Alegerea terapeutului potrivit

Alegerea terapeutului potrivit
Nu trebuie să fii nebun pentru a beneficia de psihoterapie. Marea majoritate a oamenilor care apelează la psihoterapie sau consiliere nu sunt bolnavi mintali, ci mai degrabă se confruntă cu diferite probleme de viaţă, pe care nu le pot rezolva prin mecanismele obişnuite de adaptare şi prin reţeaua socială de care beneficiază.

Imaginaţi-vă pentru un moment că treceţi printr-un moment emoţional dificil. Vă consultaţi cu grupul de prieteni, cu membrii familiei, dar cu toate acestea nu puteţi rezolva lucrurile. Într-un final, după ce aţi îndurat suficientă durere, vă decideţi să apelaţi serviciile de specialitate. De aici începe aventura! Bineînţeles că apar o serie de întrebări, precum ”Unde să mă duc? La stat sau la privat?, De unde mă pot informa cu privire la cabinetele de psihoterapie? Ce presupune psihoterapia? Cât costă o şedinţă de psihoterapie? Ce orientare terapeutică este mai eficientă? şi, desigur, De unde ştiu care este terapeutul potrivit pentru mine?

În alegerea terapeutului potrivit este important să ţinem cont de următoarele aspecte:

1. Este psihoterapeutul autorizat?
În România psihoterapeuţii sunt organizaţi sub conducerea Colegiului Psihologilor din România. Această unitate este cea care oferă dreptul de practică psihologilor care îl solicită, pe baza unor interviuri şi evaluări în domeniul de specialitate vizat. Este indicat ca cei care doresc să apeleze la serviciile unui psihoterapeut să verifice pe pagina de web a colegiului (http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=718&Itemid=54) dacă psihoterapeutul, respectiv cabinetul ales are autorizatia de liberă practică.

2. Aderă terapeutul dumneavoastră la un cod deontologic? Vă comunică aspecte legate de confidenţialitate, limite, relaţii duale?
Fiecare psiholog autorizat aderă la codul deontologic al profesie de psiholog. Acest cod este realizat şi publicat de către Colegiul Psihologilor din Romania. Codul poate fi accesat on line la următoarea adresă: http://www.copsi.ro/COLEGIU/2013transparenta/Codul%20Deontologic%20al%20profesiei%20de%20psiholog%20cu%20drept%20de%20libera%20practica%20-%20varianta%20finala%20CDD.pdf.
Principiile din spatele codului deontologic au în vedere protecţia clientului, a psihologului, precum şi împlinirea nevoilor emoţionale ale clientului în cadrul şedinţelor de terapie. Terapeutul se află în poziţia de a fi o sursă de sprijin, ghidare, empatie, vindecare pentru client. Dacă în cadrul şedinţei terapeutul vorbeşte mai mult decât clientul, despre problemele sale, despre locurile pe care le-a vizitat, etc. atunci avem o situaţie în care rolul terapeutic s-a inversat, deoarece interesele clientului sunt periclitate, iar procesul terapeutic este sortit eşecului.
De aceea, este important ca psihoterapeutul să informeze clienţii cu privire la confidenţialitate, la relaţiile duale, la relaţiile din afara cabinetului, precum şi cu privire la drepturile şi obligaţiile clientului şi terapeutului.

3. Cum vă simţiţi să fiţi în aceeaşi încăpere cu terapeutul?
Este important ca încă din primele momente să vă simţiţi în siguranţă şi confortabil. De aceea se recomandă să fiţi atent (ă) aspecte precum „Cum mă simt?” „Ce mesaj îmi transmite psihoterapeutul? De acceptare? Sau de respingere? Se pot discuta lucruri mărunte? Este psihoterapeutul o persoană cu picioarele pe pământ sau este o persoană rece şi detaşată emoţional? Este psihoterapeutul excesiv de raţional sau de emoţional? Este o persoană arogantă, care crede că le ştie pe toate? Aş putea să mă destăinui în totalitate acestuia? Aş putea să îi dezvălui aspecte pe care eu le consider ruşinoase?
Psihoterapia este un act comun, împărtăşit, în care se întâlnesc doi specialişti: clientul care are expertiză în ceea ce priveşte viaţa proprie şi psihoterapeutul care are expertiza în domeniul psihologiei.
Astfel, încrederea în terapeut, respectiv alianţa terapeutică este esenţială.

4. Poate terapeutul să ofere o perspectivă clară cu privire la modul în care vor decurge şedinţele de terapie?
În primele şedinţe de terapie se pune accent pe evaluare, pe cunoaştere, pe identificarea problemelor şi a factorilor cauzali. Este important să vi se ofere o perspectivă clară cu privire la modul de desfăşurare a şedinţelor, a conţinutului lor, respectiv a unui plan terapeutic. În cazul în care psihoterapeutul nu vă oferă aceste lucruri, puteţi să i le cereţi.

5. Care sunt variantele de contact pe care vi le oferă în afara şedinţelor de terapie? Limite?
Acest aspect devine important în momentul în care fie conştientizaţi nevoia unui sprijin în afara şedinţelor de terapie, fie în urma şedinţelor de evaluare devine evident acest lucru. Astfel, este important să aflaţi care este disponibilitatea terapeutului de a vorbi la telefon? Care este durata maximă a contactelor telefonice? Dacă se taxează aceste telefoane? Ce părere are despe comunicarea pe e-mail? Dar despre trimiterea unor mesaje de susţinere prin sms?
Toate acestea sunt aspecte care ar fi bine să se clarifice încă din primele şedinţe, pentru ca pe urmă să nu existe neînţelegeri.

6. Care este protocolul în cazul în care nu puteţi ajunge la o şedinţă?
La multe cabinete particulare există un protocol de tipul, în cazul în care nu se poate ajunge la o şedinţă de terapie, este nevoie să anunţaţi cu 24 de ore înainte. În cazul în care anularea şedinţei se face cu mai puţin de 24 de ore, atunci este necesară achitarea unei taxe de 50% din pretul sedinţei ratate.
La unele nu există niciun protocol. De aceea, se recomandă să vă interesaţi cu privire la aceste aspecte şi să încercaţi să respectaţi regulile de ordine interioară pentru buna desfăşurare a procesului terapeutic.

7. Poate terapeutul dumneavoastră să accepte feedback şi să îşi recunoască greşelile?
Un terapeut sănătos este unul care promovează deschiderea şi sinceritatea totală şi care este capabil să primească un feedback negativ. Este dispus să privească în interior, la propriile sentimente şi să recunoască că a greşit, fără defensivitate sau agresivitate?

8. Ce anume încurajează terapeutul? Dependenţa sau Independenţa?
O terapie eficientă nu rezolvă probleme, ci mai degrabă vă ajută să vă rezolvaţi problemele pe cont propriu. Tot aşa, o terapie eficientă nu linişteşte emoţiile negative, ci mai degrabă vă învaţă să vă temperaţi singur emoţiile negative. Dacă terapeutul dumneavoastră vă oferă înţelepciune, răspunsuri sau suport emoţional fără a vă încuraja să accesaţi propriile resurse, cel mai probabil veţi deveni dependent de terapeut pentru a vă simţi mai bine, în loc să ajungeţi să vă descurcaţi pe cont propriu.

9. Implică membri familiei în terapie?
Acest aspect poate fi important în acele situaţii în care dumneavoastră v-aţi dori această implicare sau atunci când este nevoie de o susţinere motivaţională în afara şedinţelor de terapie.

Se poate întâmpla ca după prima şedinţă să descoperiţi că terapeutul pe care l-aţi contactat nu este potrivit. În această situaţie ar fi de dorit să vorbiţi cu terapeutul şi să-i comunicaţi această nepotrivire şi să apelaţi la serviciile unui alt terapeut. Este important să conştientizaţi că o primă şedinţă nu vă obligă la nimic. Este doar o şedinţă de cunoaştere şi de verficare a compatibilităţii existente între voi.

Mult succes şi fie ca în momentele de cumpănă să găsiţi psihoterapeutul potrivit!
Cabinet individual de psihologie clinica si psihoterapie Bogdan Vasile Alexandru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp