Sfaturi daca copilul face pipi in pat - enurezis

Sfaturi daca copilul face pipi in pat - enurezis
Ce este enurezis?

Enurezis reprezinta termenul medical pentru udatul patului in timpul somnului - urinarea involuntara. Udatul patului este foarte intilnit la copii si frecvent reprezinta doar un stadiu in dezvoltarea lor. Conditia este mai frecventa in rindul baieteilor decit la fetite. De multe ori enurezisul este legat de o tulburare a somnului.

Care sunt cauzele?Udatul patului poate avea mai multe cauze:
- factori genetici - conditia tinde sa fie intilnita in familie
- dificultati la trezirea din somn
- stresul
- dezvoltarea mai lenta a sistemului nervos central, reducind capacitatea copilului de a opri golirea vezicii
- factori hormonali - lipsa unei cantitati adecvate a hormonului antidiuretic produs - hormonul care diminua productia de urina noaptea
- infectii ale tractului urinar
- anomalii ale valvelor uretrale la baieti sau ale ureterelor la fete
- anomalii ale maduvei spinarii
- o vezica urinara mica ca dimensiune.
Udatul patului nu este o problema de comportament sau mentala si n se intimpla deoarece copilul este prea lenes pentru a se da jos din pat si a merge la toaleta.

Udatul patului poate fi rezultatul emotiilor si a tensiunilor copilului care necesita atentie:
Exista o varietate de motive emotionale pentru enurezis. De exemplu, cind un copil mic incepe sa ude patul dupa citeva luni sau ani, poate reflecta noi frici si insecuritati. Poate urma unei modificari a evenimentelor care fac copilul sa fie nesigur: mutarea intr-o noua casa, divortul parintilor, pierderea unui membru al familiei sau venirea unui nou bebelus sau copil in casa. Uneori udatul patului apare dupa o perioada cind antrenamentul copilului pentru olita a fost prea stresant. Parintii trebuie sa inteleaga ca copiii rar uda patul intentionat, iar de cele mai multe ori se simt rusinati fata de incident. Decit sa faca copiii sa se simta rusinati si obraznici, parintii trebuie sa ii incurajeze si sa arate incredere in capacitatea lor de a ramine uscati peste noapte.

Cand capata controlul asupra vezicii urinare copiii?

Copiii reusesc sa-si controleze vezica urinara la diferite virste. La virsta de 6 ani, majoritatea copiilor nu mai urineaza in somn. Udatul patului pina la 6 ani nu este anormal, chiar daca poate fi frustrant pentru parinti. Daca un copil este mai mic de 6 ani, tratamentul pentru enurezis nu este necesar.

Care sunt tratamentele pentru enurezis?
Cei mai multi copii depasesc problema fara tratament. Totusi doctorul impreuna cu dumneavoastra poate decide daca acesta are nevoie de un tratament. Exista doua tipuri de tratament: terapia comportamentala si cea medicala. Terapia comportamentala ajuta sa invatati copilul sa nu ude patul.
Unele tratamente comportamentale cuprind:

- limitarea aportului de fluide inaintea culcarii
- puneti copilul sa mearga la toaleta la inceputul rutinei de culcare si inca o data inainte de somn
- folositi sisteme de alarma care suna cind patul se uda si invatati copilul sa raspunda la senzatiile vezicale nocturne
- creati un sistem de premiere pentru noptile uscate
- cereti copilului sa schimbe asternuturile cind acestea se uda
- antrenarea vezicii: puneti copilul sa practice abtinerea urinarii pentru perioade din ce in ce mai lungi in timpul zilei, in efortul de a intinde peretii vezicii pentru a retine cit mai mult urina.

Ce tipuri de medicamente sunt folosite in cazul enurezisului?

Medicul poate da copilului medicamente daca acesta are peste 7 ani, iar terapia comportamentala nu a dat rezultate. Totusi medicamentele nu reprezinta o vindecare a enurezisului. Un tip de medicament ajuta vezica sa adune mai multa urina iar celalalt ajuta rinichii sa produca mai putina urina. Aceste medicamente pot avea efecte secundare, cum ar fi uscaciunea gurii si roseate obrajilor.

Cum puteti ajuta copilul sa faca fata emotional enurezisului?
Udatul patului poate conduce la probleme de comportament deoarece copilul se simte vinovat sau rusinat. Este adevarat ca acesta trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru udatul patului (puteti cere copilului sa schimbe asternuturile si sa va ajute la spalatul lor), dar cel mic nu trebuie facut sa se simta vinovat. Este important pentru copil sa stie ca nu este vina lui ca uda patul. Pedepsirea copilului pentru udatul patului nu va rezolva problema. Este de ajutor sa spuneti copilului ca nu se cunoaste cauza exacta a udatului patului. Explicati-i ca este OK sa foloseasca toaleta in timpul noptii. Plasati veioze pe drumul pina la toaleta pentru ca acesta sa gaseasca usor drumul. Puteti de asemenea sa acoperiti asternuturile copilului cu o husa de plastic pentru a curata mai usor. Daca au loc accidente, laudati copilul pentru ca a incercat si pentru ca va ajuta sa curatati.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp