Gândirea magică în terapie

Gândirea magică în terapie

În copilăria mică obișnuiam cu toții să credem că ‘cei mari’ ne pot citi gândurile: ‘Cum altfel ar ști mama că mi-e foame? Cum altfel ar ști ce vreau de îndată ce întind mâna?’ Copilul mic crede că acești oameni mari ce vin în întâmpinarea nevoilor și dorințelor lui au o putere cumva magică.

 

Crescând și diversificându-și nevoile, copilul descoperă cu stupoare că părinții nu mai sunt aceiași magicieni iscusiți și se revoltă frustrați de această nouă situație de viață. Treptat, câte puțin în fiecare etapă a creșterii, copilul se ancorează în realitate abandonând tot mai mult gândirea magică în favoarea gândirii logice sau critice.

 

Însă, uneori, chiar și ca adulți ne descoperim cu surprindere prinși în mrejele gândirii magice: ne așteptăm ca partenerul sau partenera de cuplu, persoana iubită să ne poată citi gândurile, să știe pur și simplu ce ne dorim și cine suntem, fără ca noi să îi spunem sau să-i arătăm explicit nevoile, dorințele, convingerile noastre.

 

În același mod, atunci când în sfârșit ajungem la terapie, avem tendința de a relaționa cu terapeutul pe care l-am ales ca și cum acesta încă deține puterea magică a adulților asupra copiilor: îl investim inconștient cu un arsenal de magii aducătoare de schimbări rapide și profunde, ca și cum acest ‘magician’ ar putea în două sau zece sau cincizeci de ore să surpe și reconstruiască ceea ce noi am ‘construit’ în 1000 de ore, 5000 de ore, 10 000 de ore de viață de zi cu zi - adică tot ce ne supără în viață: obiceiuri, gânduri, convingeri...

 

Ne așteptăm la o rețetă magică pentru a ne schimba, a ne vindeca rănile emoționale, și uneori poate chiar pentru a-i schimba pe cei din jurul nostru, poate nepregătiți să fie schimbați, ‘vindecați’, sau ghidați în direcția în care tot noi suntem cei ce cred că ar trebui ei să meargă! De aceea, ‘magicianul’ ales, terapeutul care te va însoți în drumul schimbării tale, va fi adesea un ‘magician’ ce-și cunoaște puterile reale și este atent la ‘trucurile’ minții umane tentate să îmbogățească "corola de minuni a lumii", misterul, fantezia cu un repertoriu nesfârșit de idei, convingeri, scenarii, așteptări, dorințe ce ne întorc la familiara gândire magică.

 

În fond, nu magia care ne ispitește mintea prin imaginație debordantă este cea care ne sabotează relația terapeutică sau relațiile cu persoanele importante pentru noi, ci acel văl copilăresc ce nu acoperă ochiul conștienței și ne amăgește că putem crește brusc cu mult peste legile firii: exact așa cum simte copilul ce, dintr-odată, crește și vede lumea de la o înălțime nouă, fascinantă, doar pentru că se află de fapt în brațele adultului ‘magician’...

 

Așadar, nu vom strivi nici noi, în terapie, "corola de minuni a lumii", ci din contră: vom ridica privirile minții către ea, o vom onora cu atenția noastră, împletindu-o astfel cu fragmente de realitate ce ne vor apropia, treptat, treptat, de schimbare, progres, armonie sau pur și simplu...împăcare, fericire!

Ioana Neacsu - În ritmul tău psihologic
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp