Încurajarea obiceiurilor mentale sănătoase ale copiilor

Încurajarea obiceiurilor mentale sănătoase ale copiilor

Încredere, acceptarea propriei persoane, înțelegere pentru și cu cei din jur, perseverență, organizare - toate acestea sunt aspecte pe care, ca părinte, cu siguranță ți-ai dori să le vezi la copilul tău. De fapt, aceste trăsături sunt obiceiuri mentale sănătoase (tendințe de a gândi într-un anumit mod ), pe care copilul, ajutat de adulții din viața lui, și le poate dezvolta astfel încât ele să devină trăsături de personalitate, stabile în timp.


De aceea, este foarte important, ca încă din copilăria mică, să încurajezi formarea obiceiurilor mentale sănătoase, nu doar prin activități diverse sau sarcini, dar și prin propriul exemplu.

 

Iată care sunt obiceiurile mentale sănătoase pe care le poți încuraja la copilul tău:


1. Încrederea
. Copiilor încrezători nu le este frică să facă greșeli când învață ceva nou. Ei cred că vor avea succes dacă încearcă din greu; cer ajutorul educatoarei după ce au încercat tot ce au putut. Copiilor încrezători nu le este frică să întâlnească colegi noi pentru că se așteaptă să fie plăcuți și să își facă prieteni. Și atunci când cineva vrea ca ei să facă ceva ce nu vor, copiii încrezători vor spune frumos ce vor să facă; ei vorbesc cu o voce potrivită, dar nu prea tare.


2. Perseverența
. Copiii care sunt perseverenți încearcă în continuare când lucrurile par grele sau nu sunt distractive. Ei încearcă din greu să termine sarcini și activități la școală și acasă și fac sarcinile neplăcute fără a fi nevoie să li se reamintească întotdeauna. Par să știe că pentru a avea succes, uneori, trebuie să lucrezi din greu și să nu renunți. De asemenea, copiii perseverenți cred că reușesc mai bine cu cât încearcă mai mult.


3. Organizarea
. Copiii organizați își propun să își dea silința în realizarea noilor sarcini și activități. Ei ascultă cu atenție ceea ce le spun învățătoarea sau părinții. Copiii organizați își folosesc timpul cu grijă, terminându-și sarcinile înainte de a se juca. Organizarea înseamnă, de asemenea, că au grijă de lucrurile lor și își pun lucrurile la locul lor după ce le-au folosit. Ei încearcă să fie curați și ordonați.


4. Înțelegerea
. Înțelegerea înseamnă că copiii muncesc și se joacă împreună. Înseamnă că cei mici sunt prietenoși, spun adevărul și au grijă unii de alții. A te înțelege înseamnă a fi capabil să rezolvi problemele fără a te certa sau bate. Când copiii se înțeleg, ei respectă regulile importante de la grădiniță și de acasă. De asemenea, vor să ajute să facă grădinița și casa locuri mai curate și mai sigure.


5. Rezistența emoțională
. Copiii rezistenți se pot calma imediat după ce au fost foarte supărați (triști, îngrijorați, furioși ) fără a avea nevoie de ajutorul imediat al unui adult. Ei pot, de asemenea, să-și controleze comportamentele (să nu se certe, să se întoarcă la muncă sau la joacă într-un timp rezonabil ) când devin extrem de supărați.

 

Cum îl poți încuraja pe copilul tău să își însușească cât mai multe din toate acestea? În primul rând, învață cu odată cu el aceste obiceiuri mentale sănătoase; obișnuiește-te să gândești în termeni pozitivi despre propria persoană, chiar și atunci când greșești sau când nu te ridici la nivelul standardelor pe care ți le-ai stabilit. Acceptarea propriei persoane este foarte importantă, nu numai pentru a menține starea de sănătate a copilului tău, dar și pentru a-l proteja de disperare atunci când nu obține ceea ce își dorește.


Iar primul pas pentru a-l învăța pe copil obiceiurile mentale sănătoase este să conștientizezi cum i le cultivi zi de zi și cum îi arăți, ca model, că se pot practica aceste obiceiuri. Pentru a se valoriza și pentru a fi motivat să se dezvolte personal, copilul are nevoie să vadă cum anume, cei din jurul lui, în special părinții, reușesc să implementeze toate acestea în propria lor viață.

Gamma Clinic Psychology - Psihoterapeut principal Diana Laura Ciubotaru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp