Educatie parinti
Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
Problema abuzului sexual la copii este foarte veche, primele referiri științifice făcându-se la începutul anilor 1960. Unul din șase copii sunt abuzați sexual, iar 75% dintre aceștia nu spun. Mărturisirea abuzului sexual suferit este dificilă din multe puncte de vedere, copiii fiind mituiți sau amenințați de către abuzator.
continuareNu de puține ori auzim în jurul nostru părinți care spun că nu-și doresc decât un copil pentru că ei știu cât de dureros a fost pentru ei atunci când au mai apărut frați sau surori. Copilul unic, învățat să fie în centrul atenției, venirea pe lume a unui frate poate fi catalogată ca un act de trădare și abandon din partea părinților.
continuareDivorțul părinților, deci dezmembrarea unei familii, a unei baze de atașament, este una din cele mai puternice traume prin care poate trece un copil. Pur și simplu se spulberă un vis din care copilul se hrănea, respira. Dincolo de eticheta de copil de părinți divorțați, și cei care au trecut prin epoca comunistă știu despre ce vorbesc, va trebui să-și creeze noi mecanisme de adaptare, de supraviețuire
continuareAșa cum știm, de mii de ani, femeia a fost mai mereu cea care trebuie să se sacrifice: pentru soț, pentru copii, pentru familie. S-a transmis transgenerațional mesajul că femeia nu trebuie să se pună niciodată pe primul loc pentru că: nu e suficient de bună, nu e suficient de deșteaptă, copiii sunt cei mai importanți, nu merită
continuareFrica este o stare emoțională creată de mintea noastră, o plăsmuire, o creație a ei. Ca să o dizolvi și să o transformi în putere, tot cu ajutorul minții vei reuși să găsești soluții. Stă în puterea ta să te eliberezi de ea! Această poveste este despre frică și modalitatea de a te elibera de ea. Sper să vă placă și să vă ajute. Vă îmbrățișez cu drag!
continuareViața oamenilor este o narațiune continuă, cu ei cuprinși în ea, la a cărei creație își aduc din plin contribuția. Acest scenariu cuprinde neapărat si odraslele lor. Fiecare femeie vrea sa aiba pe cineva asemenea ei si fiecare barbat vrea pe cineva asemenea lui. Multor oameni li s-a împlinit această dorință.
continuareAdolescența este perioada de tranziție dintre copilarie și maturitate, este perioada curiozității și a explorării sexuale, a aflării identității de sex -rol. Adolescenta este precum un pod pe care ei îl vor traversa, podul de la copilărie către perioada de adult
continuareCopiii intră în sistemul formal de învățământ, cum e grădinița sau școala, cu așteptări mari, referitoare la oportunitățile pe care acest cadru le oferă pentru dezvoltarea lor personală, pentru învățarea lucrurilor noi și interesante, pentru legarea prieteniilor, socializare și maturizare.
continuareÎncredere, acceptarea propriei persoane, înțelegere pentru și cu cei din jur, perseverență, organizare - toate acestea sunt aspecte pe care, ca părinte, cu siguranță ți-ai dori să le vezi la copilul tău. De fapt, aceste trăsături sunt obiceiuri mentale sănătoase (tendințe de a gândi într-un anumit mod ), pe care copilul, ajutat de adulții din viața lui, și le poate dezvolta
continuareCopiii manifestă o serie de comportamente prin intermediul cărora putem sesiza că au o problemă. Ei nu îşi pot exprima sentimentele cum o fac adulţii.
continuareDe ce copiii sunt mai creativi? Simplu! Ei își asumă riscul de a inventa, de a fi originali, pentru că nu au frica de greșeală, de a fi judecați, de a se face de râs
continuarePe masura ce creste, copilul intampina diverse provocari, in functie de etapa de dezvoltare: acumularea de cunostinte, formarea de deprinderi, dezvoltarea unor noi tipuri de relatii, etc. Toate aceste provocari, pot aduce cu ele diverse dificultati, framantari, conflicte interioare.
continuareEmoţia este un răspuns multifaţetat al individului într-o situaţie relevantă pentru scopurile sale. (Vrasti, R 2015 ) Rolul emoţiilor este de a indica persoanei să îşi direcţioneze atenţia către ceea ce este important şi să îşi ghideze comportamentul în acord cu scopurile/nevoile sale.
continuareCopilul trist sau nefericit poate indica un parinte dificil. Iti este tot mai dificil ca parinte sa il faci pe copilul tau sa te asculte, sa iti urmeze indicatiile sau sa respecte un program ordonat!? In special asta la scolari si cei ce intra in adolescenta! Atunci e un indiciu pentru tine, parintele, ca e nevoie sa creezi reguli noi, mai flexibile adaptate noilor nevoi aparute (mai ales daca sunt mai multi copii in familie ) sau sa schimbi pur si simplu aceste reguli. E nevoie sa inveti mai mult din tehnica negocierii in loc de a conditiona
continuareFericirea este nu numai o stare de moment pe care o resimtim la nivel emotional in preajma unui eveniment aniversar, de exemplu sau a unei reusite legate de scoala, examen sau achizitionarea unui bun material... Fericirea se construieste, se constituie ca o investitie.
continuareCopiii nosti, sunt parca mai curiosi si mai a toate-stiutori decat oricand altcandva ! In calitate de adulti suntem tentati sa credem ca noi, stim mai multe si putem sa facem multe lucruri diferit fata de felul in care l-au facut parintii nostri; traim cu convingerea ca suntem mai rabdatori, mai deschisi, mai prezenti si mai capabili sa educam BINE un copil
continuareDacă tulburările afective au la bază internalizarea, tulburarea de conduită este un comportament de externalizare care presupune reacții agresive de intimidare fizică și verbală și încălcare persistentă a normelor sociale sau ale drepturilor celorlalți. În mod normal, agresivitatea ajunge la apogeu
continuareNucleul dur al comportamentului este format din instincte, comportamente complexe înnăscute care stau la baza motivațiilor vitale biologice și sunt organizate pentru a satisface nevoi esențiale care au legătură cu supraviețuirea.
continuareNevoia psihologică esențială în supraviețuirea nou-născutului este aceea de atașament - protecție și ajutor. Acesta reprezintă conexiunea emoțională dintre două persoane care permite ca atunci când una este vulnerabilă, cealaltă să fie persoană de suport.
continuareCând mergeți la cumpărături, nu preluați o atitudine sobră, fiți joviali, în orice activitate, asta aduce atmosfera pozitivă în familie! Nu adresați copilului întrebări închise când este nervos, supărat, retras, nu încercați să fiți Autoritar/Șef atunci când vorbiți cu el, povestiți dintr-o postură de la egal la egal, așezați-vă la nivelului lui, priviți copilul în ochii, încurajați-l să se deschidă
continuareIdeea de a introduce animale în intervențiile pentru tratarea simtomelor din spectrul autist vine din domeniul multidisciplinar numit anthrozoologie, sau interacțiunea om-animal. Acest domeniu studiază relația mutuală dintre oameni și animale și modul în care aceste interacțiuni pot afecta starea de bine și/sau sănătatea fiziologică și psihologică a celor doi - efectele apar nu doar la om, dar și la animal, de aceea relația este una diadică
continuareÎmi aduc aminte cu drag clipele de bucurie pe care le petreceam in preajma bunicii când ne citea poveşti sau ne povestea întâmplări din viaţa ei. Bucuria aceasta am împărtăşit-o şi am experimentat-o cu copilul meu. Îmi era drag în fiecare seară să îl văd punându-şi pijămăluţele şi aşezâdu-se frumos cu capul pe perna, aşteptând cuminte să iau cartea cu pagini frumos colorate şi să-i citesc basmul preferat.
continuareImaginează-ţi că cineva îţi spune în permanenţă, la fiecare pas, ce să faci sau ce să nu faci, ce să spui sau să nu spui, cu ce să te îmbraci, ce să mănânci şi ce nu, şi tot aşa. Probabil într-o astfel de situaţie te înfurii şi devii agresiv, cel puţin verbal sau, deşi te deranjează, nu spui nimic. Aceleaşi lucruri simte şi copilul tău, numai că el nu ştie cum să se apere şi în felul acesta nu învaţă autocontrolul.
continuareNoţiunea de pedeapsa a căpătat conotaţii diferite de-a lungul timpului: de la bătaia ruptă din rai la absenţa oricărei forme de coerciţie. Întrebarea care se pune este: când trebuie să reacţionăm la "greşeala unui copil şi când, nu?
continuareUnde se termină libertatea lui şi unde începe controlul tău? Un copil fără libertate, ţinut din scurt, va deveni fie sumisiv, fie revoltat atunci când va avea prilejul şi forţa necesară ca să o facă (de exemplu, în adolescenţă ). În acelaşi timp, un mediu lipsit de reguli, îl va transforma pe copil într-un "monstruleţ răsfăţat" care îi va teroriza pe cei din jur. Deci, ambele variante, duse la extrem, sunt nocive. O altă variantă, este aceea a hiperprotecţiei cu scopul de a-l feri de oameni răi şi răutăţi.
continuareIn acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.
O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.
Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.
Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.
Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.
Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.
Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.
Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.
Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă