insomnii, daca am trecut cu bine de faza de invatare. De multe ori cand avem insomnii suntem intr-o stare de agitatie total opusa celei din timpul trainingului autogen. Deci va fi suficient sa spunem de cateva ori "Sunt calm, relaxat" ca sa simtim la nivel fiziologic starea de relaxare.
De asemenea, trainingul este util si in controlul durerii. Poate stiti deja ca exista tehnici de control al durerii. Daca stapanim foarte bine trainingul autogen, asta insemnand ca stim sa ne controlam corpul la un anumit nivel, e un bun inceput pentru a invata cum sa ne controlam si durerea.
Aceasta este o prezentare foarte scurta a beneficiilor trainingului autogen Schultz, dar va invit mai departe la lectura si, de ce nu?, la practicarea acestui training.
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă