Întrebări pentru începerea vieții sexuale
O întrebare ce apare frecvent în mintea adolescențelor de azi e: „Oare când ar trebui să intru și eu în clubul celor ce și-au început viața sexuală? Nu amân prea mult decizia asta? Când ar fi recomandat să-mi încep viața sexuală?
Deşi în România poţi să-ţi dai deja de la 15 ani consimţământul să întreţii un act sexual, aceasta nu e vârstă la care să fie recomandat sau „normal” să înceapă viaţa sexuală. E mult mai important ca persoană să fie cu adevărat pregătită psihic pentru acest pas important în viaţă. E în interesul persoanei să nu facă acest pas doar pentru că l-au făcut deja cei din jur sau pentru că insistă cineva, cum ar fi partenerul de cuplu.
Nu rareori se întâmplă că fetele care și-au început viața sexuală înainte de 16 ani să regrete condițiile în care au pornit pe drumul intimității. Ca atare, atunci când simţi presiunea grupului, când te gândeşti că eşti singura persoană care încă nu a făcut sex în grupul tău, e folositor să evaluezi ce filtru ai putea să foloseşti pentru a decide dacă e sau nu o decizie bună pe termen lung.
Pentru a nu-ţi diminua șansele de a avea o relație de cuplu armonioasă pe termen lung, e important ca prima ta experiență sexuală să fie asociată cu prima decizie pe deplin responsabilă, de adult tânăr. Oare te simţi cu adevărat pregătită pentru asta? Oare îţi cunoşti suficient de bine partenerul ? Aţi petrecut destul de mult timp împreună pentru a afla răspunsul la unele întrebări importante?
Iată câteva din întrebările la care ar fi util să-ţi răspunzi înainte: Merită cu adevărat să încerc să întăresc legătura dintre noi în acest mod sau deocamdata e suficient ceea ce? E o persoană în care pot avea suficientă încredere? Are el/ea suficientă încredere în mine? E o persoană care ţine cu adevărat la mine şi alături de care mi-ar face plăcere să trăiesc zi de zi? Avem destule lucruri în comun ca să ne simţim bine pe termen lung? Putem să comunicăm suficient de bine? Ştiu destule despre bolile sexuale sau despre cum poţi rămâne însărcinată?
Aceste întrebări ar putea fi de folos în decizia luată, însă ele pot fi uşor influenţate de euforia produsă de îndrăgostire. Aşa că nu strică să te întrebi: Sunt oare răspunsurile mele suficient de obiective şi nu doar rezultate ale faptului că sunt îndrăgostit (ă )? E important să percepi că primele experienţele sexuale rămân de cele multe ori întipărite pe viaţă. Ele sunt ceva intim şi nu o competiţie. Sunt experienţe în care impulsivitatea nu e de folos pe termen lung.
În cazul în care îţi doreşti să afli mai multe despre sexualitate poţi să apelezi la sprijinul unui psihosexolog. Până la 18 ani e însă nevoie şi de acordul părinţilor tăi.
Alte articole:
- Psihoterapie de cuplu
- Cum sa flirtezi: sfaturi pentru a te ajuta sa te arati interesat si disponibil pentru o relatie
- Cum stii ca ea te vrea?
- Cum sa faci o relatie sa mearga
- Cateva sfaturi pentru relatia sau casnicia ta
- Sfaturi pentru prima intalnire
- Cum sa atragi un barbat
- Valori importante in relatie si in viata
- Etapele unei relatii
- Dezvoltarea psihosexuala dupa Freud
- Totul despre gelozie
- Reguli pentru barbatii care au o intalnire
- Reguli pentru femeile care au o intalnire
- Cum sa treci peste infidelitate si sa refaci increderea maritala?
- Semne ca partenerul tau te inseala
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă