Influenta stilului de gandire asupra depresiei

Potrivit studiilor (Beck, 1997), depresia poate fi cauzata de stilurile de gandire formate in decursul timpului, inca din copilarie. Acestea pot fi ganduri automate disfunctionale, care reflecta perceptiile asupra lumii distorsionate, indivizii cu depresie interpretand evenimentele, persoana si viitorul intr-un mod pesimist. Gandurile repetitive vizeaza valoarea personala si reusita si sunt inconstiente.

Asa cum sustin studiile (Beck, 1995), pe parcursul copilariei se dezvolta ideile fundamentale ale unei persoane din interactiunile sale cu persoanele semnificative si din confruntarea cu situatii. Unii isi formeaza idei pozitive, de genul: „Pot sa fac”, „Sunt o persoana valoroasa”, „Sunt o persoana competenta”, in timp ce altii isi formeaza idei negative: „Sunt un ratat”, „Nu sunt valoros”, „Sunt incapabil”. In perioadele de distres emotional, aceste idei negative pot iesi la suprafata, prin intermediul unor convingeri dezadaptative: „Daca am un esec sunt un ratat”, si a gandurilor disfunctionale: „Ceilalti cred ca sunt un ratat”, „Nu fac nimic bine”, „Nu am nici o valoare”, „Nimic nu-mi face placere”, „Nu voi intelege niciodata” sau „Oricine ar fi fost in stare sa ia examenul”. Aceste ganduri ii influenteaza emotiile si comportamentul.

Unele studii (Seligman, 1975), scot in evidenta neputinta dobandita care graviteaza in jurul unui stil de gandire negativ: „Este tot una daca actionez sau nu, din moment ce actiunea mea nu reuseste sa modifice realitatea”. De exemplu: un student care are un stil negativ de gandire, in momentul in care are un esec academic isi va atribui intreaga responsabilitate a esecului si il va extinde si in celelalte domenii ale existentei lui, considerand ca esecul este permanent, negandindu-se ca pe viitor poate obtine rezultate mai bune. Daca studentul ar fi avut un stil pozitiv de gandire, ar fi vazut esecul ca pe ceva ocazional, care se datoreaza nesansei, efortului depus sau cunostintelor care le-a avut, gandind ca pe viitor va obtine rezultate mai bune, printr-un efort mai mare.
Psiho Rational, Cabinet de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp