Ești pregătit pentru terapie?

Ești pregătit pentru terapie?

Prima parte

 

E descumpănitor pentru unii oameni care au nevoie de terapie să afle prețul unei ședințe și să afle că parcursul terapeutic cere prezență săptămânală. "Așa … des? Așa … mulți bani? Și … cât timp o să ia? Incert. Și cât mai durează? Incert. Ai fost la 2-3-4 ședințe și mai ai problema încă? Mai merită să mergi? Oare să iei medicație? Costă mai puțin.”


Sunt întrebări juste. Orice persoană care plătește este îndreptățită să dorească să primească o valoare corespondentă în servicii/tratament. Fiecare client are o balanță mentală care-i indică echilibrul … sau nu: prețul unei ședințe este 100 lei; eu ce beneficii obțin de acești bani?


Aș vrea să creionez un răspuns. Fără pretenția că e adevărul. E o opinie, luați-o ca pe ceva care poate fi completat sau contestat.

Pentru a face o echivalență onestă între preț și servicii este foarte important punctul de plecare în relația terapeutică: ce "gramaj" pune în balanță clientul și terapeutul?


Păi … clientul se află de obicei într-o stare gravă: simte că viața lui e blocată în anumite aspecte, că poate gestiona cu greutate anumite stări sau relații, că îi e greu să meargă mai departe fără ajutor. Uneori trec luni, dar adeseori ani în care aspectele care nemulțumesc clientul, cu toate încercările de a le rezolva s-au menținut și chiar agravat. Adesea oamenii se prezintă la psiholog nu cu una, ci cu mai multe probleme corelate. Sunt probleme cu o intensitate și urgență alertantă și sunt și alte probleme care reprezintă mai mult un fond predispozant care destabilizează persoana sau accentuează stările neplăcute.


Să dau un exemplu, pentru a mă face înțeleasă. O fetiță de 10 ani este în mașină cu părinții ei când are loc un accident, cu daune materiale, nu și umane. Trece cu bine de starea de șoc și groază, reia viața aparent fără dezechilibre, dar, în timp, devine din ce în ce mai prudentă și dornică să nu se expună unor situații care să o ia pe nepregătite. Dezvoltă o capacitate anticipativă mult peste ce-i este folositor să plănuiască, dar mai ales să-și imagineze toate pericolele care ar putea interveni și să se protejeze. Adultă fiind, i se adâncește sindromul anxios generalizat, nediagnosticat,   "dus bine pe picioare" până într-un punct. La serviciu încep să se-ntâmple fel de fel de întâmplări care-i provoacă temerea că și-ar putea pierde postul. Își ia măsuri de precauție suplimentare, ia mai multe asupra ei, stă peste program, în încercarea de-a asigura patronatul de loialitatea ei. Asta o obosește destul de mult, nu reușește să se mai recupereze complet prin odihna de noapte, iar sensibilitatea ei înmulțește scenariile catastrofizante posibile. Asta o face să ia și mai multe măsuri de precauție: ia de lucru acasă, deși este evident că devine epuizată de atâta efort mental și practic făcut. Ajunge să simtă o oboseală cronică. Alerta interioară permanent activă și oboseala accentuată o predispun la reacții care sunt disproporționate față de întâmplările prin care trece. Tinde să amplifice, să exagereze, să dramatizeze și asta e o consecință directă a stării de surmenaj în care se află. Relațiile din viața ei încep să se deterioreze. Ajunge să aibă discuții tensionate la muncă și acasă. Ca să facă față, exagerează cu cafeaua și cu dulciurile. Corpul ei, supus la o extra-doza glicemică și de cafeină zilnică începe să aibă variații ale indicatorilor corporali: de la hiper la hipo-glicemie, de la boost energetic la epuizare, variații hormonale și a compoziției sângelui, până la oscilații în funcționarea organelor interne ca stomacul sau creierul. Totul culminează cu ruperea relației de cuplu în care se află. În momentul acesta vine la psiholog. Aparent, ședințele sunt solicitate pentru a putea fi depășită deruta despărțirii. Dar, un psiholog bine pregătit reconstituie în primele ședințe întreg tabloul. Începe împreună cu clienta aplicarea unor tehnici. Se rafinează intervenția pe măsură ce clienta capătă mai multă încredere și se dezvăluie mai mult. După câteva ședințe reies cu claritate strategiile cele mai potrivite, adaptate profilului clientei. După 2-3 ședințe apar primele semne de îmbunătățire, iar dupa 5-7 întâlniri îmbunătățirea este tot mai evidentă. După 10-12 ședințe clienta se simte fortifiată și lucrează la stabilizarea rezultatelor.


Dar problema e complexă. Nu e despre a pune un plasture peste o zgârietură făcută de viață. E despre cum facem posibil ca omul care a intrat în psihoterapie să aibă o detașare confortabilă față de întâmplările cotidiene, sa echilibreze treptat trăsături de personalitate care să-i permită să facă alegeri înțelepte, să aibă o viziune mai amplă și astfel, să fie mai puțin probabil "să cadă" data viitoare.. Iar asta necesită timp, efort, lucru susținut împreună cu terapeutul și pe cont propriu între ședințe. ...va urma 

Cabinet Individual de Psihoterapie Violeta Șuvăială
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp