Hipnoza si avantajele ei
Hipnoza este un subiect destul de controversat. Sunt tot felul de idei si pareri despre ceea ce inseamna fenomenul de hipnoza si cum se realizeaza aceasta. De fapt, hipnoza nu este un fenomen supranatural, ci este o stare modificata de constiinta, asemanatoare cu relaxarea.
In viata de zi cu zi intalnim destul de des fenomene asemanatoare cu cele hipnotice. Astfel putem fi atat de usor de absorbiti de lectura unei carti incat nu mai auzim soneria de la telefon sau suntem atat de cufundati in ganduri incat nu mai auzim ce spune persoana cu care discutam. Aceste stari sunt denumite sub forma ” a te lasa furat”, ”a fi pe alta lume”.
Persoanele care traiesc aceste stari isi orienteaza gandurile spre interiorul lor si lasa inconstientul sa scoata la iveala lucruri la care de cele mai multe nu ne gandim.
Majoritata dintre noi nu suntem constenti de resursele interioare pe care le avem si de cele mai multe ori ignoram alte solutii pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntam. Constientul ne ajuta sa rezolvam o serie de probleme si sa le intelegem la nivel logic, dar cu ajutorul inconstientului se pot deschide diferite cai de cunoastere intuitiva. Aceste cai se pot deschide cu ajutorul relaxarii, al hipnozei si al autohipnozei.
Hipnoza are mai multe beneficii si poate fi folosita in:
- tulburarile psihosomatice, tulburarile nevrotice;
- insomnii, in cazul durerilor si a unor afectiuni somatice;
- tratamentul alcoolismului, anxietatii;
- in cazul unor tulburari de dinamica sexuala.
In cazul tratarii diferitelor dureri se poate folosi analgezia prin inducerea hipnozei. Analgezia se poate produce in mod diferit de la un subiect la altul in functie de profunzimea hipnozei si de pragul individual al durerii. Va prezint mai jos un mic exemplu despre cum se poate realiza acest lucru.
Pentru realizarea acestei analgezii este foarte important ca terapeutul impreuna cu clientul sa stabileasca o motivatie logica pentru disparitia durerii. De cele mai multe ori durerea este produsa si agravata de supraincordare. Deci, in acest caz cu cat te relaxezi mai mult cu atat devii mai destins, mai putin tensionat si te poti simti mai bine. Cu cat starea de relaxare devine mai profunda, cu atat durerea cu care va confruntati devine mai suportabila si va scadea din ce in ce mai mult. Te simti tot mai relaxat, din ce in ce mai relaxat.
Cu cat te simti mai profund relaxat, cu atat durerea este mai mica, tot mai mica, pana cand dispare complet.
De asemenea hipnoza este eficienta si in cazul tratarii anxietatii. Barnet (1985) arata ca anxietatea este o teama difuza, fara obiect bine precizat, adesea insotita de cauza somatoforme: presiune toracica, tahicardie, transpiratie, dureri de cap, tendinta imperioasa de a urina.
Autorii disting:
1. Anxietatea situationala (care se apropie mai mult de fobie, anxietate de performanta)
2. Anxietatea difuza (cronica)
Gellhorn considera ca aceasta anxietate cronica se datoreaza actiunii repetate a unor stimuli anxiogeni care altereaza sistemul nervos autonom producand descarcari masive de adrenalina. Stimulii care produc o astfel de anxietate se numesc stresori. Pentru ca un eveniment sa se dovedeasca stresant trebuie sa tinem cont de: natura evenimentului, de masurile adaptative de a-i face fata si de mecanismele de aparare.
Daca aceste mecansime de aparare sunt inadecvate, va aparea anxietatea care il va determina pe subiect sa-si mobilizeze resuersele adaptative. Stresul psihic cronic rezulta dintr-un conflict permanent intre seturi de atitudini si convingeri contradictorii. De exemplu, in cazul anxietatii de examen, convingerea inconstienta este ca studentul va pierde examenul ceea ce va atrage dupa sine dezaprobarea celorlalti. Aceasta convingere este in conflict cu cealalta convingere conform careia studentul a studiat suficient si are capacitatea de a promova examenul.
Hipnoza in cadrul tulburarilor anxioase implica urmatoarele:
Sugestii directe:
Santon (1978) a demonstrat ca doar o simpla relaxare obtinuta in urma unei inductii hipnotice, fara nici o sugestie, relaxare in care subiectul a ramas timp de o jumatate de ora, a avut efecte pozitive in reducerea anxietatii.
Sugestiile administrate in hipnoza pentru reducerea anxietatii sunt mai eficiente atunci cand sunt administrate intr-o maniera mult mai putin directiva, prin utlilizarea imageriei dirijate (I se sugereaza pacientului sa se vizualizeze pe sine relaxat, linistit in diferite situatii care ii creau anxietate in trecut).
Simpla sugerare a folosirii imaginatiei si a relaxarii reduce anxietatea.
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă