Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar?
Copiii intră în sistemul formal de învățământ, cum e grădiniÈ›a sau È™coala, cu aÈ™teptări mari, referitoare la oportunitățile pe care acest cadru le oferă pentru dezvoltarea lor personală, pentru învățarea lucrurilor noi È™i interesante, pentru legarea prieteniilor, socializare È™i maturizare. Doar că, pentru a-È™i menÈ›ine entuziasmul pe care îl au pentru implicarea în viaÈ›a È™colară, e nevoie să treacă de momentul în care conÈ™tientizează că nu toate sarcinile È™i temele sunt interesante, dar ele sunt necesare pentru evoluÈ›ia lor educaÈ›ională. De aceea, deseori, temele pentru acasă devin o provocare, pentru copii È™i părinÈ›i, deopotrivă. Perioada în care se consolidează obiceiul de a rezolva temele pentru acasă este una prin care orice familie trece È™i poate fi plină, atât de curiozitate È™i entuziasm, cât È™i de frustrări sau dezinteres.
Dacă eÈ™ti părinte È™i treci prin „coÈ™marul” temelor pentru acasă, poate ar fi bine să È›ii cont de câteva aspecte care vă pot ajuta, atât pe tine, cât È™i pe copilul tău, să transformaÈ›i temele în oportunități de învățare È™i creÈ™tere. Scopul este de a-i arăta copilului care este procesul rezolvării unor probleme sau sarcini, pentru ca, în timp, să îÈ™i dezvolte aptitudinile È™i îndemânarea de a face lucrurile independent È™i sigur pe sine.
Ce poți face ca să-l ajuți pe copil să-și rezolve eficient temele pentru acasă:
• Asigură-i un mediu propice pentru învățare - este important să aibă un loc unde să-È™i È›ină doar materialele de lucru; atmosfera să fie una liniÈ™tită, fără prea mulÈ›i factori distractori precum muzica sau televizorul (mai ales când este mic);
• Ajută-È›i copilul să îÈ™i gestioneze timpul. Unii copii, mai ales cei mici, au dificultăți în ceea ce priveÈ™te noÈ›iunea de timp. Ajută-l să aprecieze cât de multe teme are de făcut, pentru a È™ti când să le înceapă. Abilitatea de gestionare a timpului este una dintre cele mai importante abilități de viață, iar temele pentru acasă oferă un bun prilej pentru dezvoltarea acesteia.
• Nu accepta munca de slabă calitate. TendinÈ›a multor copii este de a termina foarte repede temele, astfel încât să-È™i folosească timpul pentru joacă È™i alte activități plăcute. Temele cu multe greÈ™eli, acceptate de către părinÈ›i sau profesori, le transmit copiilor mesajul că este mai importantă cantitatea decât calitatea È™i nu este neapărat nevoie să dai tot ceea ce ai mai bun în ceea ce faci;
• ReaminteÈ™te-i copilului că responsabilitatea îi revine lui, nu È›ie. Chiar dacă îl ajuÈ›i să rezolve o temă sau o problemă, e foarte important să subliniezi că faci acest lucru pentru a-l ajuta să înveÈ›e cum să facă È™i el, singur, È™i nu doar pentru a merge la È™coală cu temele făcute corect;
• Comunică-È›i ferm aÈ™teptările È™i fii pregătit să repeÈ›i, de multe ori, ferm, calm È™i cu încredere, că tema pentru acasă trebuie rezolvată È™i îl ajută în a consolida mai bine cunoÈ™tinÈ›ele acumulate;
• Laudă efortul în mod frecvent - este important ca mesajul care ajunge la copil să fie acela că procesul rezolvării temelor este la fel de important ca tema în sine. Lauda în timpul procesului de rezolvare a temelor È™i nu doar la final, ajută la motivarea copiilor de a se bucura de întreaga „călătorie”, nu doar de destinaÈ›ie.
• Comunică cu È™coala - parteneriatul părinte - profesor este foarte important, incluzând temele pentru acasă într-un proces mai mare - cel de învățare È™i educaÈ›ie. Copiii care înÈ›eleg rolul temelor în procesul de învățare a lucrurilor noi sunt mult mai motivaÈ›i în a le efectua.
BineînÈ›eles că toate aceste aspecte se combină È™i cu atitudinea adecvată față de È™coală în general, o atitudine care să-i transmită copilului că educaÈ›ia este unul dintre mijloacele care-l ajută să-È™i îndeplinească visele, È™i nu un coÈ™mar prin care este nevoit să treacă zi de zi.
Alte articole:
- Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim
- Un copil inteligent emotional
- Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului
- Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 1
- Temperamentul si personalitatea copilului
- Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient
- Sfaturi pentru parintii cu copii timizi
- Tipurile de personaltate ale unui copil dupa Myers-Briggs
- Personalitatea primului nascut
- Dezvoltarea intelectuala a copilului
- Cum afecteaza ordinea la nastere personalitatea unui copil
- Sfaturi pentru parintii cu al doilea copil
- Sfaturi pentru parintii cu trei sau mai multi copii, cresterea celui mai mic
- Rivalitatea intre frati
- Cum te porti cu copilul furios?
Secțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă