Pietre de hotar in dezvoltarea copilului (0 luni - 1 an). Cand si cui cerem ajutorul?

Pietre de hotar in dezvoltarea copilului (0 luni - 1 an). Cand si cui cerem ajutorul?

Pietre de hotar in dezvoltarea copilului. (0 luni – 1 an) Cand cerem ajutorul? Fiecare copil este unic si nu exista un pattern universal de dezvoltare. Cu toate acestea specialistii sunt de acord asupra asa numitelor “pietre de hotar” ale fiecarei etape din dezvoltarea bebelusului. Perioada de nou nascut si sugar este cuprinsa intre 0 luni si 1 an. In acest interval are loc o dezvoltare motorie rapida a copilului.

 

Spre varsta de 1 an apare si atasamentul fata de parinti. De asemenea incepe sa se dezvolte capacitatea de memorare si de invatare. Putem vorbi de “suspiciuni” daca dupa primul an de viata copilul nu are insusite urmatoarele abilitati:

-  1 luna nu reactioneaza la zgomote puternice (sonerie, aspirator)

- 2 luni nu apar elemente de lalalizare

- 4 luni nu apuca cu toata mana un obiect care i se ofera

- 5 luni nu isi recunoaste numele si nu raspunde la nume

- 7 luni nu se poate stabili un “dialog” cu copilul

- 8 luni nu se joaca, nu imita jocuri de maini insotite de expresii stereotip (“cucu-bau”)

- 10 luni nu ofera la cerere o jucarie sau un alt obiect 12 luni nu demonstreaza intelegerea mai multor intrebari prin raspunsuri de gesturi adecvate si nu “vorbeste” jucariilor, nu face contact vizual cand este strigat (nu se intoarce, ignora), nu incearca sa paseasca (se sprijina, cade, se clatina.

 

Primii specialistii sunt chiar parintii. Acestia pot trage primlele semne de alarm si pot cere o prima evaluare chiar de la medicul de familie. Chiar si cand parintii ajung direct la psiholog acesta va recomanda intotdeuna mai intai o vizita la ORL si apoi una la neurologie infantila.

Bogdan Aurelia - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp