Cuplu si sex
Majoritatea am trecut prin printr-o relaţie frumoasã care cu timpul s-a stricat şi s-a incheiat cu o despãrţire dureroasã. În final nu mai conteazã circumstanţele, cine a fost vinovat şi cât a greşit, deoarece încheierea unei relaţii este deseori dificilã şi ne împiedicã sã adoptãm o perspectivã optimistã asupra viitorului.
continuareO întrebare ce apare frecvent în mintea adolescențelor de azi e: „Oare când ar trebui să intru și eu în clubul celor ce și-au început viața sexuală? Nu amân prea mult decizia asta? Când ar fi recomandat să-mi încep viața sexuală?
continuareDe multe ori le spun clientilor mei ca a avea o relatie functionala, frumoasa, intima si de durata este unul dintre cele mai dificile lucruri. Sunt multi cei care au dificultati in plan personal, conflicte in casnicie, nu mai sunt fericiti, nu mai sunt veseli si parca nu stiu cum sa se reconecteze la partener si cum sa rareasca certurile si conflictele.
continuareV-ați pus vreodată întrebarea: cum vă alegeți partenerul de viață? O să spuneți probabil că este cel care vă completează, că este jumătatea cealaltă
continuareOrice fiinta umana inca de la nastere tinde si doreste sa creeze atasamente emotionale prin care mai intai de toate sa obtina siguranta emotionala, comfort, si prin care sa stabileasca legaturi umane. Mai intai cu mama, tata si apoi de-a lungul vietii in cautarea unui partener. De regula stabil. Indiferent ca unii declara ca doresc sa fie singuri sau doresc doar relatii ocazionale inevitabil vor stabilii o conexiune/legatura cu ceva daca nu cu cineva.
continuareDin momentul în care noi, femeile, devenim conștiente de relația cu un bărbat, încep să se activeze în noi numeroase cutume despre „cum trebuie să fie un bărbat".
continuareMă uit la mine și nu îmi dau seama când am ajuns în acest punct, în această situație. Sunt eu…dar în același timp simt că ceva s-a schimbat în mine. Mă simt ca într-o capcană asemenea unei pânze de păianjen. Sunt insecta din pânza altcuiva. Cum am ajuns aici? Ce s-a întâmplat? Când? Relații….relații pe care ni le dorim și pentru care facem compromisuri; relații în care cedăm de dragul celuilalt; relații în care iertăm sperând într-o schimbare….; relații în care uităm de noi înșine.
continuareDependența de pornografie este un viciu extrem de periculos, este o plăcere intensă care în timp ajunge să te controleze. Acest tip de dependență, comparativ cu celelalte dependențe, devine foarte periculoasă deoarece este la îndemână și foarte ieftină: nu e nevoie de investiție de timp și bani pentru a ajunge la sursa dependenței.
continuareStim ca gelozia are un potential distructiv. Gelozia poate fi o trasatura patologica. Unul din trei barbati declara ca au experimentat sentimente de gelozie ce au scapat de sub control, ca gelozia i-a facut sa se gandeasca ca-si doresc sa raneasca fizic o persoana. Crimele pasionale reprezinta cam o zecime din totalul crimelor, gelozia fiind de departe principala cauza a uciderii sotului sau sotiei.
continuareCea mai eficientă modalitate de apropiere emoţională este ca, la finalul zilei, să discutaţi despre cum a fost aceasta. Pe lângă apropierea emoţională, acest tip de conversaţie este benefică pentru reducerea stresului de zi cu zi.
continuareAngajamentul, orientarea pe termen lung sau atașamentul asumat și conștient față de partener. Iluziile pozitive. A-ți vedea relația mai bună decât este poate fi benefică pentru succesul ei. Includerea celuilalt în sine. A dobândi și a avea: idei, idealuri, dorințe, scopuri și valori comune. Diversitatea modului în care partenerii își exprimă reciproc iubirea. Atenția centrată pe nevoile celuilalt.
continuareIn perioada de inceput a psihologiei, dar de multe ori si azi, atunci cand o familie nu mai functiona corespunzator, expertul „cap al familiei" identifica adesea o „piesa problema" si „mergea cu ea la reparat". Jucand adesea rolul unui alt expert, un specialist in sanatate mintala incerca sa ajute „purtatorul de simptome" sa-si rezolve problemele identificate.
continuarePentru a ști cum să iubim într-un mod sănătos și matur avem nevoie să beneficiem în copilaria noastră de o puternică iubire parentală, care
continuareEste foarte cunoscută expresia conform căreia „comunicarea este secretul unei relații longevive", însă ce înseamnă o comunicare adecvată și sănătoasă pentru cuplu este mai puțin cunoscut.
continuareCând încheiem o relație? Deseori când întreb clienții "cum este relația ta de cuplu?" mi se răspunde "ei… e bună… nu este perfectă… dar nici nu există relația perfectă, nu? Per total e ok…" și se mai gândește puțin în timp ce oftează și își oprește privirea într-un loc pe podea pentru câteva momente, ca și cum ar spune "ce rost mai are să mai caut, să mai cer, oricum nu este posibil
continuareExperienţa infertilităţii implică o provocare pentru partenerii unui cuplu, întrucât, parentalitatea reprezintă o dimensiune socială şi emoţională valorizată de societate. Dificultatea de a avea copii este, cel mai adesea, percepută ca o experienţă dureroasă, partenerii interogându-se asupra factorilor care au condus la o astfel de situaţie, precum şi asupra posibilităţilor de a o surmonta.
continuareSternberg spune că odată ce conflictul apare, partenerii devin deosebit de susceptibili la o eroare în gândire: tendinţa de a vedea cauzele propriului comportament drept situaţionale (controlate de evenimente din mediu), dar cauzele comportamentului celuilalt sunt dispoziţionale (controlate de tipul lor de persoane ).
continuareBowlby considera că experienţele timpurii din copilărie au cel mai puternic impact asupra relaţiilor de dragoste de la vârsta adultă. Cheia este ataşamentul, prima relaţie stabilă de dragoste pe care o dezvoltă bebeluşul. Abilitatea de a se ataşa este înnăscută
continuareDespre un prinţ adormit şi o prinţesă pe cal alb. De ce se îndrăgostesc femeile de bărbaţii nepotriviţi? Robin Norwood, psihoterapeut de cuplu şi familie, a analizat în detaliu chestiunea şi ne oferă un răspuns plauzibil: pentru că au nevoie de bărbaţii care par să aibă nevoie de ele.
continuareRobin Norwood trece în revistă caracteristicile interacţiunii de natură sexuală dezvoltate de femeile dependente în dragoste cu bărbaţii din viaţa lor:
continuareLucrând la un centru de consiliere pentru abuz de alcool şi droguri, Norwood a descoperit la partenerele alcoolicilor ("co-alcoolici") un tipar de relaţionare similar dependenţei de substanţe şi o istorie de viaţă marcată de traume.
continuareDe cele mai multe ori se vorbeşte de umbra unui individ, de părţile întunecate ale personalităţii sale de care se ruşinează şi nu vrea să le recunoască deoarece îi este frică de propria judecată dar şi de a celorlalţi. Există şi o [b]umbră a cuplului .
continuareAstazi se acorda o importanta din ce in ce mai mare performantelor sexuale. Dificultatea de a obtine satisfactia sexuala sau de a o oferi satisfactie sexuala poate sa creeze tensiuni in relatia de cuplu.
continuareMulti dintre noi ne temem de apropiere si de a fi intr-o relatie de dragoste. De cele mai multe ori punem in aplicare tot felul de strategii de apărare pentru a reduce apropierea si angajamentul fata de cineva. Insa, aceasta apărare de multe ori este de fapt o falsă securitate, care ne face sa ne refuzam ceea ce ne dorim de fapt si sa ducem o viata sigura, dar la foc mic.
continuareFaza indragostirii pare ca ne ia mintile. In pasiunea romantica, jucătorul cheie este dopamina, o substanta chimica din creier, neurotransmitatorul placerii. Datorita excesului de adrenalină, isi face aparitia un entuziasm debordant. Cresterea nivelului de dopamina determină o serie de reacţii, printre care: bucurie, dificultăţi de concentrare si de somn, pierderea apetitului.
continuareÎn calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă