Apropierea în cuplu - Cum să purtaţi conversaţii de reducere a stresului

Apropierea în cuplu - Cum să purtaţi conversaţii de reducere a stresului
Cea mai eficientă modalitate de apropiere emoÅ£ională este ca, la finalul zilei, să discutaÅ£i despre cum a fost aceasta. Pe lângă apropierea emoÅ£ională, acest tip de conversaÅ£ie este benefică pentru reducerea stresului de zi cu zi. Astfel că, pentru a avea o viaţă sănătoasă ÅŸi o căsnicie fericită este important să învăţaÅ£i cum să purtaÅ£i astfel de conversaÅ£ii într-o manieră potrivită, să fiÅ£i cu adevărat prezenÅ£i, fără să vă plictisiÅ£i sau să deveniÅ£i frustraÅ£i atunci când vă daÅ£i seama că de fapt nu sunteÅ£i ascultaÅ£i cu adevărat.

 

În primul rând este crucial să negociaÅ£i ÅŸi să alegeÅ£i împreună momentul cel mai potrivit pentru astfel de conversaÅ£ii (în timpul cinei, după duÅŸ, înainte de culcare), să vă acordaÅ£i 20-30 de minute pentru discuÅ£ie, ÅŸi să alegeÅ£i subiecte care nu au legătură cu relaÅ£ia voastră de cuplu.

 

Gottman oferă o serie de indicaÅ£ii pentru utilizarea ascultării active pe parcursul a ceea ce el numeÅŸte „conversaÅ£ie de reducere a stresului”:

1. Faceţi cu schimbul.

2. Fiţi sincer interesat/ă.

3. Nu daţi sfaturi care nu vi s-au cerut.

4. ArătaÅ£i-i că înÅ£elegeÅ£i.

5. Fiţi de partea partenerului dumneavoastră.

6. AdoptaÅ£i atitudinea „noi împotriva celorlalÅ£i” - arataÅ£i solidaritate, că faceÅ£i faţă împreună acelei situaÅ£ii.

7. Exprimaţi afecţiune.

8. Validaţi emoţiile.

 

O altă modalitate este de a discuta direct despre ce fel de ajutor este nevoie. De cele mai multe ori avem nevoie de înÅ£elegere din partea celuilalt pentru a putea depăşi situaÅ£ia sau a descoperi noi înÅŸine o rezolvare. Alteori însă, vă puteÅ£i ajuta partenerul în procesul de soluÅ£ionare, dar doar dacă acesta mărturiseÅŸte că are într-adevăr nevoie de acest lucru.

 

Purtând astfel de conversaÅ£ii în fiecare zi, veÅ£i învăţa că vă sunteÅ£i alături unul celuilalt ÅŸi căsnicia voastră va avea de câÅŸtigat pe termen lung.

 

Bibliografie:

 

Gottman, J.M., Silver, N., (2016 ), Cele ÅŸapte principii ale unei căsnicii fericite. Ghid practic elaborat de cel mai renumit expert în relaÅ£iile de cuplu. Cluj-Napoca, ASCR

Savin Georgiana - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp