Consilierea vocationala?! De ce avem nevoie de ea?
Consilierea si orientarea scolar-profesionala incepe devreme si nu se termina niciodata!
Debutul are loc in copilarie, atunci cand copilul incepe sa dezvolte preferinte si interese pentru anumite jocuri sau activitati. Si cu cat oportunitatile de a experimenta sunt mai numeroase si mai diferite, cu atat vor creste sansele de cunoastere si dezvoltare a unor aptitudini speciale si generale, care-i pot asigura performanta intr-un anumit domeniu (ex.: un sport de performanta, diferite ramuri ale artelor plastice, arta actoriceasca, cantatul la un instrument, etc.
O categorie aparte o reprezinta in acest cadru, copiii supradotati, insa asupra acestui subiect voi reveni. Este necesar un singur semnal de alarma pentru moment: orice copil supradotat nedescoperit la timp si neimplicat intr-un program de dezvoltare a abilitatilor pe care le detine, ramane in anonimat si risca sa nu performeze niciodata intr-un domeniu pentru care a fost inzestrat cu aptitudini speciale; si chiar mai mult de atat, precocitatea si inteligenta peste medie ii pot dezvolta o serie de complexe si frustrari, datorita etichetarilor si marginalizarii venite din partea majoritatii, care este diferita de el.
Este adevarat ca in timp, interesele si abilitatile copilului pentru un anumit domeniu se pot modifica in functie de influentele mediului si de ritmul sau propriu de dezvoltare, insa parintii in primul rand si apoi si diferitele forme educationale pe care le urmeaza, au responsabilitatea de a-i oferii cat mai multe alternative de cunoastere si informare, care sa-i capteze atentia, sa-i starneasca interesul si sa-i stimuleze invatarea.
Consilierea si orientarea scolar-profesionala se continua in anii de scoala prin alegerea unei orientari scolare. Aceasta optiune trebuie sa fie rezultatul deciziei copilului (nu un cumul al convingerilor parintilor cu privire la viitorul sigur din punct de vedere profesional al acestuia). In situatia in care copilul nu are suficient discernamant, i se va suplini incapacitatea de decizie de catre familie/apartinatori/scoala dupa caz, insa hotararea trebuie luata prin aprecierea corecta si obiectiva a realitatii.
Consilierea si orientarea scolar-profesionala se intensifica odata cu sfarsitul si inceputul ciclurilor de invatamant. Astfel, dupa terminarea gimnaziului, elevul alege un anumit profil de invatamant, in acord cu interesele si aptitudinile proprii; aceasta optiune potrivita ii va oferii nemijlocit, oportunitatile necesare pentru urmatorul nivel de dezvoltare. De retinut este si faptul ca pasiunile lui pentru anumite tipuri de activitate, ii pot defini formarea vocatiei profesionale, jucand mai tarziu un rol decizional in alegerea profesiei.
Consilierea evolueaza de la statutul de orientare scolara la statutul de orientare profesionala odata cu iesirea dintr-o forma de educatie si incadrarea intr-un loc de munca. Si atunci cand traseul educational este pregatit din timp, surprizele inerente tind sa devina nesemnificative, pentru ca un tanar educat, informat si pregatit va fi intotdeauna apt sa ocupe un loc de munca care sa-l reprezinte si care sa ii ofere satisfactii si reusite profesionale.
De la acest nivel, demersul profesional ulterior se traduce printr-o perfectionare continua, care va dura toata viata. Acesta este unul dintre secretele unei cariere de succes!
Consilierea se impune ca necesitate mai ales atunci cand ne confruntam cu o situatie de criza. In particular, incapacitatea de a lua decizia corecta privind viitorul profesional, creeaza o serie de dificultati si poate genera o multime de probleme.
Daca esti parinte si esti nesigur cu privire la viitorul profesional al copilului tau, ajuta-l sa ia decizia corecta, oferindu-i altenativa de a-si cunoaste calitatile, abilitatile si aptitudinile cu care este inzestrat, printr-o evaluare vocationala obiectiva si o consiliere psiho-educationala realista. Beneficierea de un astfel de sprijin este definitorie atat pentru fericirea copilului (care va fi capabil sa-si urmeze „chemarea” si sa-si castige existenta facand ceea ce-i place), cat si pentru satisfactia parintelui (cu privire la reusitele profesionale ale copilului). Cu cat copilului ii vor fi descoperite mai devreme calitatile, abilitatile, aptitudinile, motivatiile si interesele, precum si capacitatile de a performa intr-un anumit domeniu, cu atat mai mult ii vor creste sansele de reusita in cariera.
Stim cu totii ca oamenii care isi desfasoara activitatea intr-o zona ocupationala similara propriilor interese si aptitudini sunt mult mai fericiti si mai satisfacuti, deoarece ei isi castiga existenta, practicand cu pasiune ceea ce le place.
Daca startul profesional este gresit sau nerealist, posibilitatea reconversiei profesionale nu este imposibila, insa performantele nu mai pot fi realizate intotdeauna la un nivel superior si costurile sunt semnificative.
Un caz concret il reprezinta elevul inzestrat sa devina inginer constructor, dar care urmeaza un profil umanist in scopul de a profesa avocatura. Aceasta alegere este din start gresita, iar optiunea profesionala nu-i va oferi sansa de a-si atinge potentialul maxim de care este capabil.
Un alt caz il reprezinta adultul de 38 de ani, care constata ca nu isi mai gaseste un loc de munca potrivit pregatirii sale profesionale si se decide sa urmeze o alta forma superioara de invatamant, diferita ca profil si orientare de ceea ce a practicat pana in prezent. Aceasta optiune necesita asumarea cu responsabilitate a unei schimbari definitorii, care va implica multe costuri (de exemplu costuri de timp; timpul va fi limitat, deoarece statul actual, la 38 de ani, nu este doar de student, ci si de adult care trebuie sa desfasoare si alte activitati generatoare de venituri financiare, atat de necesare pentru asigurarea existentei proprii si poate si a familiei, si implicit a noii forme de invatamant).
Consilerea psiho-educationala poate juca un rol definitoriu in viata ta, indiferent de varsta pe care o ai, insa este de preferat sa actionezi din timp in favoarea ta si sa iei un start bun pentru a beneficia toata viata de avantajele oferite de o optiune profesionala corecta, realista.
Alte articole:
- Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim
- Un copil inteligent emotional
- Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului
- Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 1
- Temperamentul si personalitatea copilului
- Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient
- Sfaturi pentru parintii cu copii timizi
- Tipurile de personaltate ale unui copil dupa Myers-Briggs
- Personalitatea primului nascut
- Dezvoltarea intelectuala a copilului
- Cum afecteaza ordinea la nastere personalitatea unui copil
- Sfaturi pentru parintii cu al doilea copil
- Sfaturi pentru parintii cu trei sau mai multi copii, cresterea celui mai mic
- Rivalitatea intre frati
- Cum te porti cu copilul furios?
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă