Cheia fericirii: Capitalului intelectual sau conectarea sociala?

Autor: Oana Rafa
Cheia fericirii: Capitalului intelectual sau conectarea sociala?
Relatiile interumane au asociatii mai strans legate de obtinerea fericirii, decat cu realizarea academica, potrivit unui studiu recent.
In timp ce relatiile sociale puternice in copilarie si adolescenta au fost asociate cu adulti mai fericiti, asociatiile cu realizarile academice au fost mult mai mici.

Studiul a folosit date de la 804 de neozeelandezi, care a fost urmariti pe parcursul a 32 ani pentru a compara importanta relativa de conectare sociale si succesul academic (Olsson si colaboratorii, 2012). Cercetatorii au trasat caile de realizare, atat academice cat si relatii sociale de-a lungul anilor.

Participantii au fost evaluati la varste 5, 7, 9, 11, 13, 15, 18, 21, 26, 32 si apoi din nou la 38 de ani.

Ei au descoperit ca copiii care si-au dezvoltat mai timpuriu limbajul au avut sanse mai mari de a atinge succesul academic, dar acest lucru nu a fost asociat in special cu starea de bine in viata adulta.

In schimb, cei care au avut o siguranta din punct de vedere social, au stat perioade scurte singuri si au fost conectati la o viata sociala constanta, au facut parte din numeroase cluburi si grupuri de tineri, au avut o probabilitate mai are de a deveni niste adulti mai fericiti.

Ce este fericirea?

Grecii antici au venit cu doua abordari:
1. Fericirea este un sentiment de placere; este o emotie.
2. Fericirea tine de valori, cum ar fi generozitatea, onestitatea si bunatatea. Cu alte cuvinte: fericirea este mai putin o emotie si mai mult o idee.

Desigur, fericirea face parte din amandoua, si teoriile moderne incerca sa le cuprinda pe ambele. In acest studiu, masurile au incercat sa acopere ambele „tipuri" de fericire: fericirea ca o emotie si ca o idee.
Acest lucru este important deoarece unii oameni vad fericirea in primul rand ca o emotie, cand de fapt este mai mult decat atat.

O teorie, propusa de profesorul Carol Ryff, sugereaza exista a sase domenii de crestere umana importanta pentru starea de bine a unei persoane:
1. Acceptarea de sine;
2. Stabilirea de legaturi de calitate cu alte persoane;
3. Un sentiment de autonomie in gandire si de actiune;
4. Capacitatea de a gestiona medii complexe pentru a se potrivi nevoilor personale si valorilor;
5. Urmarirea obiectivelor semnificative si un sentiment de scop in viata;
6. Cresterea continua si dezvoltarea ca o persoana.

Deci, in acest studiu, atunci cand autorii gasesc o legatura intre relatiile sociale si fericire, aceasta nu este doar datorita faptul ca, oamenii sunt conectati mai mult din punct de vedere social, ca sunt petrecareti tot timpul sau se distreaza, ci acest lucru merge mult mai adanc decat atat.

Pe de alta parte, se pare ca toata educatia din lume nu va va invata neaparat mai multe despre ceea ce inseamna sa fii fericit, fie in sens emotional, psihologic sau filosofic.
Psiholog Galati Rafa Oana - PsiHolistic - Cabinet psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp