5 sfaturi pentru imbunatatirea stimei de sine

5 sfaturi pentru imbunatatirea stimei de sine
Pe scurt, stima de sine se refera la cat de multumiti suntem cu noi insine si la cat de mult ne placem. Personal, imi place ca am capacitatea de a-i face pe cei din jurul meu sa rada. Suntem influentati si de anturajul nostru si de cat de mult ne plac ei: ce cred prietenii, familia, colegii de lucru, de scoala sau de echipa despre noi - ne influenteaza stima de sine foarte mult.

Majoritatea persoanelor dependente au o stima de sine scazuta, ceea ce face ca ele sa nu mai aiba incredere in nimeni. Se simt lipsite de importanta si singure. In procesul de recuperare, scopul este sa schimbam aceasta perceptie pe care o au asupra lor. Dependentii trebuie sa inteleaga faptul ca nu sunt lipsiti de valoare doar din cauza dependentei lor.

In timpul terapiei invata sa isi recastige increderea in ei, invata ca sunt oameni buni, capabili, care au puterea de a se recupera in urma acestei boli daca se pretuiesc pe ei insusi si au curajul sa ceara ajutor, sa isi ia responsabilitatea schimbarii proprii vieti. Fara stima de sine, recuperarea este imposibila, iar persoanele in cauza trebuie sa munceasca mult pentru a o recapata.

Incetati sa va mai comparati cu ceilalti! Intotdeauna vor exista oameni mai buni, frumosi, sportivi, cu masini mai frumoase decat ale dumneavoastra! In schimb, ar trebui sa va concentrati pe lucrurile la care sunteti buni si pe care le apreciati la voi insiva.

Iata cinci sfaturi pentru imbunatatirea stimei de sine:

- Notati cinci lucruri care va plac la dumneavoastra. Acest lucru nu inseamna ca va mandriti. Daca nu va simtit confortabil in timp ce faceti acest lucru, inseamna ca aveti un nivel scazut al stimei de sine. Fiecare dintre noi are calitati si face lucruri bune. Puteti porni de la actiuni mici, cum ar fi faptul ca va apreciati pentru ca v-ati ajutat vecinul sa care plasele de cumparaturi
- Faceti o lista cu 5 realizari din viata dumneavoastra. Sunt sigura ca ati putea nota mult mai multe realizari, dar incercati sa nu va complicati. Nu va ganditi ca unele realizari au fost lipsite de importanta, ca ati realizat „doar” ceva mic.
- Rugati-va prietenii sa va spuna doua lucruri pe care le apreciaza la dumneavoastra. Nu incercati sa sariti peste aceasta etapa. Stima de sine este partial rezultatul a ceea ce cred ceilalti despre noi.
- Nu va izolati. Multe persoane dependente isi inrautatesc situatia, din cauza singuratatii, izolarii sau plictiselii. Sentimentele negative apar atunci cand oamenii sunt izolati si incep sa se gandeasca obsesiv la actiunile lor, ceea ce poate duce la disperare si la plangere de mila.
- Impartasiti-va sentimentele cu cei din jur. Va veti da seama ca si ceilalti au sentimente, stari si o gandire asemanatoare. Acest lucru va poate fi de mare ajutor in recuperare.


Nu uitati ca oamenii reactioneaza „in oglinda” la ceea ce vad: atunci cand vor intalni o persoana cu o stare de spirit pozitiva, o vor intampina prin raspunsuri si o atitudine optimiste. Astfel, nivelul de stima de sine al celor doua persoane va creste.

Nu uitati sa va intrebati prietenii ce cred despre dumneavoastra - eu voi face asta chiar acum!
Castle Craig Romania
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp