Probleme psihice
Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres).
continuareTulburarea schizotipala este o tulburare a personalitatii caracterizata de nevoia de izolare sociala, comportament ciudat si credinte nonconventionale. Tulburarea este cunoscuta a apartine spectrului schizofreniei. Prevalenta tulburarii schizotipale este mult mai mare la rudele indivizilor cu schizofrenie
continuareTulburarea de personalitate schizoida este caracterizata de lipsa de interes fata de relatiile sociale, uneori apatie sexuala, tendinta la un stil de viata solitar, secretism si raceala emotionala. Nu este aceeasi afectiune precum schizofrenia desi au unele caracteristici similare cum ar fi detasarea sociala si emotionala si prevalenta crescuta in familiile cu schizofrenie.
continuarePersonalitatea paranoida este un diagnostic psihiatric caracterizat prin paranoia si neincredere generalizata in altii. Cei cu aceasta conditie scaneaza vigilenti mediul pentru indicii sau sugestii pentru a valida ideile lor prejudiciale. Indivizii paranoizi sunt observatori cu ochi de vultur, cred ca sunt in pericol si cauta semne si amenintari indiferent de fapte
continuareTulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de personalitate patologica marcata prin rigiditate, control, perfectionism si obsesia pentru munca, in detrimentul relatiilor interpersonale. Indivizi cu aceasta tulburare au frecvent probleme de relaxare, deoarece sunt preocupati de detalii, reguli si productivitate.
continuareTulburarea anxioasa a personalitatii este o conditie caracterizata prin timiditate extrema, senzatia de inoportunitate si sensibilitate la respingere. Acesti indivizi se simt inferiori celorlalti. Tulburarea este diagnosticata cand aceste comportamente devin persistente si debilitante sau stresante.
continuareAbuzul sexual la copil este raportat in unele tari de pana la 80.000 de ori pe an, dar numarul de cazuri neraportate este mult mai mare, deoarece copiiilor le este teama sa spuna ceea ce s-a intamplat, iar procedura legala este dificila. Problema ar trebui identificata, abuzul oprit, iar copilului trebuie sa i se acorde ajutor profesionist.
continuareTulburarea Disforica Premenstruala este o afectiune asociata cu probleme emotionale si fizice severe, strans legate de ciclul menstrual. Simptomele apar regulat pe durata ultimei saptamani inainte de ciclul menstrual plus prima zi de ciclu, dar sunt absente in saptamana de dupa menstra.
continuareÎn viaţă fiecare dintre noi putem avea ocazia să ne Confruntăm cu 2 tipuri de Conflicte sau Evenimente: cele Normale si Evenimente sau Conflicte apărute pe Neaşteptate, care ne dau sentimentul de Neputinţă şi ne aduc în Imposibilitatea de a Reacţiona ne vor induce o Stare de Şoc însoţită de Panică.
continuareAbuzul de droguri nu are o cauză unică. În general se recunosc trei factori importanţi: disponibilitatea drogului, o personalitate vulnerabilă şi presiunile sociale. Pe trei căi se poate ajunge la dependenţa de drog. Prima prin administrarea drogurilor prescrise de medici, a doua prin posibilitatea procurării legale, fără reţetă...
continuareMajoritatea persoanelor pot experimenta pe parcursul vieţii unele stări depresive care apar firesc ca urmare a pierderilor, doliului, despărţirii etc. Deşi în continuare există controverse semnificative între cercetători şi practicieni legate de definirea şi clasificarea tulburărilor dispoziţiei, se remarcă totuşi şi elemente de consens.
continuareDepresia, în sens „medical” riguros, este o boală a dispoziţiei sau a funcţiei timice. Ea este definită ca „boală mentală caracterizată printr-o modificare profundă a stării timice, a dispoziţiei în sensul tristeţii, a suferinţei morale şi a încetinirii psihomotorii” (Larousse, Marele dicţionar al psihologiei
continuareTulburarea de personalitate narcisista este caracterizata de un model de grandiozitate de lunga durata (in fantezie sau comportamentul real), o nevoie covarsitoare de admiratie si de obicei o completa lipsa de empatie fata de ceilalti. Indivizii cu aceasta tulburare frecvent cred ca sunt de o reala valoare in viata tuturor sau a oricaror persoane pe care le intalnesc.
continuarePersonalitatea histrionica este caracterizata de un model de lunga durata de comportament in cautare de atentie si emotivitate extrema. O persoana cu personalitate histrionica vrea sa fie in centrul atentiei in orice grup social si se simte inconfortabil cand nu este asa. Acestor indivizi le poate fi foarte greu sa dezvolte intimitate emotionala
continuareAceasta tulburare a fost cunoscuta anterior drept tulburare psihopata sau sociopatie. Ca si la alte tulburari de personalitate exista numerosi factori care pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Deoarece simptomele sunt de durata, ideea ca acestea incep in copilarie sau cel putin in adolescenta este acceptata.
continuareBalbaiala este un termen generic ce defineste vorbirea ce nu urmeaza ritmul si fluenta normala, conventionala. Insa trebuie sa facem diferenta intre balbiala ocazionala si cea patologica. Balbaiala este caracterizata de repetitia si prelungirea involuntara a unor cuvinte, silabe sau sunete, precum si ezitari, pauze si blocaje involuntare in mijlocul pronuntiei.
continuareTicurile sunt gesturi sau sunete emise brusc, repetitiv, non-ritmic si dificil de controlat. Aceasta tulburare comportamentala apare in cele mai multe cazuri la copiii de pana in 10 ani si de cele mai multe ori dispare in adolescenta, insa ticurile pot fi o problema si pentru adulti. Cauza acestei tulburari comportamentale nu este inca pe deplin elucidata.
continuareCosmarul este definit ca aparitia unui vis terifiant ce trezeste individul din somn, acesta aflandu-se apoi in stare complet alerta, si care poate duce la disfunctionalitati pe plan social sau profesional, prin intreruperile repetate ale somnului. Cosmarul apare aproape exclusiv in perioada REM (miscari oculare rapide) a somnului.
continuareIn prezent agorafobia nu se mai defineste ca find exclusiv frica de spatii deschise, ci este considerata a fi o suita de fobii legate intre ele, si care au drept rezultat aparitia unei senzatii exagerate de teama atunci cand persoana respectiva se confrunta cu situatii sau locuri nefamiliare, aceasta senzatie ducand la pierderea controlului asupra propriei persoane.
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă