Anxietatea de sanatate (hipocondria). Ce este? Cauze. Cum se trateaza?

Anxietatea de sanatate (hipocondria). Ce este? Cauze. Cum se trateaza?

Anxietatea de sanatate este o forma particularizata de anxietate, de care sufera un procent destul de mare din populatie, fie ca sunt persoane diagnosticate sau nu. In general diagnosticul psihiatric, pentru cei care ajung sa consulte un psihiatru, este de anxietate generala sau sindrom anxios, de unde si faptul ca foarte multe persoane nu inteleg ce li se intampla si ca simptomele fizice pe care le au sunt parte din tabloul clinic al anxietatii de sanatate, drept pentru care continua sa consulte doctori din diferite specialitati, in incercarea de a obtine un diagnostic, de la un specialist, care sa le justifice toate simptomele.

Anxietatea de sanatate poate fi foarte chinuitoare pentru pesoana care sufera de aceasta tulburare, producandu-i mari ingrijorari, neliniste, insomnii, stres suplimentar, care nu fac decat sa ii inrautateasca si mai mult situatia, atat psihologic cat si fiziologic.

Cei care sufera de anxietate de sanatate adesea simt ca nu mai au scapare, ca se afla intr-un cerc vicios din care nu pot sa mai iasa, caci diferitele simptome pe care le au, precum: tahicardie, extrasistole, nod in gat, respiratie ingreunata, senzatii de sufocare, ameteli, senzatie de dezechilibrare, amorteli in diferite zone ale corpului, furnicaturi, transpiratie, tremor, vedere incetosata, tiuit in urechi, dureri, intepaturi, usturimi, balonari, diaree, senzatii de voma, etc ii impiedica sa isi mai desfasoare viata intr-un mod firesc, creindu-le probleme suplimentar; multe persoane care sufera de aceasta tulburare isi iau concedii medicale in mod repetat, absenteaza de la servici, ajung sa isi schimbe locul de munca frecvent sau chiar renunta la locul de munca pentru perioade mai scurte sau mai lungi, se retrag in casa, devin sedentari din cauza temerilor legat de starea de sanatate, ca ar putea fi ceva grav si ar putea muri; le este afectat planul social, caci nu mai sunt capabili sa intretina iesiri sau vizite, intalniri cu prietenii sau familia; au probleme in familie, caci ii afecteaza si pe ceilalti membri, nemaiputand sa participe activ la dinamica familiei, sa ingrijeasca casa, copiii, sa contribuie material, ci necesita atentie din partea celorlalti si costuri financiare suplimentar, prin cheltuielile cauzate de consultatiile frecvente la diferiti doctori, de specialitati variate.

Intregul focus al persoanei care sufera de anxietate de sanatate, numita si hipocondrie, este catstarea proprie de sanatate, persoana avand convingerea ca ceva foarte grav se intampla cu ea/el, ca sufera de o boala care ii poate aduce moartea, si ca nimeni nu i-o poate dscoperi; adesea se simte deprimata, furioasa- pe doctori si specialisti pentru ca nu ii gasesc un diagnostic, pe familie si prieteni ca nu o/il inteleg prin ce trece, pe propria persoana ca se afla in starea aceasta sau ca sunt neputinciosi si alte emotii dificile care le ingreuneaza si mai mult viata; adesea sunt singuri, necasatoriti, fara iubita/iubit, divortati sau parasiti de partener sau in relatii de cuplu disfunctionale;

Anxietatea de sanatate are ca si cauza o anxietate generala si o depresie pe o perioada mai mare de 6 luni, uneori de zeci de ani chiar, care a devenit stil de viata pentru persoana, acceptand-o in cele din urma, persoana resemnandu-se si crezand ca nu mai are ce sa faca, ca nu exista tratament, de cele mai multe ori aceasta nici macar nu constientizeaza ca sufera de hipocondrie, ci ramane la credinta ca este foarte bolnava si din aceasta cauza este neputincioasa; prin faptul ca toate planurile vietii ii sunt afectate, persoana se afla intr-o stare de neplacere, de nemultumire generala si de depresie, ceea ce ii intretine anxietatea de sanatate, iar anxietatea de sanatate o impiedica sa faca progrese pe cellelalte planuri, tinand-o captiva intr-un cerc vicios.

Atacurile de panica, care sunt o faza de reparare a anxietatii, si care apar atunci cand persoana a reusit sa se conforteze cumva, sa se relaxeze, sa se linisteasca singura, si care sunt foarte intense, pot speria si mai tare persoana si ii pot induce ganduri de pericol de sanatate iminent; foarte multe persoane care sufera de anxietate de sanatate au ajuns sa dezvolte aceasta tulburare tocmai in urma atacurilor de panica, fixandu-si o ingrijorare in mental, cum ca ar putea fi ceva in neregul acu sanatatea lor, dupa ce au un atac de panica, aparent din neant, caci asa cum spuneam anterior, aceste atacuri de panica apar in faza de reparare, atunci cand persoana s-a relaxat, s-a linistit, se afla in vacanta sau la sfarsitul programului de lucru; ex: atunci cand persoana are un control la munca si toata ziua munceste sub stres, iar seara, dupa incheierea programului,  se linisteste, intra pe faz de reparare a anxietatii traite in timpul zilei si brusc apare atacul de panica, cand tocmai era relaxata; sau persoana are catev azile foarte stresante, cu volum mare de munca si multa solicitare, si in weekend pleaca sa se relaxeze, iar in timpul relaxarii apare brusc un atac de panica, aparent inexplicabil;

Este foarte important ca persoana sa constientizeze ca sufera de anxietate de sanatate, esential chiar, pentru a putea sa faca o schimbare in viata sa! Este necesar sa faca in primul rand schimbari, fizic vorbind, in a opri sursa stresului! Un tratament psihiatric o poate ajuta sa se regleze neurohormonal o perioada de timp incat sa poata sustine niste minime eforturi necesare in a face anumite imbunatatiri pe alte paliere ale vietii, sa se aseze sau sa se reabiliteze profesional, cu familia, financiar, sa isi faca un partener de cuplu, ceea ce ii va aduce din ce in ce mai multa energie si pozitivism, satisfactie, necesare in a continua actiunile de schimbare, de imbunatatire a calitatii vietii. Psihoterapia este foarte necesara, esentiala chiar, persoanei care sufera de anxietate de sanatate, fiind necesar sa se lucreze pe mai multe planuri: pe stabilirea de obiective, stabilirea de actiuni pentru atingerea lor, identificarea obstacolelor si gasirea de alternative de a le dapasi, pe identificarea resurselor si accesarea lor; se va lucra pe reglarea neurohormonala prin tehnici de relaxare; tehnnici si actiuni menite sa regleze natural fluxul neurohormonal, esential in tratarea anxietatii si depresiei; se va lucra pe recadrarea traumele din trecut, care au dus la depresie si la anxietate, care sunt si cauza anxietatii de sanatate si ceea ce intretine starea actuala neplacuta de sanatate mintala si fizica a persoanei;

Anxietatea de sanatate poate fi tratata dar este necesar ca persoana sa isi acorde rabdare, sa construiasca o relatie terapeutica buna cu psihoterapeutul, de incredere, sa iasa din zona de confort, sa isi acceseze toate resursele interioare si sa isi creeze disponibilitatea de a face eforturi sustinute - de a face actiuni repetitiv, pe o perioada indelungata de timp, iar rezultatele vor aparea gradual, ceea ce ii va da suficienta incredere si energie pentru a continua procesul de schimbare in bine!

Croitoru Marinela - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp