Tristețe versus depresie
Depresia - iată un cuvânt des întâlnit în ultimii ani în cele mai diverse medii. Uneori folosit ca sinonim pentru tristețe, depresia nu trebuie confundată cu aceasta. Tristețea reprezintă o reacție firească apărută ca urmare a unui eveniment negativ de viață (American Psychiatric Association, 2016 ). Ca și alte emoții tristețea are un rol important în adaptarea noastră la diversele provocări cu care ne confruntăm de-a lungul vieții: ne îndeamnă să încetinim ritmul, să ne retragem, să ne acordăm timp pentru a procesa o pierdere sau să ne recalibrăm efortul ca urmare a unui eșec. Fiecare dintre noi se poate simți uneori trist sau cu un nivel mai scăzut al energiei, însă întrebările esențiale sunt: de cât timp durează această tristețe? care este intensitatea ei? în ce fel ne influențează viața de zi cu zi? care sunt gândurile ce însoțesc aceste sentimente? cum resimte corpul meu această emoție?
Dacă tristețea este o emoție firească la fel ca teama, bucuria, frica, rușinea etc.; depresia reprezintă o tristețe ieșită din limitele a ceea ce este considerat normal. Depresia este o boală psihică - o tristețe de intensitate crescută ce durează cel puțin două săptămâni, este prezentă aproape în fiecare zi, cea mai mare parte a zilei și poate fi însoțită de un sentiment de pierdere a plăcerii față de aproape orice aspect considerat plăcut înainte, de vinovăție exagerată, de un sentiment profund de inadecvare, de o stimă de sine scăzută (American Psychiatric Association, 2016 ). Dacă observați că stați mai mult în casă și nu faceți mai nimic, că renunțați la activități ce înainte vă bucurau, că dormiți prea mult sau dimpotrivă că aveți probleme cu somnul, dacă mâncați foarte puțin sau chiar deloc, dacă slăbiți foarte mult fără să vă fi propus acest lucru, în mintea d-voastră ar trebui să apară un semn de atenționare: s-ar putea să traversați un episod depresiv. Sunt anumite lucruri pe care le puteți face pentru a depăși această stare - ele vor fi detaliate în ultima parte a acestei lucrări; în schimb dacă starea d-voastră de tristețe profundă și lipsa de energie persistă, nu ezitați - contactați un specialist din domeniul sănătății mentale deoarece depresia este o condiție ce nu trebuie neglijată.
Cu ajutorul specialistului puteţi înţelege mai bine situaţia cu care vă confruntaţi, de asemenea puteţi stabili o direcţie de acţiune şi face paşi concreţi pentru atingerea obiectivelor pe care vi le-aţi propus. Psihoterapeutul nu dă sfaturi, nu impune alegeri privind viaţa d-voastră, dar vă poate îndruma în utilizarea unor "unelte" de care să vă folosiţi în procesul de recuperare. Gândiţi-vă la acest specialist ca la un ghid care vă însoţeşte pe un drum accidentat de munte: drumul îl parcurgeţi d-voastră, însă faceţi acest lucru având alături pe cineva care vă poate sprijini în caz de nevoie.
Specialiștii spun că depresia afectează 7% din populația Statelor Unite ale Americii, că în cazul femeilor apare de 1, 5 până la de 3 ori mai frecvent decât în cazul bărbaților, că persoanele cu vârstă cuprinsă între 18 și 29 de ani au o probabilitate de 3 ori mai mare de a suferi de depresie decât persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. În plus probabilitatea de a suferi de un nou episod depresiv este crescută dacă ați mai traversat un alt episod depresiv în trecut. Astfel, dacă ați traversat un episod depresiv, probabilitatea de a vă confrunta cu un nou episod este de 50 %, dacă ați traversat două episoade depresive, probabilitatea de a vă confrunta cu un nou episod este de 70%, dacă ați traversat trei sau mai multe episoade, probabilitatea de a fi din nou deprimat este de 90% (American Psychiatric Association, 2016 ).
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă