Dezvoltarea Abilităților Soft, ipoteza unei vieți profesionale împlinite

Rezultatele cercetărilor realizate de Institutul Internațional de Cercetare de la Stanford și de Fundația Carnegie Mellon au constatat că 75% din succesul pe termen lung al muncii depinde de stăpânirea abilităților de tip soft și doar 25% de abilitățile tehnice. A deține în arsenalul dumneavoastră profesional cunoștințele și abilitățile tehnice necesare desfășurării activității profesionale reprezintă doar o parte din performanța rezultată la locul de muncă, fiind nevoie în completare și de abilități „soft" (soft skills ). Nu ne naștem cu astfel de abilități, însă le putem dobândi.

Având în vedere diferențele dintre oameni ce țin de istoria de viață sau de cultură, unele abilități personale se pot achiziționa mai greu sau mai ușor. Asemenea modului în care ne dezvoltăm abilitățile tehnice, le dezvoltăm și pe cele personale: prin disponibilitate, implicare, efort și exercițiu.

Dezvoltarea abilităților soft are un sens transformațional în vederea:
- determinării oamenilor de a înțelege necesitatea abordării acestui domeniu într-un secol caracterizat de stres cronic și context epidemiologic emoțional,
- sprijinirii oamenilor în efortul lor de a-și îmbunătăți capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic.
- încurajării oamenilor să ofere ceea ce au mai bun, prin accesarea forței lor latente sau prin activarea resurselor si potențialului lor, ceea ce reprezintă cheia stimulării productivității, creșterii și implicării.

Esențial este găsirea spațiului și timpului proprice pentru a exersa dezvoltarea abilităților soft. Indiferent de poziția pe care o ocupă fiecare dintre noi, dincolo de tipul de organizație în care lucrăm, oamenii lucrează împreună cu alți oameni.

A vă acorda timpul necesar pentru a vă dezvolta abilitățile „soft", poate contribui la un job mai eficient, mai armonios, mai productiv, precum și la satisfacția dumneavoastră profesională, per ansamblu.

Ioana-Corina Marcu - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp