Ești pregătit pentru terapie? ... continuare

Ești pregătit pentru terapie? ... continuare

Partea a 2-a

 

Cât durează? Depinde. De obiectivele convenite de comun acord. De complexitatea problemelor cu care te prezinți. De cât de adânc vrei să ajungi cu vindecarea. Depinde de tine. De câtă perseverență ai să te implici constant în procesul vindecării tale. De cât de onest ești în a evalua starea cu care ai intrat în cabinet prima oară și modificările în bine care au apărut pe parcurs. Depinde de factorii favorizanți care întrețin problema, direct sau indirect și de care poți să te distanțezi sau nu.


Da, depinde și de cât de bine pregătit este psihoterapeutul cu care lucrezi. Poți să ai certitudinea că, dacă ai apelat la un psihoterapeut cu drept de practică, aceasta a urmat cursurile universitare ale unei Facultăți de profil, și-a luat licența, a făcut cel mai probabil un master și, în plus are un curs de formare în psihoterapie care a durat 4 ani… În total 9 ani de studiu. Pentru a-și menține dreptul de funcționare psihoterapeutul este obligat să participe anual la stagii de pregătire și aprofundare. Da, poți fi sigur că educațional este pregătit.


Dar depinde și de câtă experiență are. Și de ce structură umană are, depinde de cât de maleabil este. Cât de deschis/ă poți fi cu el? Cât de implicat este în procesul terapeutic? Câtă disponibilitate are de a primi urgențele? Cât de înțeles te simți. Cât de ușor îți poți exprima dezacordul. Cât spațiu de manifestare îți lasă. Cum te invită să vorbești și cum te ascultă. Cât adevăr recunoști în vorbele sale. Pe scurt, cât de compatibili sunteți, terapeutic vorbind și cum te simți după ce pleci de acolo? Chiar dacă nu sunt schimbări radicale, se văd îmbunătățiri după primele ședințe? Atunci când prețul ședinței îți pare valoarea corectă pentru tot ce primești, vei continua.


Sunt "scurtături"? Da. Poți să iei medicație. Prescrisă sau nu de medic. Costă mai puțin sau nu costă deloc dacă e compensată. Dacă zilele devin o corvoadă, fie că mergi la muncă sau interacționezi cu cei din familie sau societate, poți aduce o stabilizare a sănătății mergând la un medic psihiatru pentru o rețetă.


Dar… … orice medic onest îți va spune că, pe lângă atenuarea simptomelor care-ți displac, medicamentele îți atenuează și alte capacități de care ai nevoie în forma lor cea mai bună: pot scade atenția sau memoria, pot aplatiza trăirea afectivă, pot crește apetitul și greutatea, etc. În plus, medicația nu va schimba cu nimic structura ta, modul de a gândi sau de a te raporta la lume. Nici nu va aduce un suflu de înnoire și o perspectivă mai largă asupra problemei. Doar te va amorți. Cât timp din viață poți trăi așa? E asta viața pe care o dorești?


Ar fi ideal ca România să fie asemenea altor state europene, in care serviciile psihologice sunt incluse în pachetul de baza a oricărui asigurat. Dar nu e. La noi e un serviciu privat, care se plătește. Dacă merită sau nu să investești în echilibrul tău sufletesc…numai tu poți decide. Iar felul în care arată viața ta îți spune cu claritate dacă ai decis bine sau nu.

Cabinet Individual de Psihoterapie Violeta Șuvăială
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp