Teste psihologice
Personalitate
Cariera
Cuplu si sex
Parinti
Psihoterapie
Probleme psihice
PsihoUtil
Evenimente
Cum sa recunoasteti abuzul sexual la copii
Autor:
Dr. Simona Stiuriuc
Abuzul sexual la copii este dureros. Persoane pe care cindva le credeati fara reprosuri - profesori, antrenori, baby sitter si rude apropiate - au fost de nenumarate ori pe prima pagina a ziarelor pentru abuzul copiilor. Chiar si parintii sunt frecvent implicati in astfel de intimplari. Cind este vorba de copilul dumneavoastra nu aveti incredere oarba in nimeni. Mentineti comunicarea deschisa cu copilul, ascultati-l si urmariti aceste semne de alarma.
Semne ale abuzului sexual:
Fiti atenti la postura copilului. Daca acesta prezinta brusc o durere sau dificultate cind se aseaza sau merge, vorbiti cu el. Verificati vinataile pe corpul lui dar fiti atenti ca se va lupta cu dumneavoastra pentru a nu fi dezbracat. Violatorii ii ameninta ca le vor face rau lor si familiei sau animalelor domestice iar copilul poate fi speriat.
Cautati comportamente de adult. Frecare sexuala brusca in jurul zonelor genital, folosirea de cuvinte sexuale sau adulte, flirt. Nu ii pedepsiti sau certati pentru acestea - dumneavoastra vreti ca ei sa va povesteasca despre ce se intimpla. Copiii mici, sub 12 ani sau chiar mai mari nu se comporta astfel numai daca sunt invatati.
Urmariti timiditatea si frica dezvoltate brusc. Refuzul brusc de a se schimba in fata altor persoane sau la sala de gimnastica este comun. La fel sunt si cosmarurile, udatul patului si insomniile. Cind aceste semne devin un model de viata, reprezinta de obicei un simptom.
Cunoasteti obiceiurile copilului. Maninca brusc mai mult sau mai putin? Vrea sa fie singur mai mult timp sau nu vrea sa ramina singur deloc? Ii este frica sa mearga in locuri in care altadata se distra? Vorbesc despre asta sau incearca sa fuga? Gradinitele, scoala, prietenii de familie si rudele, la biserica, toate par a fi locuri sigure dar aici sunt copiii cel mai frecvent abuzati.
Pentru copiii mai mari, sarcina sau contractarea unei boli cu transmitere sexuala poate sa nu reprezinte promiscuitate. Poate fi abuz sexual. Vorbiti cu copilul si aflati informatiile cu blindete.
Vorbiti cu alte persoane - discret. Cunoasteti profesorii copilului, dirigintele este foarte important pentru siguranta copilului. Daca observati semne de alarma intrebati pe cei din jurul copilului daca au observant un comportament neobisnuit. Fiti atenti la reactiile lor cit si la cuvinte.
Ascultati-va copilul. Daca acesta va vorbeste despre acte sexuale, credeti-l. Indiciile sunt foarte clare ca nu este ceva inventat de copil. Copiii nu au astfel de cunostinte daca ceva nu se intimpla. Amintiti-va ce risc isi asuma spunindu-va si luati aminte.
Actionati daca sunteti suspicios. Lasati comunicarea deschisa. Scrieti ceea ce ati observant si ce va spus copilul. Duceti copilul la doctor si explicati acestuia - in privat - pentru ce vreti sa fie copilul examinat. Vorbiti cu cei ce au grija de copil la scoala sau gradinita.
Nu confundati stilul de viata "emo" cu simptomele abuzului sexual! Emo este un concept emotional sau al extra-sensibilitatii. Sunt alti copii care adopta doar stilul vestimentar "emo" si unii care manifesta intradevar semnele abuzului. Unele semne frecvent considerate de catre parinti ca fiind o faza pot fi identificate corect cu ajutorul unui medic profesionist.
Fiti foarte atenti la urmatoarele:
- interes neobisnuit fata sau pentru evitarea lucrurilor de natura sexuala
- probleme ale somnului sau izolarea fata de prieteni sau familie
- comportament seductiv
- acuze despre corpul lor ca ar fi murdar sau distrus, sau frica ca este ceva in neregula cu ei in zona genitala
- refuzul de a merge la scoala
- delincventa sau problemele de conduita
- secretismul
- aspecte ale molestarii sexuale in fantezii, jocuri sau desene
- agresivitatea neobisnuita
- abandonul domiciliului
- comportament suicidal sau taiere.
Este important sa va amintiti ca adultii care victimizeaza copiii folosesc intotdeauna manipularea si intimidarea pentru a controla situatia. Frica, violenta sau amenintarea fata de familie sunt modurile prin care acestia isi pot pastra anonimatul.
Parintii isi pot pregati copiii si diminua riscul de abuz sexual prin: - explicarea copilului ca nimeni nu are voie sa il atinga sau sa faca lucruri prin care sa se simta ciudat
- nimeni nu trebuie sa ii atinga sau sa le sarute partile intime
- spuneti copiilor sa fie curajosi si sa spuna NU acelei persoane, apoi sa spuna unui adult sau parinte imediat
- invatati copiii ca respectul nu inseamna supunere oarba adultilor
- invatati copiii cind este OK sa sfideze un profesor, preot sau babysitter.
Cum sa preveniti abuzul sexual la copii: Majoritatea victimelor sunt abuzate sexual de catre un membru al familiei. Aproximativ acelasi procent de abuzuri sexuale au loc in afara familiei de catre cineva pe care victima il cunoaste sau are incredere.
Invatati cum sa preveniti abuzul sexual la copiii urmarind citeva sfaturi:
Invatati semnele abuzului sexual la copil. Frecvent, copiii sunt mult prea rusinati pentru a vorbi despre asta, astfel este important sa recunoasteti aceste semne. Unele dintre semne cuprind roseata, tumefierea sau iritatiile in zonele genitale cit si infectiile tractului urinar. Alte semne fizice sunt anxietatea, acuzele de crampe stomacale frecvente sau cefaleea. Exista semne psihologice si emotionale deasemeni incluzind izolarea sociala, depresia si furia inexplicabila. Este important sa stiti ca exista momente cind abuzul sexual este prezent dar nu sunt si semne de alarma.
Pentru a preveni abuzul sexual minimalizati oportunitatea. Eliminati sau reduceti numarul de adult - copil, 1:1 situatii, chiar daca adultul este cineva pe care-l cunoasteti. Frecvent persoanele care abuzeaza copii actioneaza si arata ca cei normali pentru a avea acces la copii.
Vorbiti deschis cu copilul. Lasati cai de comunicare deschise astfel incit acestuia sa nu ii fie frica sau rusine sa vina la dumneavoastra cind are probleme.
Invatati copiii despre corpurile lor. Sa stie ce este rau sau impotriva regulilor pentru adulti sa ii atinga si sa actioneze in moduri sexuale fata de ei. Explicati-le ce parti ale copului lor nu trebuie niciodata atinse decit daca este de catre un doctor cind parintii sunt prezenti.
Daca un copil se simte inconfortabil sau anxios in preajma unui adult, intrebati-l de ce. Daca la televizor apare o stire sau emisiune despre abuz sexual, viol sau alta deviere sexuala folositi acest moment pentru a discuta cu copilul.
Daca copilul va spune ca a experimentat abuzul sexual, credeti-l. Nu va indoiti niciodata de copil. Aveti incredere in instinctele dumneavoastra. Multumiti copilului pentru increderea in dumneavoastra si convingeti-l ca nu a facut nimic gresit. Explicati copilului ca trebuie sa raportati si asigurati-l ca totul va fi bine.
Raportati suspectarea unui abuz sexual autoritatilor si Agentiei de Protectie a Copilului. Cautati ajutor profesional imediat pentru copil, incluzind examen medical si consiliere psihologica daca copilul este indeajuns de mare pentru a discuta abuzul.
De ce nu spun copiii parintilor despre abuzul sexual ? - sunt prea mici pentru a spune ce li s-a intimplat in cuvinte
- au fost amenintati sau pacaliti de catre abuzatori pentru a pastra secretul
- frica ca vor fi luati de linga familie
- le este frica ca nimeni nu ii va crede
- abuzatorul le promite cadouri pentru a pastra secretul
- dau vina pe ei insesi sau cred ca pedofilul este o pedeapsa pentru ca au fost obraznici
- le este prea rusine sau jena sa spuna ce li s-a intimplat
- le este frica de a avea probleme sau de a crea probleme parintilor.
Profilul unui pedofil: Pedofilii provin din toate mediile sociale si nu discrimineaza in functie de rasa, sex, clasa sociala sau virsta cind vine vorba de a abuza sexual copiii. Parintii isi imagineaza de obicei pedofilii ca fiind niste oameni batrini si uriti imbracati in treninguri, care se ascund pe dupa tufisuri in intunericul noptii, asteptind momentul bun sa rapeasca sau sa molesteze copiii. Totusi, acesti indivizi provin din toate mediile sociale. Exista un mit larg raspindit ca pedofilii sunt straini de victimele sale dar statisticele abuzurilor sexuale confirma ca 90% dintre victime isi cunosc abuzatorii. Copiii sunt frecvent abuzati de membrii familiei si de prietenii apropiati cum sunt bunicii, tatii, fratii, unchii, verisorii, prietenii mamelor singure, bonele, etc.
Caracteristicele si indicatorii comportamentali ale unui pedofil cuprind:
- de obicei sunt barbati adulti dar si unele femei pot abuza sexual copiii
- acestia frecvent se victimizeaza
- cauta copii de virsta la care au fost ei insisi victimizati
- de obicei casatoriti si lucreaza din greu
- angajati intr-o gama larga de ocupatii
- de obicei bine legati si respectati ca membri ai comunitatii
- frecvent bine educati si persoane care merg regulat la biserica
- se inteleg mai bine cu copiii decit cu adultii
- unii prefer baietii, altii fetele
- prefera un anumit grup de virsta pentru copii
- colecteaza fotografii ale victimelor imbracate frumos, goale sau in pozitii sexuale
- colecteaza pornografie adulta - copil
- merg regulat la evenimente sociale cu copii
- cauta sa diminue inhibitiile potentialelor victime
- se ofera voluntari in organizatiile de copii
- antreneaza sporturi pentru copii
- frecventeaza cinematografele, locurile de joaca sau mall-urile
- ofera servicii de bona
- participa la jocuri pe internet cu copiii
- se imprietenesc cu parintii copiilor mai ales cu mamele singure
- cauta servicii unde copiii sunt accesibili
- se alatura retelelor de socializare de pe internet
- devin parinti sociali.
Semne ale abuzului sexual:
Fiti atenti la postura copilului. Daca acesta prezinta brusc o durere sau dificultate cind se aseaza sau merge, vorbiti cu el. Verificati vinataile pe corpul lui dar fiti atenti ca se va lupta cu dumneavoastra pentru a nu fi dezbracat. Violatorii ii ameninta ca le vor face rau lor si familiei sau animalelor domestice iar copilul poate fi speriat.
Cautati comportamente de adult. Frecare sexuala brusca in jurul zonelor genital, folosirea de cuvinte sexuale sau adulte, flirt. Nu ii pedepsiti sau certati pentru acestea - dumneavoastra vreti ca ei sa va povesteasca despre ce se intimpla. Copiii mici, sub 12 ani sau chiar mai mari nu se comporta astfel numai daca sunt invatati.
Urmariti timiditatea si frica dezvoltate brusc. Refuzul brusc de a se schimba in fata altor persoane sau la sala de gimnastica este comun. La fel sunt si cosmarurile, udatul patului si insomniile. Cind aceste semne devin un model de viata, reprezinta de obicei un simptom.
Cunoasteti obiceiurile copilului. Maninca brusc mai mult sau mai putin? Vrea sa fie singur mai mult timp sau nu vrea sa ramina singur deloc? Ii este frica sa mearga in locuri in care altadata se distra? Vorbesc despre asta sau incearca sa fuga? Gradinitele, scoala, prietenii de familie si rudele, la biserica, toate par a fi locuri sigure dar aici sunt copiii cel mai frecvent abuzati.
Pentru copiii mai mari, sarcina sau contractarea unei boli cu transmitere sexuala poate sa nu reprezinte promiscuitate. Poate fi abuz sexual. Vorbiti cu copilul si aflati informatiile cu blindete.
Vorbiti cu alte persoane - discret. Cunoasteti profesorii copilului, dirigintele este foarte important pentru siguranta copilului. Daca observati semne de alarma intrebati pe cei din jurul copilului daca au observant un comportament neobisnuit. Fiti atenti la reactiile lor cit si la cuvinte.
Ascultati-va copilul. Daca acesta va vorbeste despre acte sexuale, credeti-l. Indiciile sunt foarte clare ca nu este ceva inventat de copil. Copiii nu au astfel de cunostinte daca ceva nu se intimpla. Amintiti-va ce risc isi asuma spunindu-va si luati aminte.
Actionati daca sunteti suspicios. Lasati comunicarea deschisa. Scrieti ceea ce ati observant si ce va spus copilul. Duceti copilul la doctor si explicati acestuia - in privat - pentru ce vreti sa fie copilul examinat. Vorbiti cu cei ce au grija de copil la scoala sau gradinita.
Nu confundati stilul de viata "emo" cu simptomele abuzului sexual! Emo este un concept emotional sau al extra-sensibilitatii. Sunt alti copii care adopta doar stilul vestimentar "emo" si unii care manifesta intradevar semnele abuzului. Unele semne frecvent considerate de catre parinti ca fiind o faza pot fi identificate corect cu ajutorul unui medic profesionist.
Fiti foarte atenti la urmatoarele:
- interes neobisnuit fata sau pentru evitarea lucrurilor de natura sexuala
- probleme ale somnului sau izolarea fata de prieteni sau familie
- comportament seductiv
- acuze despre corpul lor ca ar fi murdar sau distrus, sau frica ca este ceva in neregula cu ei in zona genitala
- refuzul de a merge la scoala
- delincventa sau problemele de conduita
- secretismul
- aspecte ale molestarii sexuale in fantezii, jocuri sau desene
- agresivitatea neobisnuita
- abandonul domiciliului
- comportament suicidal sau taiere.
Este important sa va amintiti ca adultii care victimizeaza copiii folosesc intotdeauna manipularea si intimidarea pentru a controla situatia. Frica, violenta sau amenintarea fata de familie sunt modurile prin care acestia isi pot pastra anonimatul.
Parintii isi pot pregati copiii si diminua riscul de abuz sexual prin: - explicarea copilului ca nimeni nu are voie sa il atinga sau sa faca lucruri prin care sa se simta ciudat
- nimeni nu trebuie sa ii atinga sau sa le sarute partile intime
- spuneti copiilor sa fie curajosi si sa spuna NU acelei persoane, apoi sa spuna unui adult sau parinte imediat
- invatati copiii ca respectul nu inseamna supunere oarba adultilor
- invatati copiii cind este OK sa sfideze un profesor, preot sau babysitter.
Cum sa preveniti abuzul sexual la copii: Majoritatea victimelor sunt abuzate sexual de catre un membru al familiei. Aproximativ acelasi procent de abuzuri sexuale au loc in afara familiei de catre cineva pe care victima il cunoaste sau are incredere.
Invatati cum sa preveniti abuzul sexual la copiii urmarind citeva sfaturi:
Invatati semnele abuzului sexual la copil. Frecvent, copiii sunt mult prea rusinati pentru a vorbi despre asta, astfel este important sa recunoasteti aceste semne. Unele dintre semne cuprind roseata, tumefierea sau iritatiile in zonele genitale cit si infectiile tractului urinar. Alte semne fizice sunt anxietatea, acuzele de crampe stomacale frecvente sau cefaleea. Exista semne psihologice si emotionale deasemeni incluzind izolarea sociala, depresia si furia inexplicabila. Este important sa stiti ca exista momente cind abuzul sexual este prezent dar nu sunt si semne de alarma.
Pentru a preveni abuzul sexual minimalizati oportunitatea. Eliminati sau reduceti numarul de adult - copil, 1:1 situatii, chiar daca adultul este cineva pe care-l cunoasteti. Frecvent persoanele care abuzeaza copii actioneaza si arata ca cei normali pentru a avea acces la copii.
Vorbiti deschis cu copilul. Lasati cai de comunicare deschise astfel incit acestuia sa nu ii fie frica sau rusine sa vina la dumneavoastra cind are probleme.
Invatati copiii despre corpurile lor. Sa stie ce este rau sau impotriva regulilor pentru adulti sa ii atinga si sa actioneze in moduri sexuale fata de ei. Explicati-le ce parti ale copului lor nu trebuie niciodata atinse decit daca este de catre un doctor cind parintii sunt prezenti.
Daca un copil se simte inconfortabil sau anxios in preajma unui adult, intrebati-l de ce. Daca la televizor apare o stire sau emisiune despre abuz sexual, viol sau alta deviere sexuala folositi acest moment pentru a discuta cu copilul.
Daca copilul va spune ca a experimentat abuzul sexual, credeti-l. Nu va indoiti niciodata de copil. Aveti incredere in instinctele dumneavoastra. Multumiti copilului pentru increderea in dumneavoastra si convingeti-l ca nu a facut nimic gresit. Explicati copilului ca trebuie sa raportati si asigurati-l ca totul va fi bine.
Raportati suspectarea unui abuz sexual autoritatilor si Agentiei de Protectie a Copilului. Cautati ajutor profesional imediat pentru copil, incluzind examen medical si consiliere psihologica daca copilul este indeajuns de mare pentru a discuta abuzul.
De ce nu spun copiii parintilor despre abuzul sexual ? - sunt prea mici pentru a spune ce li s-a intimplat in cuvinte
- au fost amenintati sau pacaliti de catre abuzatori pentru a pastra secretul
- frica ca vor fi luati de linga familie
- le este frica ca nimeni nu ii va crede
- abuzatorul le promite cadouri pentru a pastra secretul
- dau vina pe ei insesi sau cred ca pedofilul este o pedeapsa pentru ca au fost obraznici
- le este prea rusine sau jena sa spuna ce li s-a intimplat
- le este frica de a avea probleme sau de a crea probleme parintilor.
Profilul unui pedofil: Pedofilii provin din toate mediile sociale si nu discrimineaza in functie de rasa, sex, clasa sociala sau virsta cind vine vorba de a abuza sexual copiii. Parintii isi imagineaza de obicei pedofilii ca fiind niste oameni batrini si uriti imbracati in treninguri, care se ascund pe dupa tufisuri in intunericul noptii, asteptind momentul bun sa rapeasca sau sa molesteze copiii. Totusi, acesti indivizi provin din toate mediile sociale. Exista un mit larg raspindit ca pedofilii sunt straini de victimele sale dar statisticele abuzurilor sexuale confirma ca 90% dintre victime isi cunosc abuzatorii. Copiii sunt frecvent abuzati de membrii familiei si de prietenii apropiati cum sunt bunicii, tatii, fratii, unchii, verisorii, prietenii mamelor singure, bonele, etc.
Caracteristicele si indicatorii comportamentali ale unui pedofil cuprind:
- de obicei sunt barbati adulti dar si unele femei pot abuza sexual copiii
- acestia frecvent se victimizeaza
- cauta copii de virsta la care au fost ei insisi victimizati
- de obicei casatoriti si lucreaza din greu
- angajati intr-o gama larga de ocupatii
- de obicei bine legati si respectati ca membri ai comunitatii
- frecvent bine educati si persoane care merg regulat la biserica
- se inteleg mai bine cu copiii decit cu adultii
- unii prefer baietii, altii fetele
- prefera un anumit grup de virsta pentru copii
- colecteaza fotografii ale victimelor imbracate frumos, goale sau in pozitii sexuale
- colecteaza pornografie adulta - copil
- merg regulat la evenimente sociale cu copii
- cauta sa diminue inhibitiile potentialelor victime
- se ofera voluntari in organizatiile de copii
- antreneaza sporturi pentru copii
- frecventeaza cinematografele, locurile de joaca sau mall-urile
- ofera servicii de bona
- participa la jocuri pe internet cu copiii
- se imprietenesc cu parintii copiilor mai ales cu mamele singure
- cauta servicii unde copiii sunt accesibili
- se alatura retelelor de socializare de pe internet
- devin parinti sociali.
Alte articole:
- Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim
- Un copil inteligent emotional
- Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului
- Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 1
- Temperamentul si personalitatea copilului
- Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient
- Sfaturi pentru parintii cu copii timizi
- Tipurile de personaltate ale unui copil dupa Myers-Briggs
- Personalitatea primului nascut
- Dezvoltarea intelectuala a copilului
- Cum afecteaza ordinea la nastere personalitatea unui copil
- Sfaturi pentru parintii cu al doilea copil
- Sfaturi pentru parintii cu trei sau mai multi copii, cresterea celui mai mic
- Rivalitatea intre frati
- Cum te porti cu copilul furios?
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?
În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă