Cât ești de prezent în viața ta?
Deseori ne imaginăm că vom putea fi fericiți și împliniți cu adevărat doar atunci când ne vom finaliza studiile, cand vom fi împreună cu partenerul ideal, când vom avea jobul mult dorit, casa de vis, o vacanță fantastică, mai multi bani, un statut important, copii minunați, etc. Astfel trăim mult în viitor, așteptând ceva ce urmează să se întâmple.
Mai mult, ne facem griji pentru ceea ce urmează. Ne facem planuri, strategii, speranțe, vise iar uneori uităm că ceea ce contează cu adevărat este ziua de astăzi. Cănd nu suntem orientați în viitor, ne întoarcem în trecut și rememorăm cu nostalgie sau cu regret cele întâmplate. Comparăm, experiențe, oameni, acțiuni. Ne criticăm sau ne învinovățim pentru lucruri din trecut, pentru ce ar fi trebuit să gândim sau cum ar fi trebuit să acționăm. Îi judecăm poate și pe ceilalți, și ne sabotăm astfel prezentul, cu toate darurile sale, pentru că lipsim din viața noastră exact atunci când aceasta se întâmplă…
Una dintre ideile promovate în societatea noastră este aceea de a aștepta mai-binele și de a nu te mulțumi niciodată cu ceea ce ai. Este un « mai-bine » fabricat de alții. Mulți dintre noi par să fie atât de incântați de această idee, încât sunt mereu orientați spre un telefon mai nou, o mașină mai scumpă, o casă mai mare, o vacantă mai exotică, un mai-bine mai bun. În acest timp, adevăratele ocazii ale vieții trec pe lângă noi, pentru că nu le recunoaștem, și pentru că nu suntem, pur si simplu, deschiși la oferta vieții.
De cele mai multe ori, conștientizarea faptului că sunt « aici si acum » rămâne la nivelul de concept, mintea fiind proiectată să se gândească la viitor sau să rememoreze situațiile din trecut.
«Carpe Diem» sau «Trăiește clipa» ne învață să fim centrați pe ceea ce se întâmplă în prezent, pe bucuriile simple, de cele mai multe ori ignorate, cum ar fi un apus de soare, ciripitul unor păsări sau parfumul florilor primăvara. În acele momente, uităm complet de griji, ne detașăm de trecut și nu mai visăm la viitor. Sunt clipe unice, iar de cele mai multe ori durează mult prea puțin. Sunt momente în care stresul, grijiile si frământarile sunt inexistente în viața noastră.
În cartea sa "Puterea prezentului’’, Eckhart Tolle, considerat a fi unul dintre cei mai inspirați călăuzitori spirituali contemporani, ne invață că fiecare moment al vieții noastre este o minune de care trebuie să ne bucurăm. El ne îndeamnă să ne conectăm la ceea ce el numește "ființa noastră’’.
Dacă reușești să te detașezi, nu numai că scapi de acest stres permanent dar înveți și să găsești acea liniște și pace interioară. Vei putea să te ierți pentru greșelile făcute și vei fi împăcat cu tine însuți, știind că fiecare lucru care trebuie să se întâmple se va întâmpla. Iar fiecare lucru care trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. Întrebarea este: cum începem să ne eliberăm din inchisoarea noastră de suferință? Mai întâi trebuie să recunoaștem că suntem într-o închisoare, să o conștientizăm. Pentru mulți dintre noi, suferința a devenit o parte din cotidian, din așa-zisul "normal" al vieții pe care nu-l punem la îndoială, nu-l suspectăm niciodată. Conștientizând situația reală în care ne aflăm, putem să găsim o cale de ieșire.
Apoi trebuie să ne oprim. Să nu mai încercăm să controlăm totul, să nu ne mai facem griji în permanență pentru viitor ci să alegem momentul prezent. Doar in acest moment - aici și acum - poți fi în contact cu sinele tau superior și poti simți o stare de liniște, de bucurie, de iubire și de siguranță că totul poate deveni posibil…
Când vom găsi această stare, acest sentiment de acceptare și împăcare, vom observa că lucrurile încep să se miște, încep să se aranjeze de la sine, și constatăm că apar diverse coincidențe surprinzătoare, chiar în cele mai neînsemnate situații. Vom realiza că viața ne vine în întâmpinare, pentru că noi am făcut primul pas.
Trăim cu adevărat doar atunci când mintea noastră este acolo unde suntem noi. Când simțim, când ne bucurăm, atingem, iubim, prețuim, respirăm, privim, când plângem, când sperăm, când suntem triști …când spunem DA, vieții!
Alte articole:
- Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
- Imagini care iti spun cat esti de stresat
- Gandirea pozitiva - un mod de viata
- Cum sa stabilesti obiectivele in viata
- Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese
- Reevalueaza obiectivele
- Cum vindecă relația terapeutică?
- Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
- Stima de sine
- Caut un psiholog - ce trebuie sa stiu?
- Impactul traumei războiului
- Nevoile împlinite, cheia unei familii fericite
- Tehnici simple care-ti cresc increderea in tine insuti
- Ce este Eneagrama
- Calea schimbarii
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă