Educatie parinti
Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
Multi părinţi se împotrivesc sa-şi lase copiii să stea dezbrăcaţi în timp ce se joacă sau când dorm. Când explică acest lucru copiilor, de multe ori folosesc pseudo-argumente precum: "ai putea să te raceşti". În plus, părinţii transferă disconfortul legat de nuditate
continuareConsilierea si orientarea scolar-profesionala incepe devreme si nu se termina niciodata! Debutul are loc in copilarie, atunci cand copilul incepe sa dezvolte preferinte si interese pentru anumite jocuri sau activitati. Si cu cat oportunitatile de a experimenta sunt mai numeroase si mai diferite
continuareIntr-o familie normala exista o distribuire a responsabilitatilor in cadrul acesteia, fiecare parinte isi exercita rolul parental in mod specific. Pe langa slujbe fiecare din ei isi asuma acasa anumite sarcini legate de ingrijirea si cresterea copiilor reusind sa se completeze unul pe celalalt.
continuareUn divort este o hotarare grea. Este o schimbare importanta. Este un subiect delicat. Este o perioada dificila. De cele mai multe ori lucrurile scapa de sub control, incet, incet, fara sa le observe nimeni. Apoi cand cineva le observa, este prea tarziu. Nu ne dam seama cand am ajuns aici si unde au plecat toate: iubirea, dorinta, placerea, prietenia, respectul
continuareEste normal ca uneori un copil sa se simta anxios sau nesigur atunci cand este separat de parintii sai sau de persoanele care il ingrijesc. De obicei acesta anxietate dispare, pe masura ce copilul creste si incepe sa isi dezvolte contactele sociale, iar acest lucru se produce de obicei odata cu intrarea la gradinita.
continuareSe stie ca mediul familial are un impact hotarator asupra formarii personalitatii individului. De multe ori, problemele de azi isi gasesc rezolvarea in reevaluarea unor episoade din trecut, si abordarea lor dint-o alta perspectiva. De ce? Pentru ca tot ceea ce suntem azi, am invatat sa fim.
continuareCand apare un copil pe lume parintii sunt fericiti, mandri pentru ca el, copilul va reprezenta valoarea suprema pentru ei si chiar sensul existentei lor. Cand cei doi parteneri au o relatie functionala si au bun nivel al stimei de sine vor creste de asemenea un copil cu o buna stima de sine, usor adaptabil pentru ca iubirea lor va hrani stima de sine a copilului lor.
continuareDe ce sa apelam la psiholog atunci cand ne confruntam cu comportamente dificile la copilul nostru? Uneori comportamentele copiilor sunt neadecvate si parintele poate simti ca nu mai reuseste sa le faca fata. Poate fi vorba de un comportament agresiv, comportament opozitionist, de sfidare, de noncomplianta.
continuareJocul origineaza in relatia timpurie cu copilul a mamei care ingrijeste. Deseori este vorba despre jocuri caracterizate prin sunete, mutrite si verbalizari care stau la baza unor profunde schimbari comunicative, insotit de un schimb reciproc de stari afective si emotii. Proiectiile copilului sunt receptate, metabolizate si transformate de reveria mamei. Aceste relatii primare constituie solul din care rasar atat povestile cat si jocul.
continuareAtelierul de dezvoltare personală pentru copii "Gimnastica minţii" foloseşte valenţele educaţionale ale jocului, activitatea de bază a copilului şi cel mai valoros context de dezvoltare. "Gimnastica minţii" nu se doreşte a fi o activitate suplimentară pentru creşterea performanţelor şcolare, ci o experienţă de dezvoltare a personalităţii...
continuareCa sa intelegem mai bine fenomenul care are repercursiuni asupra copiilor trebuie sa intelegem notiunea de divort si ce implicatii are ea. Divortul reprezinta desfacerea pe cale legala a unei casatorii, asta din punct de vedere legal. Exista nenumarate motive de divort mai ales in ultimii 20 de ani, indiferent de motiv ceea ce ii afecteaza pe copiii este modul in care actioneaza parintii acestuia
continuarePietre de hotar in dezvoltarea copilului. (0 luni - 1 an) Cand cerem ajutorul? Fiecare copil este unic si nu exista un pattern universal de dezvoltare. Cu toate acestea specialistii sunt de acord asupra asa numitelor "pietre de hotar" ale fiecarei etape din dezvoltarea bebelusului. Perioada de nou nascut si sugar este cuprinsa intre 0 luni si 1 an.
continuareSchimba ceva din reactia pe care o ai fata de copilul tau, cand lucrurile nu merg bine: fa ceva diferit, fata de modul in care reactionai inainte. Poti schimba totul sau doar vechiul tipar de gandire. Daca consideri ca esti prea emotionat/a sau suparat/a si nu poti gandi limpede, spune...
continuareAcum este timpul să ne examinăm un pic mai mult trecutul si sa ne uitam la cateva credinte care ne-au condus aici. Unii cred ca aceasta curatire este foarte dureroasa, dar nu trebuie sa fie asa. Inainte de toate putem sa ne uităm sa vedem ce este acolo de curatit. Daca vrei sa faci curatenie ca lumea, intr-o încapere, vei lua si analiza fiecare lucrusor din acea încapere.
continuarePentru cei mai multi copii, animalutele de casa sunt mai mult decit animale pe care le detine familia lor - sunt membri ai familiei si cei mai buni prieteni. Din nefericire, bucuria de a avea un animalut merge mina in mina cu durerea de a-l pierde, fie din cauza batrinetii, unei boli sau a unui accident.
continuareUneori, ca adulti, ne este dificil sa ne dam seama de diferentele care exista intre felul nostru de a percepe si intelege realitatea si felul in care o face un copil. Va rog in continuare sa reflectati un pic la ce inseamna a fi copil si cat de coplesitor poate fi uneori a fi expus atator feluri de informatie noua, fara a avea prea multa experienta in a invata.
continuareEnurezis reprezinta termenul medical pentru udatul patului in timpul somnului. Udatul patului este foarte intilnit la copii si frecvent reprezinta doar un stadiu in dezvoltarea lor. Conditia este mai frecventa in rindul baieteilor decit la fetite. De multe ori enurezisul este legat de o tulburare a somnului.
continuareCand trebuie sa incepeti sa invatati copilul la olita? Nu incepeti acest proces de invatare decit in momentul cind copilul este pregatit si cind dumneavoastra aveti timpul si energia necesare pentru a incuraja copilul zilnic. Semnele care arata ca copilul dumneavoastra este pregatit...
continuareAbuzul sexual la copii este dureros. Persoane pe care cindva le credeati fara reprosuri - profesori, antrenori, baby sitter si rude apropiate - au fost de nenumarate ori pe prima pagina a ziarelor pentru abuzul copiilor. Chiar si parintii sunt frecvent implicati in astfel de intimplari. Cind este vorba de copilul dumneavoastra nu aveti incredere oarba in nimeni.
continuarePeste 60% dintre copiii intre varsta de 3 si 7 ani au cel putin unul dintre acesti prieteni. Se credea candva ca vor disparea pana la varsta de 5 ani, dar studiile au aratat ca nu este adevarat. Copiii de 7 ani si 8 ani pot avea prieteni imaginari. Aceste personaje frecvent complexe servesc de obicei unui scop in viata copilului. Baieteii si fetitele au in procente egale astfel de prieteni.
continuareDaca sunteti un parinte foarte permisiv, copiii mint. Daca sunteti foarte rigid si strict, copiii mint. Parintii se pot intreba: "De ce ar minti un copil intr-un mediu permisiv daca ii dam totul si il lasam sa faca ce vrea el?" Uneori copiii mint pentru ca li s-a dat prea multa libertate. Minciuna poate continua si pentru a acoperi alte minciuni din trecut.
continuareIn functie de virsta copilului, televizorul poate fi benefic asupra dezvoltarii cognitive, in circumstantele corecte. Medicii pediatri nu recomanda vizionarea televizorului pentru copiii sub 2 ani si nu mai mult de 2 ore pe zi pentru cei peste 2 ani. Aceasta vizionare trebuie sa fie educationala si nonviolenta, sub supravegherea unui parinte sau adult
continuareFricile sunt o parte naturala din copilarie, desi pot fi frustrante pentru copii si parinti. In timp ce noile frici pot parea pentru parinti ca o regresie, acestea sunt de fapt un semn a cunoasterii lumii din jur. Copiii mici nu stiu ca lucrurile exista chiar daca nu le pot vedea, creierul lor nu este indeajuns de dezvoltat pentru a le fi frica de intuneric.
continuareToti copiii pling, dar lacrimile reprezinta de obicei un mod de avertizare. Cind nimic din ceea ce faceti nu calmeaza copilul, va puteti simti anxiosi. Va ginditi ca poate ceva nu este in regula cu copilul. Este important sa nu va pierdeti controlul. Trebuie sa ramineti calmi si sa ascultati cind copilul plinge.
continuareDesi nu puteti sa faceti copiii sa doarma cind vreti dumneavoastra, exista citeva strategii care va pot ajuta sa convingeti copiii sa adoarma repede si sa ramina adormiti pe perioada noptii. Implementarea unor strategii bune de a dormi si a unor obiceiuri sanatoase ale somnului nu sunt bune doar pentru copilul mic, dar si pentru viitorul adult.
continuareIn acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.
O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.
Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.
Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.
Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.
Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.
Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.
Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.
Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă