Ipostaze psihologice ale tacerii

Ipostaze psihologice ale tacerii

De-a lungul vietii noastre tacerea este prezenta, imbogatindu-ne sufletul cu diversitatea sa de sensuri. De multe ori, tacerea este un mesager tainic si discret al trairilor noastre: al sperantei, al iubirii, al credintei; al intrebarilor, intentiilor si gandurilor noastre.

 

Ipostazele tacerii in cadrul dialogului


1. Tacerea - acord. Oamenii dialogului se exprima prin rostire, dar si prin tacere. De aceea, fie ca ne aflam sau nu intr-o disputa, de multe ori, mesajele de genul sunt de acord, am aceeasi parere, cred ca ai dreptate, sunt inlocuite de o tacere care transmite acest acord. Dar, se poate ca tacerea sa fie luata drept acord atunci cand nu este. Dar nu a spus nimic, am crezut ca e de acord si acum s-a suparat pe mine. Putem ajunge in aceasta situatie cu un conflict deschis si acut. E important sa invatam sa ascultam!


2. Tacerea - ascultare. Desigur ca ascultarea, ca fateta a dialogului, nu ca supunere - nu presupune doar o tacere goala. Ascultarea atenta si autentica a celuilalt are un atribut important si anume tacerea. O modalitate deosebita de tacere-ascultare apare in cadrul sedintelor de psihoterapie.


3. Tacerea - comunicare. Adevarata comunicare apare atunci cand participantii se inteleg si se respecta reciproc, sunt asemeni unei perechi de dansatori cu o buna sincronizare. In acest dialog, tacerea are rolul sau bine definit, nu devine goala si apasatoare.


4. Tacerea - comuniune. In situatia in care comunicarea este autentica si mutuala se poate ajunge la comuniune. Ea transcende nivelul comunicarii pentru ca urca pana la nivelul sufletului si a spiritului. Comuniunea este continuta de tacere si, in acelasi timp, contine tacerea.

 

Ipostazele tacerii ca atitudine


1. Tacerea - protectie. Apare atunci cand dorim sa protejam o persoana prin tacere: in cazul aflarii unei vesti triste sau cand exista pericolul lezarii onoarei sau prestigiului unei persoane. O varianta aparte este autoprotectia, cunoscuta la multi creatori care se izoleaza in tacere pentru a-si putea realiza opera.


2. Tacerea - admiratie. Cu totii cunoastem expresia mut de admiratie. Atunci cand admiram pe cineva, fie ca este o atitudine continua, fie ca este un moment scurt, se intampla, ca admiratia noastra sa se manifeste ca o tacere pentru ca suntem coplesiti, fara a fi striviti.


3. Tacerea - respect. Apare in situatiile in care respectam profund pe cineva. Respectul este atat de puternic incat numai putem gasi expresiile verbale potrivite.


4. Tacerea - supunere. Submisivitatea, supunerea se exprima de multe ori, prin tacere, o lipsa a cuvantului, o lipsa a actiunii.


5. Tacerea - lasitate. Cand frica ne paralizeaza, ne transformam in lasi, cand egoismul ne domina devenim lasi, cand comoditatea este, de fapt, lasitate ori atunci cand dintr-o falsa blazare suntem lasi, tacem.


6. Tacerea - mandrie. Fie ca este vorba de mandrie, suficienta sau aroganta, tacerea reprezinta conduita predilecta prin care se manifesta acestea. Este o tacere goala si nu este decat o forma fara continut.


7. Tacerea - pedeapsa. Ne referim la situatiile cand mamele isi pedepsesc copiii prin tacere, la profesorii care-si ignora elevii pe care s-au suparat sau ne referim la iubitii sau sotii care nu-si mai vorbesc, tacerea devine o metoda de pedepsire care provoaca mai multa durere si rau decat cuvintele.


8. Tacerea - agresivitate. Agresivitatea fizica sau verbala poate fi completata cu agresivitatea tacerii. Este o tacere care emana o tensiune negativa, care face rau si doare, este rafinata si perversa. Efectele ei dureroase se insinueaza lent si poate fi resimtita ca indiferenta.


Bibliografie:

Ion Manzat si Mariana Tanase - Manzat PSIHOLOGIA TACERII - liturghiile silentioase ale sinelui

Racheleanu Mioara - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp